Gazi Teknoloji, akademisyenleri Ar-Ge’ye teşvik ediyor

0

Gazi Teknoloji AŞ, akademisyenlerin geliştirdikleri Ar-Ge projeleriyle firmaların teşviklerden faydalanmalarını sağlıyor.

Gazi Teknopark, bünyesindeki firmaların ihracatını artırmak ve yurtdışı bağlantılarını güçlendirmek adına çalışmalarını sürdürüyor.

Gazi Teknopark’ın Genel Müdürü Tuğrul İmer, “Biz bu sene için özellikle ticarileştirmeye ağırlık vermek istiyoruz. Teknoparktaki firmaların ihracatını artırmak istiyoruz, yurtdışına açmak istiyoruz” dedi. Buna ek olarak İmer, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek amacıyla kurdukları Gazi Teknoloji AŞ ile,  akademisyenlerin geliştirdikleri Ar-Ge projelerinde, firmaların teşviklerden faydalanmalarını sağladıklarını, akademisyenlerin de bu uygulamaya büyük ilgi gösterdiğini bildirdi.

Gazi Teknopark’ın Genel Müdürü Tuğrul İmer, hem 2015 yılı hedeflerini anlattı, hem de ticarileşme ve üniversite sanayi işbirliği üzerine geliştirdikleri model hakkında bilgi verdi. Mayıs ayından bu yana Genel Müdürlük görevini sürdüren Tuğrul İmer, öncesinde  Gazi Teknoloji Transfer Ofisi’nde danışmanlık görevini sürdürdüğünü ifade etti. Ticarileşmeye özel önem ve ağırlık verdiklerini aktaran İmer, “Ticarileştirme bir Ar-Ge ürününün ya da prosesinin gelir getirir hale gelmesi anlamına gelmektedir. Bu bağlamda biz Gazi Teknopark’daki formalarımızın yürüttüğü çalışmaları ve projeleri yakından takip ederek teknoloji transfer birimimiz vasıtası ile üniversitemizden akademisyen desteği sağlayarak katkıda bulunma gayreti içindeyiz. Bu yöndeki çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Geçen sene Gazi Üniversitesi’nin Ticarileştirme Yönergesi’ni hazırladık. ABD’nin ve Türkiye’deki tüm teknoparkların, teknoloji transfer ofislerinin ticarileştirme programlarını, uygulamalarını inceledik. Kendimize uygun olarak bir yönerge hazırladık. Amacımız üniversite sanayi işbirliğini arttırmak. Biz bu sene için özellikle ticarileştirmeye ağırlık vermek istiyoruz. Teknoparktaki firmaların ihracatını arttırmak istiyoruz, yurtdışına açmak istiyoruz. Bana göre teknoparktaki firmaların başarısı teknoparkın başarısıdır” dedi.

Ur-Ge desteği ile Bilişim Kümelenmesi kuruldu

Gazi Teknopark olarak, Ekonomi Bakanlığı’nın Ur-Ge desteğinden faydalandıklarını ve 24 firmayla bir Bilişim Kümesi oluşturduklarını dile getiren İmer, “Bu seneki hedefimiz; Ur-Ge programındaki ihtiyaç analizi raporlarını da kullanarak, bu firmaları yurtdışına çıkarmak, potansiyel müşterileriyle bir araya getirmek. Bu sadece fuar olarak anlaşılmamalı. Gerekli çalışmaları yapacağız. Firmalar hangi ülkelere satabilirler, bunları belirleyeceğiz. Bu Ekonomi Bakanlığı’nın gerçekten güzel desteklediği bir uygulama” dedi. Ur-Ge desteğinin dışında teknoparka yatırımcılar getirdiklerini aktaran İmer, melek yatırımcıların dışında yurtdışından da yatırımcıları getirmek istediklerini ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Gazi Teknoloji AŞ ile akademisyenler sahaya iniyor 

Bir başka önemli hedeflerinin ise üniversite sanayi işbirliğinin arttırılması olduğunu vurgulayan İmer, “Teknoparktaki şirketlerin projelerinde üniversite ile daha yakından çalışmalarını geliştirmek istiyoruz. Hocaların döner sermayeden eline geçen paranın çok az olduğunun farkına vardık. Rektörümüzün tavsiyesi ve talimatıyla bir şirket kuruldu. Bağımsız bir şirket. Gazi Teknoloji AŞ isminde. Ar-Ge projesi olmak kaydıyla hocalarımızı diğer firmaların faydalandığı teşviklerden faydalanmasını sağlıyoruz. Güzel oldu. Hocaların da çok hoşuna gitti. Yüzde 15’e kadar teknoloji şirketine bırakarak, geri kalanının hocalara kalmasını sağlıyoruz. Ticarileştirmeyi de Gazi Teknoloji AŞ üzerinden yapmayı düşünüyoruz” dedi.

Teknopark modelini örnek alıyorlar

Yurtdışından teknopark modelini almak isteyen heyetlerle de görüştüklerini aktaran İmer, “Bu modeli örnek almak isteyen heyetler geliyor. Bizden yardımcı olmamızı istiyorlar. Bu konuda da çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“Bu teknolojiye kendi paramı yatırır mıydım?”

Girişimcilere de tavsiyede bulunan İmer, şunları söyledi; “Ben şuna inanıyorum. Bu teknolojiye, bu uygulamaya ben kendi paramı yatırır mıydım, diye sorulmalı. Buna evet cevabını verirseniz, önce kendiniz ikna olursanız TÜBİTAK da destek verir, diğer kurumlar da. Böyle bakılırsa başarının artacağı düşüncesindeyim. Kar getirmeyecek şeye kimse para yatırmaz. Bu aynı zamanda sürdürülebilirliği de sağlar.”

Rakamlarla Gazi Teknokent:

Firma Sayısı:110’un üzerinde
Ar-Ge personeli: 800
Kuluçka Firması: 40

 

DÜNYA 22.07.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here