Ukrayna, T-72 AMT için yeni modernizasyon programını yayınladı

0

Ukrayna merkezli Ukroboronprom firmasının alt kuruluşlarından olan Spetstechnoexport firması, Hindistan’da gerçekleştirilen “DefExpo 2020” fuarında T-72 ana muharebe tankı için yeni bir modernizasyon programını tanıttı.

Modernizasyon programı, kendini sahada kanıtlamış artırılmış iletişim sistemleri, artırılmış ateş gücü, çeşitli aktif/pasif koruma sistemleri, geliştirilmiş elektrik gücü, navigasyon sistemleri ve iyileştirilmiş ergonomi sağlıyor.

T-72’nin artırılmış hareketlilik performansı, çöl sıcaklığı koşullarında ve dağlık arazide kendini kanıtlamış ve hizmet ömrünü uzatan 6 silindirli 1.200 BG 6TD-2 motorla değiştirilmesiyle elde ediliyor. Ayrıca 10 kW’a kadar kapasiteye sahip ek bir dizel-elektrik güç ünitesi ve bileşik kontrol sistemi kurma kapasitesine sahip.

Diğer geliştirmeler arasında Nozh veya Duplet model reaktif zırh ve Zaslon aktif koruma sistemleri, elektro optik sistemler vb. gibi sistemler bulunuyor. Ayrıca, T-72 tankı KTR havalandırma sistemi ile donatılacak.

Genel olarak, modernizasyon programı kapsamında T-72 AMT’de 40’tan fazla parçanın değiştirildiği görülüyor. 2018’in başlarında Ukrayna’nın sadece 72 adet operasyonel T-72 tankı olduğu açıklandı. Ukrayna’nın yaklaşık 385 adet T-72 tankı depoda yedek parça sıkıntısı dolayısıyla bekliyor.

Ukrayna’nın tank sıkıntısında başka sorunları da var. Ukrayna’nın kendi imkanları ile ürettiği T-64’ün performans bakımından sorunları olduğu ve modernizasyon ve yükseltme programlarından fazla fayda sağlanamadığı ifade ediliyor. Ukrayna’nın yeni, modern tank üretme yeteneğini kaybetmiş olduğu iddia edilse de zırhlı araç endüstrisinde onarım ve modernizasyon faaliyetlerinde önemli kabiliyetleri elinde tuttuğu da belirtiliyor.

Spetstechnoexport Firması Tarafından DefExpo 2020 Fuarında Tanıtılan Modernizasyon Programına Dair Video

Kaynak: DefenceTurk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here