TUSAŞ, ANKA-3 isimli Türk insansız savaş uçağının (TİSU) geliştirme faaliyetlerine sona geldi. ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin, gelecek yıl görücüye çıkması planlanıyor.
Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yapılan açıklamada, “ANKA-3, jet motoru ve hızıyla, yüksek yük taşıma kapasitesi ve radarda neredeyse görünmeyen kuyruksuz yapısıyla İHA alanında yeni bir sayfa açacak. Önümüzdeki yıl ANKA-3 MİUS projemizden müjdeleri milletimizle paylaşmaya devam edeceğiz.
Milli Muharip Uçak ve Kızıl Elma ile diğer insansız savaş uçaklarımızla savunma dengeleri yeniden yazılacak. Uzun menzilli hava savunma sistemlerimiz Siper, Karaok, Bozdoğan ve Gökdoğan’ın ilk teslimatlarını yapacağız. Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’lar, PARS 6×6 Mayına Karşı Korumalı Araçlar, Modernize Zırhlı Muharebe Araçları ZMA’lar ve yerli motora sahip VURAN araçları ilk kez envantere girecek.” ifadelerine yer verildi.
TUSAŞ’ın insansız savaş uçağı ile ilgili gelişmeleri, Kasım 2022’de ilk kez SavunmaSanayiST.com duyurmuştu. Endonezya’da SavunmaSanayiST.com’un sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TUSAŞ’ın insansız savaş uçağı ile ilgili olarak ‘Bekleyin onu, o da hatta.” açıklamasında bulunmuştu.
Edindiğimiz bilgiye göre TUSAŞ’ın İnsansız Savaş Uçağı, yaklaşık 7 tonluk bir azami kalkış ağırlığına sahip olacak. Gelecek yılın ilk yarısı içerisinde görücüye çıkması planlanan insansız savaş uçağı, ANKA’dan elde edilen tecrübeler ışığında geliştiriliyor. Halihazırda üretim hattında olduğu öğrenilen uçağın, iç silah istasyonlarına da sahip olacağı tahmin ediliyor.
ANKA-1 projesi kapsamında geliştirilen ANKA MALE İHA, halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından aktif olarak kullanılıyor. Ayrıca şu ana kadar 3’ten fazla ülkeye de ihracatı gerçekleştirildi. ANKA-2 Projesi kapsamında geliştirilen AKSUNGUR İHA ise Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. Ayrıca 2 ülkeye de ihracatı gerçekleştirildi.
ÇOK DAHA HIZLI
Anka-3 jet motorlu olduğu için TUSAŞ’ın daha önce ürettiği Anka ve Aksungur’dan (Anka-2) çok daha hızlı olacak. Daha fazla mühimmat (faydalı yük) taşıyabilecek ve tasarımı kuyruksuz olduğu için radarda daha iz bırakacak.
ELEKTRONİK HARP YAPACAK
Yeni nesil insansız hava aracı ve sistemiyle hedeflenen keşif, gözetleme yapması ve istihbarat toplaması, havadan karaya kullanılan birçok farklı mühimmat ile taarruz yapması ve hava-hava mühimmatları ile de düşman helikopter, pervaneli uçak ve İHA’larını avlaması. Anka-3 düşman radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirirken elektronik harp yapabilecek.
İlk uçuş Nisan’da
TUSAŞ, Anka-3 projesine Şubat 2022’de başladı. Süratle ilerleyen projede Ocak 2023’de ilk prototipin yapısal montajının tamamlanması, ekipmanların yerleştirilmesi bekleniyor. Şubat-Mart 2023’te montaj ve yer testleri tamamlanacak. Nisan 2023’de motor çalıştırma ve taksiye başlayacak olan Anka-3 aynı ay içinde ilk test uçuşunu yapması planlanıyor. TUSAŞ, jet motorlu yerli eğitim uçağı Hürjet’i 18 Mart 2023’te gökyüzüyle buluşturmaya hazırlanırken, Milli Muharip Uçak da aynı gün hangardan çıkacak.
Savunmasanayist 13.12.2022