Yerli medikal solunum cihazının ilk parti teslimatı gerçekleştirildi

0

Ülkemizde de baş gösteren COVİD-19 virüs salgınına karşı savunma sanayii firmalarımız tarafından başlatılan yerli medikal solunum cihaz üretim kampanyasında üretimi tamamlanan ilk parti cihazın teslimatı gerçekleştirildi.

Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın 22 Mart akşamı paylaştığı medikal solunum cihazı üretimine destek videosuna savunma sanayii firmaları ve diğer firmalarımız kayıtsız kalmayarak desteklerini sundular. Savunma sanayii firmalarımıza ek olarak Arçelik ise seri üretimi üstlenerek tesislerini açmıştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; bugün açılışı gerçekleştirilen İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi’nin hizmete alım ve yerli yoğun bakım solunum cihazı teslim töreninde “İnşallah Mayıs sonuna kadar beş bin cihaz üretilmiş olacak.” ifadesinde bulundu.

Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda:

Dünyanın en gelişmiş teknolojik yoğun bakım solunum cihazını elektronik, mekanik ve yazılımıyla 14 gün gibi kısa sürede Türk mühendisleri üretti. Bu bir tarihi başarıdır…” ifadesinde bulundu.

Koronavirüsle (COVID-19) mücadele için koronavirüs test kiti kadar ventilatör de (yapay solunum cihazı) büyük önem taşıyor. Koronavirüs nedeniyle yoğun bakımdaki hasta sayısının çok olduğu ülkelerde ventilatör sayısı yetersiz kalıyor.

Türkiye’de henüz ventilatör yetersizliği söz konusu değil ancak talebin artması ihtimaline karşın yerli firmaların ventilatör üretimi devam ediyor. Bilkent Cyberpark’ta faaliyet gösteren Biosys Biyomedikal firması da bu firmalardan biri.

ASELSAN, 2018 yılında Biosys Biyomedikal şirketi ile iş birliği yapmış ve ventilatör cihazı üretiminde Türkiye’nin 6 ülkeden biri olması hedeflenmişti. Bugün gelinen noktada Biyosys Biyomedikal şirketi ileri düzey yerli mekanik ventilatör üretir konuma geldi.

Yerli firmaların yanı sıra dünyaca ünlü şirketlerin solunum cihazı yetersizliği olması durumunda solunum cihazı üretebileceğini ifade etti. Tesla, GM ve Ford firmaları bu firmalar arasında.

Türk Savunma Sanayii Birlikte Başardı

Selçuk Bayraktar twitter hesabından yaptığı açıklamada ilgili firmalara teşekkürlerini iletirken 1000 adet medikal solunum cihazının bağışlandığını da duyurmuştu. Toplamda ise Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyacına yönelik olarak 5000 adet solunum cihazının üretileceğini ifade etmişti.

Bu kapsamda başta savunma sanayii firmalarımız Baykar Savunma, ASELSAN, HAVELSAN, Tarnet, TUSAŞ ve ROKETSAN olmak üzre özel sektörde faaliyet gösteren Arçelik ise seri üretim için tesislerini açtı.

Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yaptığı paylaşımda; “Yerli solunum cihazı üretimi çağrımıza destek veren Aselsan, Roketsan ve Havelsan’a teşekkür ediyorum 1000’den fazla cihaz bağışlandı. Sağlık Bakanlığı 5000 cihaz üretimini başlattığını duyurdu Teknoloji takımımız, kaliteli ve hızlı üretim için çalışıyor. Kampanyamıza destek vereceğini bildiren Tusaş, Tarnet, seri üretimi üstlenen Arçelik’e ve katkı veren her kuruma gönülden teşekkürler. Projeye başından beri destek olan Sanayi ve Tekonoloji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’‘mıza Milletimize bu imkanı kazandırdığı için şükranla…” ifadelerinde bulundu.

Kaynak: DefenceTurk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here