2015 uluslarası Işık Yılı ve İbn-i Heysem

0

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür kurumu (UNESCO) 2013 yılında, 2015 yılını ‘Uluslararası Işık ve Işık Temelli Teknolojiler Yılı’ ilan etmişti. UNESCO ışığın ve ışık temelli teknolojilerin, sürdürebilir gelişmeye ve kalınmaya ve aynı zamanda enerji, eğitim, tarım, sağlık gibi alanlardaki küresel sorunlara çözüm üretilmesindeki katkıları hakkında küresel bir farkındalık oluşturmak için bu kararı aldı.Işık tıpta çığır açarken fiber optik kablolarla ve internetle iletişimi de tamamen değiştirdi. Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan ışık küresel problemlerin çözümünde de kritik bir rol oynayabilir.

Hasan Ibn-i Heysem 965 yılında Basra’da doğdu. O zamanların önemli bilim merkezlerinden olan Basra’da ve Bağdat’ta öğrenim gördü.Öğrenimini tamaladığında tanınmış bir mühendis ve bilim insanıydı.

İbn’i Heysem düz, küresel ve parabolik aynalar kullanarak yansıma optiği ve farklı yoğunluklu şeffaf ortamlardaışığın hızı ile ilgilenerekkırılma optiği konularında çalıştı. Modern fotoğraf makinelerinin ve projektörlerinin temel çalışma ilkesi olan karanlık oda düzenekleri ile deneyler yaptı. Işığın yayılımı, gökkuşağının ve gök cisimlerinin etrafındaki halenin oluşumu gibi temel optik olayları açıklamak için uğraştı. Gözlemlerini açıklamak için kuramlar üretti.Çalışmalarını ve kuramlarının bir kısmınıyedi ciltlik Kitab el Menazır’da topladı.Sonraki yüzyıllarda Irak’tan Endülüs’e İslam uygarlığı coğrafyasında ve Avrupa’da yapılan optkle ilgili birçok çalışmada İbn-i Heysem’in etkilrini ve izini görmek mümkündür.Kitab el Menazır Latince’ye De Aspectibus ismiyle çevrilmiştir.Birçok önemli ortaçağ ve Rönesans düşünürlerinin ve bilim insanlarının, İbn-i Heysem’den ve çalışmalarından etkilendiği yaygın olarak kabul ediliyor.Birçok bilim tarihçisi tarafından optik biliminin kurucusu sayılıyor.

UNESCO 2015 Işık Yılı etkinliklerinin bir parçası olarak Paris’teki merkezinde uluslarası bir konferansa ev sahipliği yapacak. 14-15 Eylül tarihlerinde düzenlenecek bu konferansa dünyadan, birçok bilim adamının katılacağıbu toplantıya Türkiye’den Celal Bayar Üniversitesi’den Prof.Dr.Can Nurdoğan katılacak. Konferrans 8. Ve 15. Yüzyıllar arasında yaşanan İslam uygarlığının altın çağındaki başarılara ve ibnüi Heysem’in çalışmaların ave hayatına odaklanacak.

 

http://www.ibnalhaytham.org/

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0bn-i_Heysem

Konferans internet sitesi:

 http://www.light2015.org/Home/About/Latest-News/August2015/International-Conference-on-Ibn-Al-Haytham—Challenges-for-the-Future-to-be-held-at-UNESCO-HQ.html

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here