KOUSTECH Bulut Altı İHA Sınıfında Otonom Sistemler Geliştiriyor

0

2017 yılında Kocaeli Üniversitesi mühendislik fakültesinde 6 kişilik bir ekip ile kurulan Kocaeli Üniversitesi İnsansız Sistemler Takımı (KOUSTECH), AUVSI-SUAS tarafından ABD’nin Maryland eyaletinde ABD Deniz Kuvvetlerinin askeri üssünde düzenlenen dünyanın otonom sistemler alanındaki en prestijli yarışmasına hazırlanıyor.

Ekip olarak sürekli kendini ve takıma aldığı yeni üyeleri geliştirmeye devam eden KOUSTECH bir teknoloji eğitim takımı gibi çalışıyor.

KOUSTECH bulut altı sınıfta;

·         2.5 m-3.0 m kanat açıklığına sahip,

·         Tamamen karbon fiber kompozit malzemeden üretilmiş,

·         12-14 kg kalkış ağırlığına sahip,

·         7-9 kg faydalı yük kapasitesine sahip,

·         45 dakika havada kalabilen,

·         80 km/sa seyir hızında,

·         Tam otonom kalkış ve iniş yapabilen,

·         100 metreden yerdeki hedefleri tespit eden,

tespit sonucunda oluşacak duruma göre içerisinde taşıdığı otonom kara aracını belirlenen hedefe bırakan ve kara aracı ile yine belirlenen konuma faydalı yük bırakabilen bir sistem geliştiriyor.

“Mühendis üretimi”

KOUSTECH ekibinden mezun olan ve hâlâ ekipte aktif olarak görev yapan üyeleri hem sivil hem de savunma sektöründe, KOUSTECH’de kazandıkları tecrübeler ile BAYKAR Makine, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, TEI, STM, NETAŞ, Vakıfbank ve Arçelik gibi ülkemizin öncü teknoloji ve finans kuruluşlarında görev yapmış olan ve hala görev yapmaya devam eden birçok ekip üyeleri bulunuyor. Bu açıdan KOUSTECH özellikle  Türk Savunma Sanayi için yetişmiş mühendis gücü üreten bir “fabrika” gibi çalışıyor.

KOUSTECH geliştirdiği otonom sistemde kendi imkân ve kabiliyetleri ile yapay zekâ alanında yaptığı çalışmalar ile kameradan alınan veriler ile hedef özellikleri ve konum tespiti, engelden kaçınma ve otonom yol bulma algoritmaları, kriptolojik haberleşme protokolü gibi alanlarda yazılım, kamera stabilizör (gimbal) sistemi ve kontrol kartı tasarımı, seri haberleşme entegre kartı ve güç dağıtım sistemi gibi elektronik kartlar, uçak tasarımı, aerodinamik, uçuş mekaniği ve kontrolü alanlarında teknolojiler geliştiriyor.

KOUSTECH sadece komponentleri toplayarak bir sistem oluşturmuyor aynı zamanda kullanacağı bazı komponentleri takım olarak kendisi geliştiriyor.

KOUSTECH Ekip Lideri Kadir Doğan:

“Ülkemizde ve dünyada son yıllarda yaşanan gelişmeler ile önemi daha da hissedilen otonom sistemler alanında çalışmalar yapan büyük bir üniversite topluluğuyuz. Farklı mühendislik alanlarından yaklaşık 20 kişilik bir ekibimiz var. Çok disiplinli bir iş yapıyoruz. Sürekli tecrübe kazanan ve tecrübelerini aktaran bir ekibiz. Kurumsal bir yapı olarak hareket etmeye çalışıyoruz. En temel amacımız ülkemiz için teknoloji üreten bireyler yetiştirmek ve bunu yaparken de ülkemize otonom sistemler alanında teknoloji kazandırmak.

Başta ASELSAN gibi önemli savunma sanayi şirketlerimizin ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı gibi kurumlarımızın desteği ile bu işi yürütebiliyoruz. Zira bu gibi şirket ve kurumlar dışında yaptığımız çalışmalara destek bulmamız çok zor. Yaptığımız işi ve önemini anlatmakta zorlanıyoruz, kurumlar ve kişiler de anlamakta zorlanıyor açıkcası. Bu gibi teknolojilerin çekirdeği bizim gibi ekipler tarafından dünyada inşa ediliyor ancak biz hem özel sektör hem kamu kurum ve kuruluşları hem de sivil toplum örgütlerine sesimizi duyurmakta, destek almakta çok zorlanıyoruz.

Bizim gibi ülkemizde teknoloji geliştirmek isteyen birçok genç mevcut. Son yıllarda birçok genç çalışmalarına yurt dışında devam ediyor ve oralar da çok da güzel işler başarıyorlar. Bizim gibi gençlerin yurt dışında bu işi icra etmelerinin temel sebebi seslerini yeterince duyurup destek bulamamaları. Biz de bu durumu çok yaşıyoruz. Umarım bu konuda bizim gibi ekiplerin aldığı başarılar bir bilinç oluşturur ve bu gibi ekipler desteklenir. Bunun sonucunda kazanan ülkemiz ve milletimiz olacaktır.” diye konuştu.

Bulut altı sınıfta İHA gerekliliği?

Yıllardır kamuoyu gündeminde önemli bir yere sahip olan İnsansız Hava Araçları bizim akıllarımıza her ne kadar askeri araçları getirse de; yakın dönemde Drone’lar ile daha küçük insansız uçar sistemleri hayatımızda daha çok yer almaya başladı ve insanların gözündeki komplike bir ürün algısını kısmen kırdı. Bu doğrultuda gelecekte bulut altı sınıf İHA’lar sivil sektörde özellikle geniş alan tarama, gözlem, alan hesaplama, görüntü toplama gibi birçok görevde kullanılacaklar. Bulut altı sınftaki İHA’lar askeri kullanımda ise taktik ve üstü sınıftaki İHA’ların boşluğunu doldurma konusunda özellikle maliyet/etkinlik, kolay taşınabilirlik, üretim ve idame kolaylığı gibi yönleriyle öne çıkıyorlar.

https://www.defenceturk.net/ 08.02.2020

AUVSI-SUAS Yarışması Nedir?

AUVSI-SUAS 2002 yılından beri her yıl ABD’nin Maryland eyaletinde ABD Deniz Kuvvetlerinin askeri üssünde düzenlenen, dünyanın bu alanda en prestijli yarışmasıdır. Yarışma ABD Deniz kuvvetleri komutanlığına bağlı  Deniz Hava Sistemleri Komutanlığı (Naval Air Systems Command) ve AUVSI vakfı tarafından düzenlenmektedir. Yarışmanın destekçileri arasında Lockheed Martin, Google, Boeing, Northrop Grumman, Bell, Mathworks ve BAE Systems gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketleri yer almaktadır. Yarışmaya ülkemizden 6, toplamda 78 takım katılmaktadır. Katılan üniversiteler arasında Harvard, Stanford, Cornell, Texas Austin, California University gibi dünyaca ünlü üniversiteler yer almaktadır.

Kaynak: DefenceTurk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here