Mühendislerin Ufkunu Açacak 10 Belgesel Tavsiyesi

0

Gerek çevremizdeki insanlardan, gerekse izlediğimiz dizi veya videolarda en çok duyduğumuz cümlelerin başında ufkunu genişlet gibi sözleri çok duymaktayız. Özellikle bir mühendis öğrencisi veya herhangi bir yerde mühendislik yapan birisi isen bunu gerçekten yapmak zorundasın. Ufkunu ne kadar açarsan işinde o kadar yenilikçi fikirler sunabilirsin. Peki, ufkumu nasıl açıp yeni fikirler ortaya koyabilirim?  Başta aklınıza kitap okumak gelse de haksız değilsiniz. Ama bu yazımda size belgesel izlemenizi tavsiye edeceğim. Özellikle mühendislik alanında ne kadar farklı belgesel izleyecek olursak hem okul hayatımızda hem de çalışma alanımızda farklı fikirler ortaya koyup, çevremizde ki insanların gözünde de farklı yerlere gelebiliriz. Şimdi birbirinden farklı 10 belgesel tavsiyesinden bulunacağım.

1-) X Makineler

X-Machınes’in yıldızları, gezegendeki en inanılmaz mühendislik zorluklarını üstlenen en şaşırtıcı makinelerdir. X makinelerde, makinelere özel güçlerle süper kahramanlar gibi davranırlar.  Dondurulmuş Arctik ten Afrika ormanına kadar dünyadaki en olağanüstü yerlerde çekilen bu yüksek dereceli dizi, hızlı tempolu, gerçek dolu ve cesur makinelerdir. Dünyanın her tarafından en büyük ve teknolojik olarak en gelişmiş makineler bu belgesel serisinde. Görsel olarak büyüleyici olan seri, bu makinelerin nasıl çalıştığını, işletme ekiplerini ve makineleri çalıştıranların beceri ve uzmanlıklarını sergiliyor.

2-) Mega İnşaatlar

Mega Builders, dünyanın en büyük, en karmaşık ve en zorlu stresli mühendislik projelerini yakalayarak sizi modern mühendislikteki en dikkat çekici inşaat projelerinin kalbine götürür. Popüler seriler, tarih oluşturan yapıları ve bunların ardındaki cesur ekipleri takip eder ve mühendisler, tasarımcılar ve proje yöneticileri ile birebir görüşmeler yapar. Belirlenen son tarihlerin, bütçe aşımlarının ve genelde elde edilemeyecek şeyleri elde etmeye çalışan stresin hepsi,  bu erkekler ve kadınlar için bir günlük bir çalışma içindir. Programda modern çağın mucizevi yapılarına odaklanıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden insanüstü mühendislik dehaları…

3-) Elementlerin Oluşumu

Element, aynı cins atomlardan oluşan ve kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere verilen isimdir. Toplam 118 adet element bulunmuştur. Kütlesi Güneş’inkinin yaklaşık 8 katı ve daha fazlası olan yıldızlar, kütle numarası demire kadar olan elementleri füzyon yoluyla üretebilirler. … Bir süpernova patlaması sırasında, demirden daha ağır elementlerin oluşmasıyla sonuçlanan nötron yakalama tepkimeleri gerçekleşir (bu bir füzyon değildir). Özellikle kimya mühendislerine hitap eden bu belgesel, artık kimyayı sizlere de sevdirmiş olacak.

4-) Enerjinin Peşinden

Gelgit Enerjisi, denizlerde oluşan gelgitlerden yararlanarak elektrik enerjisi üretebildiğimiz bir yenilebilir enerji kaynağıdır. Gelgitler için üretilmiş olan özel türbinlerin kullanıldığı sistemlerde, iki taraflı olarak hareket edebilen bu türbinler gelgit olayı ile birlikte yükselip alçalan deniz seviyesi farkından yararlanarak elektrik üretir. Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın günümüzde gelgit enerjisi üzerindeki çalışmaları devam etmekle beraber olup, dünyanın en büyük gelgit barajına sahip olan Fransa, Rance Nehri’nde bulunan 750 metre uzunluktaki baraj ile 250MW güç üretmektedir. Özellikle enerji yoğunluklu bir belgeseli tüm mühendislere tavsiyemizdir.

5-) Tesla : Yıldırım Ustası

Tarihin gizemli dâhilerinden olan Nikola Tesla’nın buluşlarını, hayatımıza kattıklarını ve yaşantısını ele alan belgeseldir. Tesla’nın hayatımızı kolaylaştıran buluşlarının yanı sıra, şu an bile hala gizemini koruyan ve azımsanamayacak sayıdaki pek çok bilim insanına göre hala ütopik görünen çoğu tasarısına da yer verilmiştir. Değeri geç anlaşılmış, kimi zaman çeşitli haksızlıklara uğratılmış bu dâhiyi daha iyi tanımak için kaçırılmaması gereken bir belgeseldir.

6-) Ekoteknoloji

Çevre bilimi doğal kaynaklar ve çevre formu sürdürülebilir toplumsal işlevler ön koşullar nasıl oluşturulacağı hakkında bilgi odaklanır. Çevre teknolojisi, diğer taraftan bir sürdürülebilirlik bakış açısıyla teknoloji ve teknik sistemler üzerinde duruluyor. Bu program karmaşık sorunları çözmek için yeteneği sağlamak için böylece analitik ve sistematik düşünme geliştirmeyi hedeflemektedir ve aynı zamanda verimli, doğal kaynak kullanımı bir anlayış sağlayacaktır.

7-) Da Vincinin Makineleri

Leonardo da Vinci, Rönesans Man’ın özet olarak kabul edilen ve çok sayıda farklı alanlarda beceri sergileyen bir İtalyan polimasıydı. Leornardo, Mona Lisa ve akşam yemeği gibi tablolarıyla ünlü olsa da, inşaat mühendisliği, kimya, jeoloji, geometri, hidrodinamik, matematik, makine mühendisliği, optik, fizik, piroteknik ve zooloji alanlarında da ünlüdür. Bilimsel çalışmalarının tamamı son 150 yıldır tanınmaya başlanmış olsa da, yaşamı boyunca mühendislik ve icat becerisi için çalıştı. Venedik’i istiladan korumak için hareketli kanat dikmeleri gibi tasarımlarının birçoğu çok pahalı ya da pratik değildir. Küçük icatlarından bazıları haksız imalat dünyasına girdi. Leonardo, bir mühendis olarak fikirlerini, kendi zamanının ötesinde, kavramsal olarak, daha önce var olan eski Çinli helikopter oyuncak teknolojisi, zırhlı bir savaş aracı, yoğun güneş enerjisi kullanımı, bir hesap makinesi ve daha birçoğunu kendisi icat ettiği. Bu makinelerden ilham alıp, kendi hayatınıza uygulamanız için bu belgesel serisini şiddetle tavsiye ederiz.  

8) En Zorlu Tamirler

Dünyanın en büyük makinelerinin bazılarını düzeltmek için kullanılan büyük çözümleri keşfedin. Nükleer santral türbini değiştirilmesi, bir geminin motorunun tamiri gibi önemli görevler bu belgeselde yerini almaktadır. Büyük makinelerde sorun yaşandığı zaman, genellikle büyük çözümler gerektirir. Bu düzeltmeler, kanal bandınızın ortalama parçasından daha fazlasını alır. Ana ustalık uzmanı ve ev sahibi Sean Riley, yüksek voltajlı elektrik hatlarından nükleer enerji santrallerine kadar her alanda bu ağır endüstriyel onarımların nasıl yapıldığını keşfediyor ve işleri doğru bir şekilde koymakla yükümlü olan uzmanlarla buluşuyor. Bu uzamanlar ile beraber yürütülen, bilgi konusunda çok daha fazlasını sunan bir belgesel.

9-)Bilim Kurgudaki Bilim

SCİ-Fİ SCİENCE ya da İmkânsız Fizik (imkânsız bilim) aynı zamanda ABD’de 1 Aralık 2009’da yayınlanan bilim üzerine bir Amerikan belgesel televizyon dizisidir. Bu dizide teorik fizikçi Michio Kaku ev sahipliği yapmaktadır ve onun imkânsız Fizik adlı kitabı. Her bölümde, Dr. Kaku, bilim kurgudan gelen teknolojik bir konsepte hitap eder ve şu anda bilinen bilimle teknolojinin kendi teorik versiyonunu tasarlar. Ayrıca, bölüm konseptiyle ilgili teknolojiyi geliştiren bilim adamlarını da ziyaret etmektedir.  Özellikle Fizik ve Bilime meraklı herkese bu belgeseli tavsiye etmekteyiz.

10-) Gezegen Mühendisleri

Dick ve Jem, İngiltere ve Avrupa’da çiftçileri, restoran sahiplerini ve hatta geleceğin dost çevre teknolojisi ile enerji tüketimini azaltmalarına yardımcı olmak için eski bir Olimpiyat denizcisini bile geziyorlar. Planet Mechanics Dick Strawbridge ve Jem Stansfield ekolojik zorluklarla yüzleşmek için yaratıcılık, beceriklilik ve mizah kullanan iki ekoloji mühendisi. Geleceğin çevre dostu teknolojisi ile insanların enerji tüketimini azaltmalarına yardımcı olmak için İngiltere ve Avrupa’da seyahat etmektedirler. Dünyamıza yardımcı olmak için yaratıcılıklarını kullanarak uzun bir yol kat edebileceklerini gösteriyorlar.

Kaynak: ÇeyrekMühendis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here