33 gramlık katil İHA’nın fiyatı 195 bin dolar

0

Dört yıldan fazla deney ve değerlendirme sonrasında, ABD Ordusu, FLIR Systems’ın küçük Black Hornet nano uçağını operasyonel birimlere göndermeye başladı.

Bu detay birimlerin davranışlarını temelden değiştirecek. Minyatür insansız helikopter, küçük unsurlara durumsal farkındalığı önemli ölçüde artıracak ve askerleri otomatik olarak riske atmak zorunda kalmadan ilerlemelerini sağlayacak. ABD ve İngiltere , bu ”Iha” ları belirtilmemiş birimlere teslim ettiğini açıkladı.

YÜZLERCE KİŞİDEN YÜZ TANIYOR 

En büyük özelliği ise: tanıtılan kişiyi yüzlerce kişi arasından bularak direk ona gidip operasyon yapabilir. Yani üzerine patlayıcı bir fünye takılır ise önemli bir kişiyi öldürebilir. Çok sessiz ve küçük olması sebibi ile fark edilip etkisiz hale getirilmesi imkansızdır.

Ağustos 2019 da, Afganistan’da ABD Ordusu birlikleri bu yeni keşif hava aracını kullandılar.Avuç içi büyüklüğündeki uçak inanılmaz özelliklere sahip. Black Hornet uzaktan kumandalı mikro kodlayıcılar, yüksek tanımlı video, fotoğrafları ve bunların küçültülmüş boyutlarının hafıza kaydını mevcut içinde barındırır.  GPS sinyali olmadan uçma yeteneği  özellikle binalara, sığınaklara ve mağara içleri için imal edildi. Tanıtılan bir mekanı gidip bulabilir. Bu insan veya bina olabilir.

25 DAKİKA HAVADA KALIYOR

Bir şarj ile 22 km sürat yaparak 25 dakika havada kalabilir. Gündüz kullanım için bir versiyonunu ve düşük ışık koşulları için termal kamera ile donatılmış ileri versiyonu vardır.

Black Hornet kişisel keşif sistemi (PRS) askeri güçler, hükümet kuruluşları ve dünya çapında afet yardım kuruluşları tarafından kullanılmak üzere üretilmiştir. Askerlerin durumsal farkındalığını arttırır ve cephe askerlerinin güvenliğini sağlamak için düşman hareketlerini gözetler.

FLIR firması, Ocak 2019’da Fransız Savunma İhale Ajansı (DGA) tarafından Fransız Operasyonel Cep Dronu (DrOP) programını desteklemek için 89 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı.

BLACK HORNET 3’ÜN ÖZELLİKLERİ

Kullanılacak bölgede bir kontrol istasyonu vardır. Black Hornet 3, kompakt sağlam bir tasarıma sahiptir ve gizli operasyonlara boyutundan dolayı görünmeden çözüm sunar. Aynı zamanda dünyanın en küçük istihbarat, gözetim ve keşif (ISR) İHA platformu olarak biliniyor.

Black Hornet 3 IHA  sadece 33 gram.

4,8 inç (123 mm) rotor çapına ve 6,6 inç (168 mm) uzunluğa sahip..

Sınıfının en iyi ses ve görsel algılamaya sahiptir. 

Gizli operasyonlar için çok uygun..Çok az gürültü üretir.  15- 20knot arasındaki rüzgar hızlarında ve -10ºC ile 43ºC arasındaki sıcaklıklarda çalışabilir.

İHA’nın başlatılması için gereken süre, başlatma moduna bağlı olarak 30 ila 120 saniye arasında değişir. İHA, otomatik ,manuel gezinme , bakış açısı, rotası kullanıcı tarafından belirlenir.Kayıp bağlantı durumunda otomatik dönüş dahil olmak üzere birçok uçuş modunda çalıştırılabilir.

Sensörleri ve navigasyon sistemi detayları

Black Hornet 3 İHA’da iki elektro-optik (EO) kamera ve bir termal LED ışıklı gece görüntüleyici bulunur. Bu, askerlerin görsel aralıklarını genişleterek canlı videolar ve hareketsiz görüntüler yakalamasına olanak sağlar.

İHA’nın navigasyon gereksinimleri küresel navigasyon uydu sistemi (GNSS) tarafından karşılanmaktadır. İnsansız hava aracı isteğe bağlı olarak GPS tarafından engellenen iç mekan kullanımına uygundur. Bu ne demek ; gps sinyali engelli olan bölgede manuel olarak her türlü operasyon yaptırılabilir. 

Baz istasyonu, kontrolör ve bir ekran modülü içeren bir yer kontrol istasyonu (GCS) tarafından her ortamda çalışabilir. İçinde iki gündüz video kamera ve bir termal kamera bulunur.  Gece operasyonları sırasında, drone, daha yüksek doğruluk görüntüleri oluşturmak için beslemeleri elektro-optik termal görüntüleme sisteminden birleştirir. İnsansız helikopteri manuel olarak pilot kullanabilir ve dokunmatik ekran aracılığıyla burnundaki kameralar aracılığıyla etkinliğini gözlemleyebilir. Drone aynı zamanda önceden belirlenmiş ara noktalardan sonra yarı otonom çalışma özelliğine sahiptir ve  talep üzerine kullanıcıya geri dönebilir.

Rotor açıklığı 120 mm

Kütle 18 g Kameralar dahil

Maksimum hız 22km / s

25 dakikaya kadar dayanıklılık

1600 m görüş açısının ötesinde dijital veri bağlantısı GPS navigasyon veya video yoluyla görsel navigasyon

Otonom ve yönlendirilmiş modlara sahip otomatik pilot

Hover & Stare, önceden planlanmış rotalar

Yönlendirilebilir EO kameralar (pan / yaw ve tilt)

Canlı video ve fotoğraf görüntüleri

Görevler:

Kişiyi bularak operasyon yapmak

Arama ve kurtarma

Kapalı alanlarda keşif

Nesne tanımlama

Yakınlık gözetimi

Nükleer ve kimyasal tesisleri kontrol edilmesi gibi yerlerde kullanılmaktadır.

Black Hornet Nano

Norveç’in Prox Dynamics AS tarafından geliştirilen ve ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Avustralya, Norveç, Hollanda ve Hindistan’ın silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan askeri bir mikro insansız hava aracıdır. 

Bedeli: 195,000 usd.

Kaynak:FLIR Unmanned Aerial Systems AS

Kokpit.aero  20.01.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here