Hayalleri Ufkun Ötesinde: Bürküt Takımı ile Söyleşi

0

2018 yılında Karabük Üniversitesi öğrencileri taradından kurulan Bürküt Takımı ile söyleşi gerçekleştirdik. Hayalleri ufkun ötesinde olan bu takımımızın hikayesini birlikte dinleyelim.

VG: Bürküt ismi nereden geliyor?

BÜRKÜT: BÜRKÜT ismi Türk mitolojisinde KARTAL anlamına gelmektedir. 2019 Teknofest Tübitak İHA Yarışması’ndaki uçağımızın adı STRATÜS’tü. Stratüs adını çisenti taşıyan bir bulut kümesinden almaktadır.

VG: Takım Üyelerinden bahseder misiniz Nasıl bir araya geldiniz?

BÜRKÜT: Ekibimiz 21 Mekatronik Mühendisliği öğrencisinden oluşmaktadır. Takımımız gelecekteki milli teknolojilerimizin baş mimarları olma yolunda birlikte yürüyen yakın arkadaşlardan oluşmaktadır. Kendini geliştirerek ülkesine nasıl daha faydalı olurum derdine düşmüş, bir arayış içerisine girmiş mühendislerin bir araya gelmesi sonucu oluşmuştur.

VG: Yürütmekte olduğunuz projelerinizden bahseder misiniz?

BÜRKÜT: Bürküt Ekibi İHA ve Model Uydu olmak üzere iki farklı alanda çalışmaktadır. Bugüne kadar kayıt altında aldığımız 41 adet İHA üretimi olmuştur ve 27 saat 52 dakikalık uçuş saati gerçekleştirdik. Model Uydu Takımımız ise 3 adet uydu üreterek test çalışmalarını sürdürmektedir. İHA tasarımı, üretimi ve aviyonik sistemler üzerine yenilikçi çalışmalar üretmekteyiz. Dünya’ya ses getirmeye hazırlandığımız ve bugüne kadar medyaya yansıtmadığımız büyük bir projemizden de bahsetmek istiyorum. Türkiye Hava Sporları Federasyonu öncülüğünde atmosferin ikinci katmanı olan Stratosfer katmanında yaklaşık 75 Bin Feet yükseklikten ilk kez bir İHA tarafından görüntü almak ve otonom uçuş yaparak hedef noktaya iniş yapabilmek üzere kollarımızı sıvadık. Bizler, Türk gençlerinin istediğinde neler yapabileceğini tüm dünyaya ispatlamak istiyoruz. Biliyoruz ve inanıyoruz ki aziz neslimizin geleceği bizleriz. Bu kapsamda elimizden gelen her şeyi ülkemiz adına yapmaktan şeref duyuyoruz. 

VG: Ne tür sorunlarla karşılaştınız? Projelerinizi tamamlamak için nasıl motive oluyorsunuz?

BÜRKÜT: Ekip olabilmek her şeyden önce bir bütün olabilmekten geçmektedir. Hiçbir ticari menfaat olmadan tamamen gönüllülük esaslı olarak çalışan kişilerden oluşmaktayız. Ekip içinde hiçbir anlaşmazlık yaşamamakla birlikte en büyük sorunumuz hep bütçe olmuştur. Bahsettiğim uçuş saatlerini doldururken birçok kaza kırınım olayı yaşamaktayız. Sonuçta yaptığımız ürünler yerde değil gökyüzünde, semalarımızda uçuyorlar. Bizler ne kadar belli başlı sorunlar yaşasak da gökyüzüne yükseldiğimiz anda tüm dert ve kaygılarımızı unutuyoruz ve biliyoruz ki biz istersek her zaman sorunlarımız için bir çözüm yolu buluruz. Bu motivasyon ile kaldığımız yerden devam ediyoruz.

VG: Danışmanlık hizmeti alıyor musunuz?

BÜRKÜT: Ekibimizin danışmanlıklarını Mekatronik Mühendisliği bölümümüzden Arş. Gör. Ali KAFALI ve Ömer KARTALTEPE yapmaktadır. Stratosfer projemiz için bizleri destekleyen ve danışmanlık hizmeti veren Türkiye Hava Sporları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Alper KIVANÇ Bey’e ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete YARAR Bey’e ve bizlerin yanında olan herkese teşekkürlerimizi sunarız. 

VG: İHA ve Uydu projesi maliyetli bir proje mi? Sponsorunuz var mı?

BÜRKÜT: Hazırlandığımız yarışamalar ve hedef projelerimiz doğrultusunda birçok uçuş ve test çalışmaları yapıyoruz. Bu testlerde meydana gelen kaza kırınımlarından dolayı malzeme temin etme durumuyla karşı karşıya kalıyoruz. Çalışmalarımızı ve çalışma süreçlerimizi maliyet oldukça etkilemektedir. Özellikle Stratosfer katmanında yapmak istediğimiz uçuş için sponsor desteklerine ihtiyacımız vardır.

BÜRKÜT ekibi olarak önceki süreçlerde Stratüs Havacılık Eğitim Kültür ve Stratejik Araştırma Derneği ve Karabük TÜGVA bizlere sponsor olmuştu. Kendilerine buradan tekrar teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Sponsor destekleri her ne kadar olsa da yeterli olmadığı için ekip üyelerimiz aylık olarak destek vererek birçok malzeme teminini taksit ile edinmemizi sağladı.

VG: Hedefleriniz neler? Ulusal/Uluslararası yarışmalara katılacak mısınız?

BÜRKÜT: Teknofest 2020 kapsamında Tübitak İHA yarışması ve Türksat Model Uydu yarışmalarına hazırlanmaktayız. Ancak en büyük hedefimiz bahsetmiş olduğum Stratosfer katmanından görüntü alarak yeryüzüne otonom iniş yapabilecek bir İHA yapabilmektir.

VG: Bahsetmiş olduğunuz Stratosfer Katmanında görüntü alarak yeryüzüne iniş yapacak İHA projeniz hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

BÜRKÜT: Meteoroloji balonları hava durumu tahminleri için yaklaşık 100 bin feet yüksekliğe çıkabilmektedir. Bizler üretmekte olduğumuz İHA’mız bu balonlar sayesinde 75 bin feet yüksekliğe kadar görüntü alarak yükselecektir. Daha sonra balonlardan ayrım gerçekleşerek İHA yeryüzüne doğru dikey dalış yaparak inmeye başlayacaktır. Bahsi geçen yükseklikte bir İHA havaya tutunamayacağı ve uçuş yapamayacağı için parçalanır. Bu yüzden balonlarla olan ayrım gerçekleştikten sonra İHA’mızda bulunan paraşüt sistemi açılarak uçuş yapabileceği yüksekliğe kadar paraşüt yardımı ile anlık görüntü alarak alçalacak. Güvenli irtifaya ulaşınca paraşüt sistemi İHA’mızdan ayrılarak otonom olarak belirlediğimiz koordinatlara doğru uçuş yaparak görevini icra edecektir.

VG: Vizyoner Genç üyelerine ve takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz? Savunma Sanayii şirketlerine bizim aracılığımızla iletmek istediğiniz şeyler var mı?

BÜRKÜT: Bizler milli teknolojinin ne kadar önemli olduğunun farkına varmış öğrencileriz. Ülkemiz çok zor dönemler geçirmiş bir ülkedir. Ülkemizde nice otomobiller yapılmak istendi. Nice uçaklar üretilmek istendi fakat hep geri çevrildi. “Bu ülkede hiçbir başarı cezasız kalmaz.” denildi. Bizler aziz milletimize bu sözleri söyletmemek adına çalışıyoruz ve çalışacağız. Bizler başarmak için çalışmalıyız. Naçizane isteğimiz bizlerin başarmak için yaptığımız çalışmalara maddi ve manevi yönden destek olmalarıdır.

https://vizyonergenc.com/  10.04.2929

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here