En İyi Matematik Filmleri

0

Eğer matematik tutkunuysanız ve sayılarla aranız iyiyse ya da bulmacaları seviyorsanız, matematikle harmanlanmış bu filmleri mutlaka izlemelisiniz.

18- Gizli Sayılar (Hidden Figures) – 2016 – IMDb: 7.9

Film üç Afro Amerikalı kadın bilim insanının NASA’da yakaladığı başarıyı ve 1962 yılında uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde dönen ilk astronot John Glenn’in görevine katkılarını anlatıyor.

Margot Lee Shetterly’nin kaleme aldığı aynı isimli kitaptan uyarlanan filmin yapımcısı Pharell Williams şöyle diyor: “Bir önceki neslin propagandaya dönüşen, bilim, matematik ve mühendisliğin erkekler için olduğu fikrini yerle bir ediyor film. Kadınsız bir dünyada ne insanlık ne de erkekler var olabilir.”

17- Einstein ve Eddington – 2008  – IMDb: 7.4

Birinci Dünya savaşı sırasında bilim insanlarının yaşadıkları zorluklar ve bu zorlukları aşmanın yine bilim olduğunu düşünen iki teorem çürütücünün, yani Alman Einstein ve İngiliz Eddington’ın gerçeklere dayanan öyküleri, yarı belgesel havasında anlatılıyor. Kesinlikle izlenmesi gerekenler arasında geliyor.

16- Sonsuzluk Teorisi (The Man Who Knew Infinity) – 2015 – IMDb: 7.2

Srinivasa Ramanujan çok fakir bir aile çocuğu olarak Madras’da yoksulluk içinde büyümüş ve hiçbir şekilde eğitimi olmayan biridir. Kendisi buna rağmen matematiğe çok büyük bir ilgi duymaktadır ve bu konuda çalışmaları bulunur. Bu yaptığı çalışmaları İngiltere de bulunan Cambridge Üniversitesine yollar. Orada bu çalışmaları inceleyen G.H. Hardy bunlardan çok etkilenir ve Srinivasa’yı üniversiteye davet eder. Srinivasa aşık olduğu ülkesinden ve kadınından ayrılarak İngiltere’ye gider. Burada hem alışkın olmadığı bir dünyada bulur kendini, hem de Birinci Dünya Savaşı’nın tüm gücüyle sürdüğü ve etkisini hissettirdiği bir ortamda yabancı düşmanlığı denen olaylarla mücadele eder. Bu güzel yapımı mutlaka izleyin.

15. Aşkın Logaritması (An Invisible Sign) – 2010 – IMDb: 5,4

Babasının hastalığını unutabilmek için çocukluğundan beri matematikle uğraşan Mona Gray, bir matematik dâhisidir. Her konuyu matematikle çözmeye çalışan Mona’nın hayatı bir okulda öğretmenliğe başlamasıyla değişir. Öğrencileriyle kurduğu ilişkilerle hayatı tekrar anlamlandırmaya başlayan Mona, aşkı, çocuk olmayı ve olaylara bakışı yeni baştan öğrenecektir.

14. Oxford Cinayetleri (The Oxford Murders) – 2008 – IMDb: 6,1

İngiltere – İspanya yapımı film bir üniversite de işlenen cinayetleri ve bu cinayetleri çözmeye çalışan bir profesör ve öğrencisini konu alır. Katilin arkasında matematiksel notlar bırakması, bu notları çözerek katile ulaşmaya çalışan profesör ve öğrencisi, Sherlock Holmes metoduyla ince ve detaylı araştırmalara girer. Film, Guillermo Martinez’in aynı adlı romanından beyaz perdeye aktarılmıştır.

13. Asal Sayıların Yalnızlığı (La Solitudine dei Numeri Primi) – 2010 – IMDb: 6,4

Matematiğin insan doğasındaki izlerini ve asal sayıların yalnızlığı gibi yalnız insanları anlatan film, çocukluk travmalarının gölgesindeki Alice ve Mattia’nın hikâyesine değinir. Asla eşlerini bulamayan asal sayılar, kayak kazası geçirip ölümden dönen Alice ve engelli kız kardeşinin kaybolmasından kendisini suçlayan Mattia’nın hayatlarına benzemektedir.

12. Enigma – 2001 – IMDb: 6,4

Gizem ve bulmaca manalarına gelen Yunanca bir kelimenin film isminde kullanıldığı Enigma, Michael Apted’in yönetmenliğinde Kate Winslet’in başrolünde olduğu bir film. 1943 yılında bir matematik dehası olan Tom Jericho’nun Almanların Enigma ismini verdikleri şifrelerini çözmek üzere görevlendirilir. İngilizlere ait 10.000 kişiyi taşıyan bir filo, Almanların aniden istihbarat şifrelerini değiştirmiş olmasından dolayı risk altına girmiştir. Kız arkadaşı Alman ajanı olmakla suçlanan Tom Jericho için şifreyi çözmek üzere zamana karşı bir yarış başlar. Matematik filmleri içerisinde ilgi çekici olanlardan bir tanesi olan Enigma, İngiltere, Almanya, Hollanda, ABD ortak yapımıdır.

11. 23 Numara (The Number 23) – 2007 – IMDb: 6,4

Film, karısı Agatha ile sıradan bir hayat yaşayan Walter’ın 23 Numara isimli kitabı okumaya başlamasıyla değişen hayatlarını konu alıyor. Kitabı okuyan Walter, kitapta yazılanların kendi hayatıyla ilgisi olduğunu düşünmeye ve gün geçtikçe buna saplantılı bir şekilde inanmaya başlar. Dramatik bir filmde Sil Baştan’dan sonra bir kez daha izleyiciyle buluşan Jim Carrey, Walter karakteriyle etkileyici bir performans sunuyor.

10. Kapan (La habitación de Fermat) – 2007 – IMDb: 6,7

İspanya yapımı bu filmde, birbirini hiç tanımayan dört matematikçinin büyük bir gizemi çözmeleri için bir mekâna davet edilmeleri işleniyor. Kendilerine soruldukları soruları doğru cevaplamadıkları takdirde bulundukları oda bir anda ölüm tuzağına dönüşecektir. Zamanında çözebilmek için yarıştıkları sorular haricinde asıl çözüme kavuşturmaları gereken, onları buraya kimin getirdiği ve aralarındaki ilişkidir.

9. Kanıt (Proof) – 2005 – IMDb: 6,8

Ruhsal dengesizlikleri olan matematik dehası babasının yanından hayatı boyunca ayrılmayan Catherine ve babasının hayatı kız kardeşi Claire’in gelmesiyle büyük bir değişime uğrar. Kendisine hükmetmeye çalışan kız kardeşi Claire’le uğraşmaya çalışan Catherine, bir yandan da babasının öğrencisi Hal’le baş etmeye çalışmaktadır. Bütün bu dengelerle uğraşan Catherine bir yandan da babasının ruh sağlığının ne kadar kalıtımsal olduğu üzerine düşünmeye başlar.

8. Agora – 2009 – IMDb: 7,2

Film, tarihin gördüğü en etkileyici kadınlardan birisi olan Hypatia’yı konu alıyor. Matematikçi, filozof ve astronom olan bu kadın antik dönemde erkek egemen filozofların arasından sıyrılmayı başarıyor. Hem güzelliği hem de zekâsıyla ön plana çıkan Hypatia 45 yaşında bu hayattan ayrılmasına rağmen, unutulmayan tarihe damga vurmuş kadınlardan bir tanesidir. Erkeklerin linç etmesiyle öldürülen Hypatia’nın hikâyesi izlemeye değer matematik filmlerinden bir tanesi.

7. Küp (Cube)– 1997 – IMDb: 7,3

6 kişinin kapalı bir odada uyanmalarını ve küp şeklinde olan odalardan kurtulmaya çalışmalarını anlatan film yayınlandığı dönemlerin etkileyici filmlerinden bir tanesidir. Değişik mesleklere sahip bu kişiler, ölümcül tuzaklarla dolu bu küpten matematiksel şifreleri çözerek odadan odaya geçip çıkmaya çalışır.

6. Kalk ve Diren (Stand and Deliver) – 1988 – IMDb: 7,4

Film, Amerika’da sayıları 40 milyonu aşan İspanyolca konuşan Latin kökenlilerin okuduğu bir okula matematik öğretmeni olarak atanan Jamie Escalante’nin hikâyesini beyaz perdeye taşıyor. Çoğu çete üyesi olan, yetersiz ve ilgisiz öğretmenler nedeniyle okulla ilgileri bulunmayan öğrencilerin oluşturduğu okuldaki öğrencilerin yeteneklerini fark eden Escalante, onları ülkenin matematik alanında en başarılı öğrencilerine dönüştürür.

5. Pi – 1998 – IMDb: 7,5

Gerilim ve bilim kurgu türündeki film, insan hayatının belki de en önemli buluşlarından birisini yapmak üzere olan sorunlu matematik dehası Max’in hikâyesini konu edinir. Son on yıldır tabiatın kendine ait bir kodlama sistemi olduğunu fark eden Max henüz bunu çözmemiştir. Bu sırrı çözebilmek için çeşitli şeyler deneyen Max, sırrın ilk halkasını çözerse bunu çözebileceğine inanır.

4. Profesör ve Onun Sevgili Denklemi (Hakase no aishita sûshiki) – 2006 – IMDb: 7,6

Bir matematik profesörünün tiyatro gösterisi çıkışında geçirdiği trafik kazasında hafızasını kaybetmesini ve sadece 80 dakikada bir yaşadığı olayları tekrar tekrar unutmasını anlatan bu ilgi çekici film, profesörün hayatına giren bakıcı ve oğlu Kök’ü ve artık sadece geçmişte yaşayan profesörün Kök’e matematik öğretmesini konu ediniyor.

3. Yapay Oyun (The Imitation Game) – 2014 – IMDb: 8,0

Yayınlandığı sene Oscar’ın iddialı filmlerinden birisi olan Yapay Oyun, Almanların ünlü Enigma şifrelerini ve bunu çözmeye çalışan bir grup insanın hayatını konu alıyor. Gerçek bir hayat hikâyesinden yola çıkan filmde özellikle ünlü matematikçi Alan Turing’in biyografisi işleniyor. Morten Tyldum’un yönettiği filmin başrolünü Sherlock dizisiyle yıldızı parlayan Benedict Cumberbatch üstleniyor.

2. Akıl Oyunları (A Beautiful Mind) – 2001 – IMDb: 8,1

Ünlü matematikçi John Nash’in hayat hikâyesini anlatan film, matematik filmleri içerisinde en bilinenlerden bir tanesidir. Film genç yaşında oyun teorisi üzerine geliştirdiği kuramlarla matematik dehalarından birisi haline gelen John Forbes Nash Jr. ‘ın akıl hastalıklarıyla, özellikle şizofreniyle baş etmesini anlatan etkileyici bir film.

1. Can Dostum (Good Will Hunting) – 1997 – IMDb: 8,2

Robin Williams’ın etkileyici filmlerinden biri olan Can Dostum, Matt Damon, Ben Affleck gibi oyuncuları da künyesinde bulunduruyor. Film, fotografik hafızası güçlü olan fakir bir gencin, üniversite profesörü Sean McGuire’la kurduğu dostluğu anlatır. Üniversitede hademe olarak çalışan Will, Nobel ödüllü profesörlerin bile çözmekte zorlandığı matematik problemlerini çözünce profesör McGuire’in dikkatini çeker. Robin Williams’ın en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar’ını aldığı film aynı zamanda en iyi özgün senaryo dalında da Oscar kazandı.

 

http://www.matematiksel.org

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here