Kod Yazmayı Öğrenmek İçin 12 Kaynak

0

Stanford, MIT gibi saygın üniversitelerin ücretsiz bilgisayar kurslarından yararlanın

Bilgi teknolojileri geliştikçe, iyi bilgisayar programcılarına da ihtiyaç artıyor. Ama sanılanın aksine iyi bir bilgisayar programcısı olmak için uzun yıllar üniversite eğitimi almaya gerek yok. Eğer belirli bir seviyede İngilizceniz varsa, internetteki sayısız kaynak hizmetinizde. Üstelik bazı kaynakların Türkçe çevirisi de mevcut. Baktınız çok sıkıştınız Google veya Yandex çeviri ne güne duruyor? Biraz merak, gayret ve disiplinle siz de bir bilgisayar programcısı olabilir veya bilgisayara meraklı çocuklarınızı eğitici işlere teşvik edebilirsiniz. İşte sizin için derlediğim bazı kaynaklar:

1. Codeacademy

HTML & CSS, Javascript, jQuery, Python, Ruby, PHP gibi farklı programlama dillerini öğreten ücretsiz bir platform. Başlangıç seviyesindeki kişiler için basit ve anlaşılır dersleri var. Bu dersleri takip ederek sadece birkaç saat içerisinde bir web sitesi kodlamasının nasıl yapıldığını öğrenebiliyorsunuz.

2. Udemy

Bir MOOC (Kitlesel Çevrimiçi Eğitim Dersi) platformu olan Udemy bünyesinde birçok kod yazma eğitim dersi bulunuyor. Bu derslerin büyük kısmı ücretli. Ama aralarında Stanford gibi üniversitelerin de sunduğu onlarca ücretsiz derse erişmek mümkün. Bu derslerle Python, PHP, WordPress, C++ öğrenebilirsiniz.

3. Coursera

Bir başka MOOC (Kitlesel Çevrimiçi Eğitim Dersi) platformu. Coursera bünyesinde Stanford, Edinburg, Toronto, Maryland, Colorado gibi çeşitli üniversitelerin sunduğu ücretsiz kod yazma dersleri bulunuyor. Eğer eğitiminizi belgelemek isterseniz, 50 dolar ödeyip bir sertifika alabilirsiniz.

4. Code.org

Çocuklara bilgisayar kodu yazmayı öğretmek için geliştirilmiş bir platform. Derslerin hepsi ücretsiz. Üstelik birçok ders Türkçeye çevrilmiş. Derslerde Angry Birds veya Anna&Elsa gibi çocukların seveceği karakterler kullanılıyor.

5. Udacity

Udemy ve Coursera benzeri bir eğitim platformu. Google ve Facebook’un geliştirdiği bazı dersler sunuluyor. Derslerin bazılarında Türkçe altyazı var. 200 dolarlık ücreti olan Nanodegree adlı online kursta ise yazılımcılığa dair en temel bilgileri öğrenebiliyorsunuz.

6. MIT Open Courseware

Dünyanın en önemli üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology’nin (MIT) online ders platformu. Derslerin birçoğunun ücretsiz olduğu platform herkese açık. “Electrical Engineering and Computer Science” bölümü altında onlarca farklı ders sunuluyor.

7. Khan Academy

Bir başka popüler MOOC platformu. Bilgisayar programlama alanında birçok ders mevcut. Türkçe versiyonunun olması da büyük bir avantaj.

8. iTunes U

Apple’ın ücretsiz eğitim platformu olan iTunes U’da Stanford, MIT gibi üniversitelerin sunduğu birçok programlama dersi mevcut. Bununla birlikte farklı eğitmenlerin iOS uygulama yazma eğitimleri de bulunuyor.

9. Mozilla Developer Network

Başlangıç seviyesinden ileri düzeye kadar birçok eğitim materyaline sahip bir platform. İçerisinde HTML, CSS, Javascript gibi farklı programlama dilleri var.

10. Swift

Apple’ın yeni programlama dili Swift’i öğrenmek için yine Apple’ın hazırladığı blogda çeşitli dersler bulunuyor. Alternatif olarak Stanford Üniversitesi’nin iTunes U dersleri arasında da Swift dersleri mevcut.

11. Code Player

İnteraktif eğitim materyallerinin sunulduğu bir online platform. Eğer usta bir bilgisayar programcısıysanız, kendi eğitim materyallerinizi de burada paylaşabilirsiniz.

12. HTML5 Rocks

Bir Google projesi olan HTML5 Rocks, bilgisayar programcılarının deneyimlerini paylaştığı bir blog şeklinde tasarlanmış. Programcıların sunduğu video ve sunumlar eşliğinde HTML5’in inceliklerini öğrenmek mümkün.

http://www.denizergurel.net


Düzenleme: HTML5 Rocks artık aktif değil. Bu seçeneklerin yanında Digital.com tarafından hazırlanan HTML5 Cheatsheet‘i çevrimiçi olarak kullanabilir, PDF olarak kaydedebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here