Önümüzdeki on yıllık dönemde yolcu uçaklarında ilginç tasarımlar görmeye hazır mısınız? Askeri hava araçlarında, İHA ve SİHA’lardaki ilginç tasarımlar yakın zamanda elektrikli modelleriyle yolcu uçaklarına da hareketlilik getirecek gibi görünüyor. Muhtemelen gökyüzünde daha yeşil, daha çevreci ve daha farklı tasarım uçaklar veya hava araçlarını görmemiz için fazla beklemeyeceğiz.
Hafta içinde Singapur Airshow’da Airbus, 2050 stratejileri kapsamında dikkat çeken bir yolcu uçağını, ilginç tasarımlı Maveric’i tanıttı. Airbus ve Boeing zaman zaman bu tarz yeni, geleceğe yönelik tasarımlarıyla dikkat çekiyorlar. Ama bu alanda yalnız değiller. Onlar gibi birçok firma da gelecekte daha az yakıt tüketen, elektrikli ve çevreci hava araçlarıyla ilgili çalışmalar yapıyor.
Elektrikli ilk tarifeli uçuş
Kısa süre önce Kanada Vancouver’da tamamen elektrikli ilk tarifeli uçak seferi yapıldı. Deneme amaçlı yapılan seferde altı yolcu kapasiteli bir deniz uçağı kullanıldı. 15 dakika süren yolculuk hakkında, seferi düzenleyen Harbour Air ve uçağın motorunu imal eden MagniX şirketleri ortak açıklamalarında; “Bu tarihi uçak seferi, havacılıkta üçüncü çağın, yani elektrik çağının başlangıcı anlamına geliyor” ifadelerini kullandılar.
Avustralyalı MagniX firması, 1600 kilometreye kadar yolcu ve kargo uçuşu imkanı sağlayabilecek 750 beygir gücündeki magni 500 elektrikli motorlarını haziran ayında Paris Airshow’da tanıtmıştı. Kanadalı Harbour Air ise tüm uçaklarına magni500 takarak dünyanın ilk tamamen elektrikle çalışan hava yolu şirketi olmayı hedefliyor. Bu hafta, havacılığın geleceğine yönelik kimler, neler yapıyor birazcık kapı aralamaya çalışacağım.
Maveric
Avrupalı uçak imalatçısı Airbus’ın küresel ısınma ve çevre kirliliğini azaltmak için geliştirdiği yeni modeli Maveric’i (Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls) delta kanatlarıyla dikkat çekiyor. Uçağın 2 metre uzunluğunda, 3,2 metre genişliğinde maketi Singapur’da sergilendi. Tek koridorlu uçaklara göre daha fazla yolcu taşıyabilecek uçak aynı zamanda yüzde 20 daha az yakıt tüketecek. Maveric projesi ilk olarak 2017’de duyuruldu, 2019’da ise ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Hava aracının küçük modeli uçuş testlerini 2020’nin son çeyreğine kadar sürdürecek.
Flying-V
Hollanda Kraliyet Havayolları KLM, yolcu koltuklarını uçağın kanatlarının içinde dizayn eden yeni ve radikal bir uçak tasarımı geliştiriyor. Yeni uçağın yakıtta yüzde 20 daha tasarruflu olacağı belirtiliyor. “Flying-V” adı verilen radikal tasarım Delft Teknoloji Üniversitesi ile işbirliği ile hayata geçirilecek. Uçağın tasarımında, yolcuların oturma alanlarıyla birlikte yakıt depoları ve kargo bölümünün yerleşimi de yeniden dizayn ediliyor. Flying-V’nin Airbus A350 ile aynı sayıda yolcu taşıması hedefleniyor.
Her0
Her0 sıfır emisyon sağlayan elektrikli yolcu uçağı. Aerodinamik ve zarif yapısıyla futuristik bir hava aracı aynı zamanda çevreye duyarlı. Uçak, New York merkezli tasarımcı Joe Doucet tarafından, havayolu seyahatlerindeki çözümlerin dünya için uygun olandan daha az olduğu gerçeğinden yola çıkılarak tasarlanmış. Her0, 2019 Aralık’ta ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Bu uçuşta 15 dakika havada kaldı. 6 yolcu kapasiteli uçak geleceğe ışık tutarak çevre dostu, düşük bütçeli uçuşlara az bir süre kaldığının sinyalini vermiş oldu. Lityum batarya ile çalışan uçak, şu an için 160 km uçabilecek.
Eviation Alice
İsrailli Eviation şirketinin Alice isimli ilginç tasarımlı, 3 motorlu, geniş pencereli, 9 yolcu kapasiteli yeni modeli, bölgesel ve tam elektrikli uçak olarak öne çıkıyor. Geçen yıl Paris Airshow’da yakından test etme fırsatım oldu. Alice, 3 bin metre (10 bin feet) yükseklikte, saate 450 km hızla, yaklaşık 1.050 kilometre menzile uçabilecek. Tek şarjla 2 saatin üstünde havada kalabilecek Alice, sertifikasyon süreçlerini tamamlayarak 2021’de hizmete girmesi bekleniyor. Şu an devasa lityum-iyon bataryalarını küçültülüp, kapasitesinin artırılması için çalışılıyor. Kanat uçlarında ve gövdenin kuyruk bölümünde yer alan üç adet pervane ile uçacak olan Eviation Alice’in tasarımı da ilginç. Bölgesel pazara hitap eden model ilk siparişlerini ABD’den almış. Alice’in şu an gündemde olan ilk modelinin 2022 yılına kadar yolculu uçuşlara başlaması planlanıyor.
Bakalım bu gelişmeler önümüzdeki yıllarda uzun mesafeli uçuşlara nasıl bir atkı sunacak.
HABERTÜRK 16.02.2020