Bill Gates’in Zihnine Yolculuk

0

“Hepimiz başlarken kendi başarı tanımımızı yapmalıyız” Mary Maxwell Gates

Bill Gates herkes tarafından bilinen, dünyayı değiştiren insanlar arasında çok uzun zaman önce yerini almış ve yaptıkları ile bütün dünyayı farklılaştırmış bir lider. Çok yakışıklı veya çok karizmatik olmadığı için veya şirketinin yönetimini devrettiği için çok fazla görülebilen veya takip edilen bir girişimci değil. Girişimcilik dünyasında genellikle Steve Jobs, Elon Musk veya Jeff Bezos konuşulurken Bill Gates ise genelde ilk hatırlananlar arasında değildir.

Sıfırdan kurduğu Microsoft’u, dünyanın en büyük şirketlerinden birisi haline getirmiş, sonrasında ise Microsoft’u lider hale getirmek için gece gündüz çalışarak şirketini yıllarca zirvede tutmayı başarmıştır. IBM’in kapalı sistem bilgisayar liderliğinin bitmesinde ve yeni nesil bilgisayar şirketlerinin ortaya çıkmasında önemli bir misyonu olan Bill Gates, Msdos sistemi sonrasında Windows 95 ile kişisel bilgisayar devriminin öncülerinden olmuş ve Steve Jobs ile beraber kişisel bilgisayarların insan hayatına girmesini sağlamıştır. 2000 yılında Bill & Melinda Gates Vakfı’nı kuran Bill Gates, Microsoft’taki CEO’luk görevini bırakarak, artık kendi öncelik konularına yönelmiştir.

İnovasyon ve teknolojinin gücüyle çözülmez denilen sorunların farklı bakış açıları ile çözülebileceğine inanan, girişimci olduğu için sürekli yeni çözümler bulmaya odaklanan, pozitif kalan ve hayat boyu öğrenci olmayı benimseyen bir lider Bill Gates. Bu özelikleri yaşı ilerlese bile onun zihinsel olarak daha çok hızlanmasına ve sorunlara kalıcı çözüm aramasına yardımcı oluyor. Kendisine öncelik konuları olarak enerji, iklim değişimi ve hastalıkların kökünün kazanmasını olarak hedef koyan ve bu hedefleri gerçekleştirmek için servetini yatıran, girişimleri destekleyen, büyük ölçekte çalışmalar yapan ve kişisel bağlantılarını kullanarak özünde çözülemez denilen sorunların çözümü için çok ciddi ve oldukça kararlı bir şekilde çalışan bir girişimci.

Varlıklı bir aileden gelen Bill Gates, ailesinin okula aldığı bilgisayarı geceleri kullanarak programlama ve bilgisayar sistemlerinde kendini çok geliştirmiştir. Zaten girdiği matematik sınavlarında aldığı yüksek notlar sebebiyle etkileyici bir genç olan Bill Gates, bilgisayar dünyasının devrimine kendi şirketini ile öncülük etmiştir. Bill Gates’in zengin olması başarısının tarifi değil, tam tersi başarıya aile işini veya aile varlıklarını kullanmak yoluyla gidebilecekken o kendi başarı tanımını yaparak geleceği teknoloji ile yaratmayı seçmiştir.

Microsoft özelinde ise yıllar boyunca sektörün ve teknolojinin değişimlerine rağmen zirvedeki yerini kaybetmemiş bir şirketten bahsediyoruz. Böyle bir şirketi kuran ve bugünlere getiren bir liderin zihninin derinliklerini öğrenmek ise toplum için büyük bir fırsattır. Bu yüzden Netflix’te yayınlanan belgeselin izlemesi ve Bill Gates’ten bu bilgileri öğrenmek büyük bir önem taşımaktadır.

Bill Gates’ten ne öğrenilebilir:

Başarının gece gündüz çalışmak ile mümkün olabileceği;

Girişimci iseniz sürekli olarak bütün koşullarla mücadele etmeniz gerektiği;

Entellektüel sermaye edinmenin önemi;

Bireylerin yaptıklarını önce kendileri için yapmaları gerektiği;

Okumanın kişisel gelişim ve öğrenme üzerine etkisi;

Çalışmanın ve hayatta bir amaç edinmenin önemi;

Emeklilik sonrasında insanın severek yapacağı bir işinin olması;

Ve herkesin kendi başarı tanımı yapması gerektiği rahatlıkla öğrenilebiliyor.

Önemli olan insanın ne kazandığı, ne elde ettiği veya neye sahip olduğu değildir. Önemli olan insanın ne olduğu ve neler yaptığıdır. Bill Gates ise iş hayatında yakaladığı ivmeyi, beceriyi ve yetkinliği kendi kurduğu vakıf ile beraber küresel sorunların çözümü için kullanmayı seçmiştir. Bunun sebebi her zaman olarak sorunları çözmenin önemini görmesi ve sorunları çözme odaklı olmasıdır. Bütün girişimciler için örnek alınması gereken bir vizyondur.

“Yaşamak dünyada ender rastlanan bir durumdur; çoğu insan sadece varlığını sürdürür.” Oscar Wilde

Tomorrow 05.11.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here