Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirerek ihracatı artırmak amacıyla organize edilen, “9. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması”nda dereceye giren projeler belli oldu.
Ticaret Bakanlığının desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) koordinatörlüğünde “Elektrikli Araçlar” temasıyla, bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle internet üzerinden çevrim içi düzenlenen kapanış etkinliğinde, finale kalan 10 projenin sunumları gerçekleştirildi.
Organizasyon kapsamında otonom araçlar, sürücü ve yayaların güvenliği için tasarlanacak parçalar, batarya ve piller, tüm mekanik ve elektronik aksamlar, yenilenebilir enerji ve çevreci yaklaşımlar ile ergonomi, emniyet, enerji gibi temaları içeren özgün ve yenilikçi 291 proje değerlendirildi.
Yarışmada, birinciliğe Ömer Orkun Düztaş liderliğindeki ekibin hazırladığı girişim projesi “Büyütech-Forsight” layık görüldü. 70 bin lira büyük ödülü almaya hak kazanan “Büyütech-Forsight”, otonom araçlarda “Lidar” teknolojisinin yerine geçecek, yapay zeka işlemcisine sahip, çok düşük güç tüketimindeki akıllı kamera sistemiyle öne çıktı.
Yarışmada ikinciliği Batuhan Özcan liderliğindeki ekibe ait “SYNTONYM”, üçüncülüğü Selen Şenay liderliğindeki ekibin hazırladığı “Algae Biodiesel”, dördüncülüğü İlker Kutsal liderliğindeki ekibin hazırladığı “Archmir”, beşinciliği de Can Acar liderliğindeki ekibin hazırladığı “Otomotiv Sistemleri İçin Teşhis ve Güç Yöneticisi” girişim projesi aldı. Yarışmada, dereceye girenlere toplam 250 bin lira ödülü dağıtıldı.
Dereceye girenler Ticaret Bakanlığı desteğiyle iki yıl süresince yurt dışında eğitim ve İTÜ ARI Teknokent iş birliğinde kuluçka merkezinde projelerini geliştirme hakkı da elde etti.
Yarışmaya 17 proje sunarak “en çok proje gönderen üniversite” ödülünü de Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) kazandı. OİB Denetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Yeşilova, ödülü BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’a çevrim içi ortamda sembolik olarak takdim etti.
Finale kalan 10 projenin detaylarını aşağıdaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
2020 Yılı İlk 30 Proje Bilgileri
Proje Adı: Elektrikli ve Hibrit Otomobillerin Kablosuz Şarjı
Proje Kısa Tanımı : Elektrikli ve hibrit otomobillerin herhangi bir kablo olmadan şarj edilmesi. Otomobil üzerine bağlanan cihaz vericiden aldığı enerjiyi otomobile ileten bir alıcı ve şarj istasyonundan aldığı enerjiyi kablosuz olarak otomobile ileten bir cihazdan
Proje Yürütücüsü : Mükremin ÇAKMAK
Proje Adı: Driver Alert System
Proje Kısa Tanımı : Kaza anında sürücünün uygulamaya eklediği kişiye acil durum bildirimi gönderen ve sürücünün uykulu olduğu durumlarda uyarı gönderen uygulama
Proje Yürütücüsü : Celil KIRCA
Proje Adı: Accident Alert Systems/ AAS
Proje Kısa Tanımı : Elimizde atıl bir şekilde bulunan kaza verilerini derin öğrenme ile işleyerek kaza olasılığı yüksek çıkan yerlerde aracın ön panelinden sürücüyü bilgilendirir.
Proje Yürütücüsü : Ufuk ÖZKAN
Proje Adı: Taşınabilir Elektrikli Oto Klima ve Buzdolabı
Proje Kısa Tanımı : Projemiz tır, kamyon, traktör vb. motorlu araçlarındaki klima sistemlerinin kullanılması ile araçlarda yakıt tüketiminin artması, motor çekişinin düşmesi, daha fazla karbondioksit salınımı, motorun ömrünün azalması ve montaj zorlularına çözüm üretmektedir.
Aracın sigorta kutusundan alınan elektriğin elektronik karta bağlanmasından sonra sistemdeki termostat (buzdolabı için) ve elektronik kontrol ekranından (klima için) ayarlarının yapılması ile kompresör çalışarak tüm sistem devreye girmektedir. İş fikrinin üzerindeki kendi kompresör ve diğer sistemleri kullanarak araç haricindeki ekipmanlar ile çalışmaktadır. Elektronik kart sayesinde ise ürüne gelen elektriği kontrol ederek akü bitmesi veya problemli bir durumu önlemek içindir.
İş fikrimizin tır, kamyon, traktör vb. aracının sürücü mahallini 35⁰C ile 18⁰C arasında iklimlendirme ve sistemle beraber montajlı olan buzdolabını 5⁰C ile -5⁰C arasında soğutulmasını sağlamaktadır. Portabıl olması ile de sık araç değiştiren şoförler için avantaj oluşturmaktadır.
Proje Yürütücüsü : Mehmet ACAR
Proje Adı: Aktif Sürücüsüz Araç Yönlendirme Kalibrasyonu Sistemi
Proje Kısa Tanımı : Tam otonom ve sürücü destek sistemi olan tüm araçların tekerlek ve direksiyon arası kalibrasyon çeşitli yol koşulları sebebiyle bozulmaktadır. Proje amacı, tekerlekler ve direksiyon arasında ki bu kalibrasyon sorununu gerçek zamanlı olarak algılayıp çözüm getirerek bu sorundan kaynaklı bir çok trafik kazasının önüne geçmektir.
Proje Yürütücüsü : Çağatay KARADEMİR
Proje Adı: Değişken Manyetik Alanlı Tekerlek İçi Elektrik Motoru
Proje Kısa Tanımı : Tekerlek içi elektrik motorunun, özgün yazılımla kontrol edilen manyetik alanının değiştirilmesi ile motordan talep edilen performansı minimum enerji sarfiyatı ile gerçekleştirilmekte, elektrikli araçlarda değişken aktarma organının ortadan kaldırılmasıyla ağırlık, hacim ve maliyet azalması ve en önemlisi ağırlık azaltımı ve motor veriminin arttırılmasıyla aracın menzilinin arttırılması sağlanmaktadır.
Proje Yürütücüsü : Mert Ali ÖZEL
Proje Adı: Syntonym
Proje Kısa Tanımı : Syntonym araç iç ve dış kamera verilerini KVKK/GDPR uyumlu olarak analitik metrik kaybı olmadan anonimize etmektedir.
Proje Yürütücüsü : Batuhan ÖZCAN
Proje Adı: Cito
Proje Kısa Tanımı : Havaalanları için elektrikli otonom apron otobüs tasarımı
Proje Yürütücüsü : Gizem KARATAŞ
Proje Adı: CANBus Intrusion Detection
Proje Kısa Tanımı : Dijitalleşen dünyada araçların da dijitalleşmeden kendi payını aldığı ve IoT’nin de gelişmekte olduğu çağımızda yeni siber güvenlik tehditleri oluşmuştur. Bu tehditlerin başında ise dışarıdan aracın CANBus protokolüne erişimdir. Projemiz ise bu erişimi algılayan ve engelleyen çözümler sunmaktadır.
Proje Yürütücüsü : Edip Ahmet ÜNLÜER
Proje Adı: Elektrikli Araç Komponentleri Mekanik Arıza Tespit Sistemi – SoundTrail
Proje Kısa Tanımı : Sistem otomotiv endüstrisindedir. Elektrikli araçların mekanik komponentleri üzerine konumlandırılarak bu aksamlardan gelen mekanik gürültü değerlerini izleyen ve bu verileri yapay zekâ kimlikleştirmesi yardımı ile yorumlayarak erken dönem arıza tespiti yapabilen bir yazılım ve donanım bileşenidir.
Proje Yürütücüsü : Emre AKGÜL
Proje Adı: Elektrikli Araçlar için Doğal Lif Takviyeli Kompozitler ile Hafif ve Geri Dönüştürülebilir Parçaların Tasarlanması ve Üretimi
Proje Kısa Tanımı : Proje kapsamında amacımız araçlar için hafif, geri dönüştürülebilir ve uygun maliyetli parçalar tasarlamak ve üretmektir. Bu kapsamda kullanmayı planladığımız doğal lif takviyeli kompozitler keten, kenevir gibi bitkilerdir. Bu bitkilerden elde edilen liflerin iplik haline dönüştürülerek kumaş üretilebilmektedir. Bu kumaşlarla araç parçaları üreterek katma değeri yüksek ürünler üretmeyi hedeflemekteyiz.
Proje Yürütücüsü : Burak BAĞCI
Proje Adı: Aktif ve Değişken Sönümleme Kabiliyetli Hava Yayı Tasarımı
Proje Kısa Tanımı : Ağır Vasıtalarda, Otobüslerde ve Dorse Süspansiyon Sistemlerinde kullanılmak üzere farklı yol koşulları ve sürüş şartlarına cevap verebilecek Aktif ve Değişken Sönümleme Kabiliyetli Hava Yayı Tasarımının Geliştirilmesi ve Uygulanmasıdır. Proje sonucunda Amortisör gibi bir sönümleme elemanı kullanmadan yalnız Hava Yayı ve içine yerleştirilmiş Valf Sistemi ile süspansiyon sisteminin kontrolünün sağlanması hedeflenmiştir.
Proje Yürütücüsü : Metin GÜNDOĞ
Proje Adı: Algae Biodiesel
Proje Kısa Tanımı : Endüstriyel atık sular ve baca gazları mikroalgler yardımıyla arıtılarak bu atıklardan karbon negatif mikroalgal biyoyakıt ve hammadde (gliserin, protein vb.) üretimi yapılmaktadır. Dizel motorlarda modifikasyonsuz bir şekilde kullanılabilmektedir ve setan sayısı, CFPP vb. yakıt özellikleri petrol-dizeliyle aynı kalitede özellik göstermektedir. Kükürt emisyonunu sıfıra indirmekte, CO2, SOx, NOx emisyonlarını %70 azaltmaktadır.
Proje Yürütücüsü : Selen ŞENAL
Proje Adı: Rytest
Proje Kısa Tanımı : İleri sürüş destek sistemleri ve otonom araçlar gibi karmaşık gerçek zamanlı sistemlerin test ve doğrulama süreçlerini kolaylaştıracak ve ISO26262 gibi uluslararası standartlara uymaya yardım edecek gereksinim tabanlı modern bir test yazılımı ve platformu geliştiriyoruz.
Proje Yürütücüsü : Doğan ULUS
Proje Adı: Moonitor Battery Management System
Proje Kısa Tanımı : Ürün otomotivde yada lithium kimyasının girdiği enerji depolama sistemlerinde kullanılabilecek akıllı yazılım ve güvenli donanım içeren ISO26262 nin guide olarak kullanıldığı bir üründür.
Proje Yürütücüsü : Sarper ÖNAL
Proje Adı: Motorist
Proje Kısa Tanımı : Motorist; bireysel sürücülerin araçları ile ilgili ihtiyaçlarını tek bir platformda toplar, yasal sorumlulukları sürücüye hatırlatır, güvenli sürüşe sahip sürücüleri dönemsel olarak ödüllendirir.
Proje Yürütücüsü : Gökhan DOĞAN
Proje Adı: ABSORLOCK – Darbe Sönümleyici Dorse Tamponu
Proje Kısa Tanımı : Trafikte binek araçların ağır vasıta araçlara arkadan çarpmasıyla oluşan kazalarda yüksek oranda can ve mal kaybı meydana gelmektedir. Proje kapsamında, binek araçlarının, ağır vasıta araçlara arkadan çarpması sırasında açığa çıkan enerjiyi sönümlemek ve oluşan can kaybını en aza indirmek için darbe sönümleyici bir sistem tasarımı ve üretilmesi amaçlanmıştır.
Proje Yürütücüsü : Mehmet Sadettin Akalın
Proje Adı: Elektrikli Araçlar için Akustik Metamalzeme Tabanlı Gürültü Yutucu/Yönlendirici Geliştirilmesi
Proje Kısa Tanımı : Proje kapsamında geliştirilecek akustik metamalzeme ve uygulamalası ile motor kompartımanı ve yol kaynaklı gürültülerin kabin içine iletilmesini engellenecek; gürültü yaya uyarı amacıyla araçların ön ve arka taraflarına yönlendirilecektir.
Proje Yürütücüsü : Onursal ÖNEN
Proje Adı: DEEPCAM – Yüksek Doğruluklu Nesne Tespit Sistemi
Proje Kısa Tanımı : DEEPCAM, insan başta olmak üzere eğitilen nesneleri tespit eder ve sesli/görsel uyarılarla forklift, tır gibi araçlarda meydana iş kazalarının önüne geçer. Tablet bilgisayar boyutundaki cihaz, insan/nesne tespiti yapılacak alana yerleştirilir. Yapay zeka tabanlı algoritma, insan/eğitilen nesneyi gündüz/gece farklı ortam şartlarında algılar ve kullanıcı/otonom aracı uyarır.
Proje Yürütücüsü : Davut Eren ŞADOĞLU
Proje Adı: FDM/grafit matris kompozit ile li-iyon bataryaların termal yönetimi
Proje Kısa Tanımı : FDM/grafit matris kompozit batarya termal yönetim sistemi: Li-iyon bataryaların ihtiyaç duyduğu güvenilir çalışma sıcaklıklarını sağlayabilen kompakt, hafif ve uygun maliyetli bir batarya termal yönetim sisteminin üretimini kapsamaktadır.
Proje Yürütücüsü : Mustafa Yusuf YAZICI
Proje Adı: Byqee
Proje Kısa Tanımı : Standart bir bisikleti elektrikli bisiklete dönüştürebileceğiniz, dünyadaki en kompakt ve en kolay kuruluma sahip e-bisiklet dönüşüm kiti.
Proje Yürütücüsü : Burak IŞIK
Proje Adı: FuMo – Future of Mobility by Hergele Scooters
Proje Kısa Tanımı : Stabilite, güvenlik ve verimlilik konularının iyileştirilmesini sağlamak adına üzerinde çalışılmakta olan özellikler
• 3 Tekerli Paralellogram Aks Süspansiyon Sistemi
• Elektrikli Scooter Çoklu Vites Özelliği
• Arka Görüş Kamerası – Bluetooth bağlantı ile Akıllı Telefona Görüntü Aktarımı sağlayan Gidon Sistemi
• Monokok Şasi içinde modüler katlanabilir oturma elemanı tasarımı
Proje Yürütücüsü : Bugay ÇAĞLAR
Proje Adı: Otomotiv Sistemleri İçin Teşhis ve Güç Yöneticisi
Proje Kısa Tanımı : Otomotiv sistemlerinin temel yapı taşlarından olan Teşhis ve Güç Yönetimi, sistemi olası risklere karşı korumak, güvenlik önlemleri almak, sistemi gerekirse güvenli moda geçirmek, hata kayıtlarını detaylarıyla tutmak ve sistemin bütün elemanlarının güvenli bir şekilde başlatılması veya uyandırılması veya sonlandırılmasından sorumlu yazılım birleşenleridir ve tüm otomotiv üreticilerinin sahip oldukları EKÜ’lerin olmazsa olmaz parçasıdır.
Proje Yürütücüsü : Can ACAR
Proje Adı: adsides
Proje Kısa Tanımı : Adsides arabaların arka ve arka yan camlarını akıllı reklam panosuna dönüştürmektir. Bu platform, görüntü işlemeyle hedef kitlesini ve çevreyi analiz edip, veri toplayarak akıllı algoritma geliştirecek. Bu şekilde markalar, araçlar, yayalar ve billboardlar birbiriyle iletişim ve etkileşim halinde olacak.
Proje Yürütücüsü : Arsalan BAYATMAKOO
Proje Adı: Wifuel
Proje Kısa Tanımı : Elektrikli arabaların mevcut kablolu şarj sistemlerine kıyasla kullanış kolaylığı sağlayacak ve daha güvenli bir şarj sistemi oluşturacak olan kablosuz şarj sisteminin kullanılması hedeflenmektedir.
Proje Yürütücüsü : Murat BAYRAKTAR
Proje Adı: Archmir
Proje Kısa Tanımı : Yapay zeka ve görüntü işleme teknolojilerini kullanarak nesnelerde morfolojik bozulmaları tespit ediyoruz.
Proje Yürütücüsü : İlker KUTSAL
Proje Adı: Büyütech – Forsight
Proje Kısa Tanımı : Otonom araçlarda Lidar yerine geçececek, yapay zeka işlemcisine sahip, çok düşük güç tüketiminde akıllı kamera
Proje Yürütücüsü : Ömer Orkun DÜZTAŞ
Proje Adı: Pres altında çalışacak kalıpların yük ağırlık merkezi simulasyonu
Proje Kısa Tanımı : Pres altında çalışan kalıplarda pres kapanış periyotu (Çemberi) boyunca farklı yükler oluşur. Bu yüklerin farklı zamanlarda ve presin farklı noktalarına uyguladığı yüklerin periyot boyunca dengelenmesi gerekir. Dengelenmez ise pres yatakları aşınır, parça kalitesi bozulur. Yazılımımız farklı periyotlardaki yük ağırlık merkezini hesaplar. Yükler; kullanılan gazlı yaylar ve parça formlamak için gerekli kuvvetlerdir. Dengelenen yük presin merkezine yakın noktalara çekülir ve stabilize edilmiş bir vuruş sağlanır. Parça kalitesi artar, pres tezgahı korunur.
Proje Yürütücüsü : Coşkun SABAH
Proje Adı: BUYAN kendini onaran kaplama
Proje Kısa Tanımı : Projemiz kendini onaran kaplamadır. Bu kaplama ile kaplanan bir yakıt tankı, bir dış tehdit tarafından delindiğinde, kaplama kendisinin ve yakıt tankının üzerinde oluşan delikleri kapatmaktadır. Bu şekilde yakıtın dışarı akması önlenmektedir. Belirli çalışma prensiplerine sahip kaplamalar ile yakıt tanklarının yanı sıra su ve kimyasal sıvılar taşıyan tankların da kaplanması mümkündür.
Proje Yürütücüsü : Matin GHAZIANI
Proje Adı: Elektrikli araçlar için soğutma sistemli pil paketi
Proje Kısa Tanımı : Proje, pil paketi içerisinde homojen sıcaklık dağılımını sağlayan ısıl yönetim sisteminin geliştirilmesiyle, hızlı sarj durumunda bile pil hücrelerinin kullanılabilir ömrünü uzatan ve yangın risklerini ortadan kaldıran teknolojinin geliştirilerek ticarileştirilmesi üzerinedir.
Proje Yürütücüsü : Erdal ÇETKİN