Elektrikli Arabaların Batarya Sistemleri Nasıl Çalışıyor?

0

Hızlı şarj özelliğine de sahip olan model 100 kW’lık hızlı şarj ünitesinde 30 dakikalık şarjla 290 kilometreye varan menzile sahip olabiliyor. Bu özellikleri sunan elektrikli arabanın kalbinde yer alan batarya ise VW’in Brunswick fabrikasında üretiliyor. Yıllık 500.000 batarya kapasitesine ulaşacak olan tesiste tüm VW modelleri için batarya üretimi yapılacak. Peki batarya sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmek ister misiniz?

Batarya Sistemlerinin Çalışma Prensibi ve Bileşenleri

Elektrikli arabalarda kullanılan bataryalar da tıpkı akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar da olduğu gibi lityum iyon pil hücrelerinden oluşuyor. Tek bir hücre batarya sisteminin en küçük parçası olarak enerji depoluyor. Bu pil hücrelerinden 24 tanesi ise bir araya gelerek bir batarya modülünü oluşturuyor. Modüler yapıları yüzünden daha yüksek menzil sağlama konusunda da esnek bir yapı sunuyorlar. VW ID.3 modelinde ise 12 modüllü bir batarya bulunuyor.
Sistemdeki voltaj 408 volta kadar çıkabiliyor. Batarya sistemindeki elektronik kontroller yüksek voltajlı enerjinin batarya ve elektrik motor arasındaki iletiminde rol oynuyor. DC olarak bataryada muhafaza edilen enerji motora AC olarak aktarılıyor. AC sistemde maksimum 11 kW ile şarj olurken DC ile bu şarj 125 kW’a kadar çıkabiliyor.

Modüler Elektrik Platformu (MEB) ise elektrik mobilitenin tüm teknik imkanlarını sağlıyor. Platform tamamen bataryanın etrafında şekillendiği için batarya için maksimum alan oluşturuluyor. Bataryanın tabanda yer alması nedeniyle hem ağırlık merkezi aşağıda yer alıyor hem de aracın kabininde geniş bir iç mekan sunulabiliyor. Bataryanın etrafında yer alan özel alüminyum koruma sayesinde de herhangi bir çarpışma durumunda batarya tamamen korunabiliyor. Hem sürüş dinamikleri hem de verimlilik açısından da elektrikli araçların gövdesinde alüminyum kullanılarak ağırlık azaltılıyor.

Volkswagen’in Brunswick’de yer alan fabrikası 2013 yılından beri elektrikli arabaları için batarya üretimi yapıyor. 9 futbol sahası büyüklüğündeki fabrikada son teknolojiyle üretim yapılmaktadır. VW’in yatırım planları doğrultusunda kısa bir süre içinde fabrikanın yıllık 500.000 batarya üretmesi planlanıyor.

ARABA HABERCİSİ 17.12.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here