Tuz Gölü’nde gençlerin roket yarışı

0

Türkiye’de ikinci kez düzenlenen Teknofest Roket Yarışması nefes kesti. Lise ve üniversite öğrencilerinin ürettiği roketler, Tuz Gölü’nden gökyüzüne fırlatıldı. Bakan Varank, “Bu sene 1 milyonu aşkın katılımcının Teknofest’i ziyaret etmesini bekliyoruz” dedi.

İlki geçen yıl düzenlenen ve 550 binden fazla ziyaretçisiyle dünyanın en büyük ikinci havacılık etkinliği olan Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali için geri sayım başladı. ‘Ayakları yere basmayan festival’ olarak nitelendirilen Teknofest kapsamında, Roketsan sponsorluğunda ve TÜBİTAK SAGE ile birlikte düzenlenen Roket Yarışması bu yıl rekor seviyede ilgi gördü. Öğrencilerin uzay teknolojileri alanına ilgilerini artırarak kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla yapılan yarışmada yine öğrencilerin aylarca üzerinde çalıştığı roketler Tuz Gölü’nden gökyüzüne fırlatıldı. Heyecanlı anlara sahne olan atışlar nefes kesti.atış merkezinde yapıldı. Öğrenciler tarafından hazırlanan roketler başarıyla fırlatıldı.

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında, Roketsan sponsorluğunda ve TÜBİTAK’ın desteğiyle 4 Eylül’de Tuz Gölü’ndeki Hisar Atış Alanı’nda başlayan ‘Roket Yarışları’ devam ediyor. 10 Eylül’de sona erecek yarışların bugün gerçekleşen etabını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Aksaray Valisi Ali Mantı, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar izledi.

Teknofest çerçevesinde, 81 il 122 ülke 17 bin 373 takım ve 50 bin başvuru arasından 10 bin finalistin belirlendiği 19 farklı kategoride, öğrenciler birbiriyle kıyasıya rekabet içerisinde. Aksaray’da bulunan Hisar Atış Alanında 4 – 10 Eylül tarihleri arasında yapılan roket yarışmasına alçak irtifa için 341, yüksek irtifa için 230 olmak üzere katılım sağlayan 571 takım arasından ön değerlendirme süreçlerini başarıyla geçen 79 takım yarışmaya katılmaya hak kazandı. Lise, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katıldığı yarışmada bugün, Erzurum Atatürk Üniversitesi TTURKS takımı hem alçak hem yüksek irtifada, Çukurova Üniversitesinden Bir Buçuk Adana Takımı ise yüksek irtifada roket atışlarını gerçekleştirdi.

79 takımın katıldığı yarışları izleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST’i uluslararası bir organizasyon haline getirmeye çalıştıklarını belirtti. Bakan Varank, şöyle konuştu:

“Türkiye’de binlerce takım ve genç, bu yarışmalarda geliştirdikleri teknolojilerle ortaya eserler koymaya çalışıyor. Burada ilgi alanlarına göre yarışmalarda netice almaya çalışıyorlar. Teknoloji, uzay ve havacılık gibi geleceğin ilgi alanları ülkemiz açısından önemli. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, TEKNOFEST’in düzenleyicisi olarak, T3 Vakfı ile birlikte bu alanlardaki insan kaynağını yetiştirmek üzere elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Bundan sonra da bütün faaliyetlerimizi, özellikle sivil toplum kuruluşları ve paydaşlarla beraber sürdürmeye devam edeceğiz. TEKNOFEST’i uluslararası bir organizasyon haline getirmeye çalışıyoruz. TEKNOFEST’te herkesin ilgisini çekecek, çeşitli teknoloji sunumları, hava ve kara araçlarının sergileri de yer alacak.”

Rusya ve Ukrayna’dan hava araçlarının bu yıl festivale katılacağını ifade eden Varank, ”Rusya ve Ukrayna’dan hava araçları gelecek. Bu yılki TEKNOFEST’e katılacak. Rusya’dan birtakım havacılık gösterileri düzenleyecek. Biz, Türkiye’deki bu alanda çalışan herkesin katkılarıyla, gelecek nesillerin içindeki inovasyon ateşini yakmak üzere bunu uluslararası bir şekilde gerçekleştirmek üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu yıl TEKNOFEST, 17-22 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşecek. Daha merkezi bir mekan. Bir milyon rakamını bu yıl geçmek istiyoruz. İnşallah tüm halkımızı TEKNOFEST’e davet ediyoruz. Orada hem yarışmaları izlesinler, hem de Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi çerçevesinde geliştirdiği teknolojileri ve ürünleri şahitlik etsinler” dedi.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar da, bu yıl katılımın daha fazla olduğunu belirtti. Bayraktar, ”Bu yıl da çok daha büyük bir katılımla ve heyecanla devam ediyor. Bu yıl 56 paydaş TEKNOFEST’in 2’nci yılını düzenliyor. TEKNOFEST bu yıl İstanbul Atatürk Havalimanı’nda ve 6 gün. Geçen yıla oranla sayının inanılmaz yüksek olduğundan 4 günde 550 bin seviyesinde katılımla gerçekleştiğinden bu yıl tahminimiz 1 milyonun üzerine çıkacağı yönünde. Kayıtlara baktığımızda geçen yıla oranla 5 misli artış görüyoruz. Bu alanlarda ülkemizin kritik ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağını çekirdekten yetiştirmek. Burada da 2 atış izledik” dedi. 

Bayraktar, şöyle devam etti:

”Bu genç kardeşlerimiz şu anda ufak gözükse de bir yıl boyunca önce hayal ettiler, sonra araştırdılar, sonra geliştirdiler, sonra da prototip roketlerini tasarladılar, 3 saniyede 3 bin metreye fırlatmak için. Bizim de insansız hava araçlarındaki yolculuğumuz, benzer şekilde başlamıştı. Bundan tam 15 yıl önce. İlk olarak ülkemizin milli güdüm sistemi olan mini insansız hava aracıyla başladı. Sonrasında Bayraktar TB2 dediğimiz 100 bin saatin üzerinde uçmuş Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde ve havacılıkta çok gelişmiş ülkelere satılan, kendi sınıfında dünyanın en iyisi olarak değerlendirilen, Ukrayna’ya da ihraç ettik. Çok kritik terörle mücadele operasyonlarında görev almış Bayraktar TB2’yi geliştirdik. Şu anda 5,5 ton ağırlığında çok stratejik görevler yapabilen, yani 15’inci yılın sonunda dünyada sadece 4 ülkenin yapabileceği Akıncı İnsansız Hava Aracı’nı geliştiriyoruz. Dün gece bunun motor testini yaptık” dedi. Ardından yarışmacılar roketlerini fırlattı.

http://www.kokpit.aero 08.09.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here