Türk TAIS tersanesi, Hindistan için beş adet filo destek gemisi inşa edecek

0

Economic Times‘ın haberine göre Hindistan; Türkiye’nin Pakistan ile ilişkileri ve Türkiye – Hindistan arasındaki mevcut gerilimden doğan sorulardan sonra gelen bir incelemeyi müteakip, Türk tersanesi ile imzaladığı 2.3 milyar dolar tutarındaki filo destek tankeri (FSV) inşası sözleşmesini devam ettirecek.

Bahse konu sözleşme, Hindistan’ın Türkiye ve Pakistan’ın Aralık 2019’daki müşterek deklarasyonuna yönelik rest çekmesinden birkaç gün sonra imzalanmıştı. Deklarasyon Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslamabad ziyaretinde duyurulmuştu.

Türk TAIS tersanesi, 2019 yılında Vizag – Hindistan’da konuşlu Hindustan Shipyard Limited’da (HSL) 45000 ton deplasmanında beş adet FSV inşası için en iyi teklifi sunan firma olmuştu. Ancak sözleşmenin imza edilmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası mecralarda Keşmir sorununu mükerrer şekilde dile getirmesinden ötürü askıya alınmıştı.

Sürece tanıklık eden kaynaklar, sözleşmenin Savunma Bakanlığı’ndan gerekli izinler geldikten sonra HSL tarafından Şubat 2020’de imzalandığını aktardı.

Hindistan Savunma Bakanı, meclis savunma komitesine yaptığı açıklamada; “Hint tersanesi, sorunun bir an önce çözülmesine yönelik tavır aldı ve Savunma Bakanlığı’na birkaç ay boyunca bu talebi birkaç defa arz etti. Savunma Bakanlığı ise Türkiye ile Hindistan arasındaki mevcut diplomatik gelişmeleri müteakip, Hint tersanesine sözleşmeyi askıya alması yönünde direktif verdi.” ifadelerini kullandı.

Anonim bir kaynak; Savunma Bakanlığı bünyesindeki hukuk dairesinden sözleşme ve sözleşmenin askıya alınmasına dair bir inceleme talep edildiğini aktardı. Benzer bir şekilde, Dışişleri Bakanlığı’ndan da konuyla alakalı inceleme talep edildi. Bahse konu incelemelere müteakip, yola Türk firması ile devam edilmesi kararı alındı. Sözleşme de Savunma Bakanlığı’nın askıya alma direktifini iptal etmesini müteakip Şubat 2020’de imzalandı.

Hint FSV tedarik projesi, Hint Donanması’nın muharip gemilerine seyir esnasında, yakıt başta olmak üzere, ikmal sağlayacak gemiler talep etmesiyle başlatıldı. Türk tersanelerinin Pakistan Donanması için majör tedarikçi olması itibariyle Türk tarafının mühendisler ve işçiler aracılığıyla Hindistan için stratejik önem arz eden HSL tesislerine erişmesi birtakım güvenlik kaygılarını yükseltmişti.

HSL, Hindistan’ın nükleer silah taşıyabilen denizaltılarının üretildiği Gemi İnşa Merkezi’nin (Ship Building Centre) ve donanmanın doğu karargâhının civarında konuşlu.

Kaynak: DefenceTurk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here