Pandemi sonrasındaki tüm senaryoların kalbinde teknoloji yer alıyor. Gelecekte güçlü bir ülke olmak istiyorsak, ülkemizin büyük bir hızla teknoloji tüketicisi rolünden üretici rolüne geçmesi gerekiyor. Sağlıklı bir yaşam ortamı, enerji gibi değerli kaynakların daha iyi yönetimi için IoT, yapay zeka ve Büyük Veri’den faydalanan akıllı şehirlere ihtiyacımız var.
Ekin Teknoloji, uzun yıllardır akıllı şehir teknolojisine yatırım yapan bir kuruluş Ekin Smart City Solutions Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin’le Zoom üzerinden bir söyleşi gerçekleştirdik. “2027 yılında akıllı şehir pazarı 545 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak” diyen Ekin, dünyanın dört bir yanında rekabet etmek için teknoloji ürettiklerini vurguladı.
Ekin Teknoloji’nin geçmişiyle başlayalım önce…
1998 yılında kurulduk. Güvenli Şehir ‘Safe City’ teknolojileri alanındaki çözümlerimizle yurt dışına açıldık. Zürih, New York, İstanbul, Stuttgart, Ankara, Miami, Bakü ve Dubai’deki ofislerimiz var. 150 kişilik bir ekibe sahibiz. 6 kıtada faaliyet gösteriyoruz.
Hangi projelerle öne çıktınz?
2004 yılında düzenlenen NATO Zirvesi’nin ve daha sonra 2006’da Almanya FIFA Dünya Kupası’nın güvenlik teknolojilerini sağladık. 2017 ve 2018 yıllarında üst üste Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Ekonomi Bakanlığı’nın katkıları ile gerçekleştirilen “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” araştırmasında “Bilişim” alanında “Türkiye’nin İhracat Şampiyonu” olduk.
Akıllı şehir uygulamaları yaygınlaşıyor ve sektör hızla büyüyor…
Akıllı şehir pazarının 2019-2027 arasında ortalama yüzde 23 oranında büyüyeceği öngörülüyor. Bu doğrultuda, 2027 yılında 545 milyar dolar büyüklüğünde bir pazar olması bekleniyor. Güvenli şehir çalışmaları da burada önemli bir yer tutuyor ve bugün 40 milyar doları aşan büyüklükte bir payı var.
Akıllı şehir için hangi çözümleri sunuyorsunuz?
Biz öncelikle daha akıllı, güvenli ve huzurlu şehirler inşa etmek için çalışıyoruz. Yapay zeka ile geliştirdiğimiz fark yaratan güvenli şehir teknolojileriyle dünya standartlarının belirleyicisi olmak istiyoruz. Yazılım, donanım ve tasarım üçlüsünü bir arada geliştiriyoruz. Akıllı şehir çözümlerimiz; mobil ve sabit formlarda kullanılabilen kırmızı ışık ihlal tespiti, hız tespiti, plaka tanıma, akıllı kavşak yönetimi, park yönetimi, yüz tanıma, sistem kontrolü ve merkezi yönetimi kapsıyor.
Örneğin, Ekin Patrol adlı ürünümüzle dünyada mobil devriye dönemini başlattık. Trafikte ve günlük hayatta toplum güvenliği için tehlike arz eden durumları anında takibe alıp, suçluların daha hızlı yakalanmasını sağlıyoruz.
Ekin Patrol G2 ödüllü modelimiz, German Innovation Awards’ta birincilik ödülü kazandı. Hareket halindeyken plaka tanıma ve park ihlal tespiti yapabilen dünyanın ilk ve tek akıllı devriye bisikleti Ekin Bike Patrol modelimiz ise DNA Paris Design Awards’ta Araç, Ulaşım ve Aksesuarlar kategorisinde mansiyon ödülünün sahibi oldu
Park yönetimi özelliği ile alan kullanım verimliliğini artıran ve park ihlallerini tespit eden Ekin SPOTTER, elektrikli araçlar için şarj istasyonu ve Wi-Fi erişim noktası işlevleri sunuyor. Kırmızı ışık yönetimi, plaka ve yüz tanıma, araçların takip mesafesini tespit etme gibi özelliklerin yanı sıra, çalıntı ve aranan araçları plakadan tespit ederek ilgili birimlere haber veriyor. Çevresel ölçüm ile hava durumu ve hava kirliliğini algılıyor ve aydınlatma yönetimi yaparak enerji maliyetlerini düşürüyor.
Gelecekte hangi yaklaşımlar yükselecek?
Bireysel çalışan, iletişim kabiliyeti bulunmayan geleneksel çözümlerin birbiriyle haberleşememesi, kapsamlı bir şehir yönetimine geçişi yavaşlatıyor. Entegre, bağlantı kurabilen yapay zeka tabanlı çözümler ise şehir güvenliğine yeni bir yaklaşım getiriyor. Dijital bir ağ üzerinden tam gözetim gerçekleştirilmesine imkan sağlayan yeni nesil teknolojiler, yapay zeka ile birleştiğinde, sadece yerel değil, küresel güvenlik tehditleri de bertaraf edilebiliyor.
Sizin çözümünüz güvenlik açısından hangi faydayı sunuyor?
Türkiye’de geliştirdiğimiz kendi yazılımımız olan Ekin Red Eagle tüm güvenlik sistem ve sensörlerini tek bir noktadan yönetme kolaylığı sunuyor ve sistemler arası haberleşmeyi sağlıyor. Yazılım, yapay zeka tabanlı olması sayesinde, sistem görüntülerini analiz ederek, yüz tanımadan, otomatik plaka tanımaya birçok şehir yönetim fonksiyonunun tek bir çatı altında yönetilmesine mümkün kılıyor.
DÜNYA 03.12.2020