Türk savunma sanayiinin önemli firmalarından Katmerciler ve Aselsan güvenlik birimlerinin orta sınıf insansız kara aracı (İKA) ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanması amacıyla müşterek bir çalışma yürütüyordu. Çalışmalarda yeni bir aşamaya geçilerek seri üretime yönelik taraflar arasında sözleşme imzalandı.
Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaç duyduğu Orta Sınıf İnsansız Kara Aracının (O-İKA) geliştirilmesi için proje geçtiğimiz süreçte Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılmıştı.
SSB tarafından 2018 sonunda yayımlanan Orta Sınıf İnsansız Kara Araçları (O-İKA) Geliştirilmesi Projesi Bilgi İstek Dokümanı (BİD) duyurusunda keşif, gözetleme yapabilen, üzerinde bulunan hafif silah ile ateş etme yeteneği olan uzaktan komuta edilebilen insansız kara aracı ihtiyacını belirtti.
Defence Turk ekibinin TEKNOFEST’19 sürecinde edindiği bilgilere göre gerçekleştirilmesi planlanan ortak proje kapsamında 2020 yılında teslimat yapılacak aşamaya gelmesi bekleniyordu zaten. SSB Başkanı İsmail Demir sosyal medya hesabı üzerinden gelişmeyi duyur. Demir: “Mehmetçiğe robot yardımcılar geliyor! Hafif ve orta sınıf 1.seviye insansız kara araçları prototiplerinden sonra orta sınıf 2.seviye için Aselsan ile sözleşme imzaladık. Katmerciler’in de platform üreticisi olacağı projeyle silahlı insansız kara araçları KKK’ya teslim edilecek. Proje; keşif, gözetleme, hedef tespiti yapan, üzerine silah sistemleri ve ihtiyaç duyulan başka sistemlerin takılabildiği, uzaktan komuta edilebilen, otonom olarak kullanılabilen, üstün hareket kabiliyetine sahip insansız kara aracı geliştirilmesi ve seri üretimini içeriyor.” dedi.
Katmerciler sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamda, “Şirketimiz ile Aselsan Elektronik San. ve Tic. A.Ş. arasında 620.790 $ ve 2.764.021,68 TL tutarında Orta Sınıf 2.Seviye İnsansız Kara Aracı (O-İKA 2) seri üretim sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme konusu teslimatlara 2021 yılında başlanacaktır.” ifadelerine yer verildi.
Geliştirilecek Orta Sınıf İnsansız Kara Aracının (O-İKA) uydu kontrollü olması planlanıyordu ve açıklandığı üzere de öyle olacak. Otonom görev kabiliyetine sahip olması beklenen sistemin sınır güvenliği kapsamında devriye faaliyetlerinde kullanılacak.
Piyade unsurlarınca kullanılan mühimmatlara karşı koruma sağlayacak kadar bir zırha sahip olacak araç arkasında giden piyadeyi koruması için yeterli bir zırha sahip olacak. Devam eden proje kapsamında şu an sistem üzerinde elektro optik kamera yok ancak nihai halinde mast üzeri kamera olacak. Sürüş kameraları önde ve arkada yer alıyor. Ayrıca sistem uydudan görüntü aktarım kabiliyetine de sahip olacak. Otonom olacak şekilde tasarlanan platformun silahı acil bir durumda yakınlardaki askeri personel tarafından da kullanabilecek.
Defence Turk ekibinin sorularına yanıt veren yetkili geliştirilen sistem ile ilgili olarak “Bu işin en sıkıntılı konularından biri veri güvenliği ve iletişimi karıştırılmaya karşı güvenli bir halde görev yapması. Aselsan bu konuda kriptolu iletişim kullanacak.” ifadelerini kullandı. Aselsan ve Katmerciler’in ortak projesi O-İKA’nın 1.1 tonluk UKAP platformunun büyüğü olarak 2.5 tonluk bir ağırlığa sahip olması bekleniyor. Şimdilik araçta Aselsan üretimi SARP UKSS kullanıyor. İlerleyen süreçte ASELSAN tarafından üretilen farklı UKSS sistemlerini de kullanabilecek.
KATMERCİLER’in UKAP’ı
UKAP’ın faydalı yüklerinde iş birliği yapan Aselsan ve Katmerciler, SARP UKSS’nin ardından ASELSAN ürünü Tepegöz Kablosuz Çok Rotorlu Gözetleme Sistemi ile UKAP’ın yeteneklerini birleştirmek için de çalışıyor. 100 metre yüksekliğe kadar çıkarak görev yapabilen Tepegöz sayesinde UKAP, sıcak bölgelerde insan hayatını riske atmadan keşif-gözetleme yapılabilecek.
Kaynak: DefenceTurk