Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı’nda HÜRJET için seri üretim kararı

0

Savunma Sanayii İcra Komitesi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe’de toplandı. SSİK toplantısında, HÜRJET için seri üretim kararı çıktı.

En son SSİK toplantısı, geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleştirilmişti. 2022 yılının ilk SSİK toplantısı ise bugün saat 15:00 itibariyle başladı. Savunma ve havacılık sanayiinin 2021 yılı performansının da masaya yatırıldığı SSİK toplantısında, önemli projelerin karara bağlandı. SSİK toplantısında, TUSAŞ HÜRJET için seri üretim kararı çıktı.

SSİK sonrası yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Savunma Sanayii İcra Komitesi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen toplantıda, TSK ve güvenlik birimlerimizin kullandığı yerli ve milli sistemlerimize yenilerini eklemeye yönelik konular görüşülmüş, önümüzdeki yıl ilk uçuşu planlanan HÜRJET için ilk etap seri üretim kararı alınmıştır. Ayrıca muhtelif hava, kara ve deniz platformları, haberleşme ve bilgi sistemleri, mühimmat ve füzeler, ekipman ve teçhizatlar, modernizasyon, lojistik, siber güvenlik ve yapay zeka gibi alanlara yönelik çeşitli projeler karara bağlanmıştır.

Toplantıda özellikle, kritik ve ileri teknolojilerin geliştirilmesinde AR-GE ve ÜR-GE’nin önemine dikkat çekilmiş, savunma sanayiinde yurt dışından alınan her türlü teknolojinin ülkemizde geliştirilmesinin tam bağımsız savunma sanayii için mutlak gereklilik olduğu, sektörün bu alanda yaptığı çalışmalara desteğin süreceği vurgulanmıştır.

Türkiye, bütün engellemelere aldırış etmeksizin yerli ve milli sistem ve teknolojilerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimindeki kararlılığıyla hedeflerine emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir.

HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı’nın üretimi başladı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), milli imkanlarla geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı için üretim ve montaj faaliyetlerine başladı.

Küresel çaptaki jet eğitim ve hafif taarruz uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla TUSAŞ öz kaynakları ile 2017 yılında başlatılan Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı (HÜRJET) Projesi’nde, prototip uçaklar için parça üretimi ve montaj faaliyetlerine başlanıldı.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; TUSAŞ, HÜRJET Projesi kapsamında şu anda komponent seviyesi montaj faaliyetlerini sürdürüyor. 2022 yılı ortasına kadar Son Nihai Montaj (Final Assembly Line) geçmeyi planlayan TUSAŞ, yıl sonunda HÜRJET’i hangardan çıkartacak. HÜRJET’in, yer testlerinin ardından 18 Mart 2023’te ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor.

HÜRJET Projesi kapsamında, iki adet prototip uçabilir uçak ile test faaliyetlerinde kullanılmak üzere bir adet statik ve bir adet yorulma test uçağı üretilmesi planlanıyor. TUSAŞ, bahsi geçen test uçaklarının üretim faaliyetlerine ise ‘fiilen’ başlamış durumda.

Proje kapsamında geliştirilmesi planlanan HÜRJET Konfigürasyonları ise şu şekilde: Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi, Hafif Taarruz (Yakın Hava Desteği), Eğitimlerde Karşıt Kuvvet (Red Flag) Görevi, Hava Devriyesi (Silahlı ve Silahsız), Akrobatik Gösteri Uçağı, Uçak Gemisi Uyumlu Uçak.

HÜRJET’in Teknik Özellikleri

HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanmıştır. HÜRJET’in silahlı varyantı, geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında öenmli bir güç unsurudur.

·         Uzunluk: 13,6 m

·         Kanat Açıklığı: 9,5 m

·         Yükseklik: 5,1 m

·         Kanat Alanı: 35 m2

·         İtki: 17.600Ib

·         Servis Tavanı: 13.716 m

·         Kesintisiz Dönüş: 5,5 g @ 15.000 ft < 0.9 Mach

·         Tırmanma Oranı: 39.000 fpm

·         Menzil: 2222 km

·         Yük Kapasitesi: 2721 kg

·         Azami Hız: 1.4 Mach

·         G Limitleri: +8g / -3g

Savunmasanaist 13.01.2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here