Göklerdeki başarılı Türk iş insanı

0

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde başlayan ve 1979 yılında Almanya’da devam eden bir hikâyeyi sizlerle paylaşacağım. Pamuk tarlalarından Münih Teknik Üniversitesi’ne ve Hamburg Teknik Üniversitesi’ne uzanan bu hikâyenin kahramanı iş insanı Zeydan Öncü.

Uçak Mühendisliği bölümünü bitiren Öncü, dünyanın en büyük yolcu uçağı olacak, iki katlı, toplam 550 yolcu kapasiteli modellerin dizaynını yapacak tek Türk mühendis olarak havacılık sanayine adını yazdırdı.

Havacılık bölümünü başarıyla tamamlayan Zeydan Öncü, Airbus’ta sektöre adım attı. Havacılık sektöründe hızla yükselen ve Airbus’ta en son görev olarak A400 M programını yöneten Öncü, bir süre sonra kendi firması Global Aviation Services şirketini kurdu. Berlin Brandenburg eyalet başbakanı Dietmar Woidke fabrikanın temelini attı. Uçak içi donanımı, dizaynı ve buna uygun üretimi ile işe başlayan Öncü’nün ilk müşterisi THY oldu. Yedi adet A340 uçağının dönüşümünü yaparak yeniden dizayn etti ve iç donanımını üretti. Daha sonra helikopterleri ve uçakları yeniden tasarladı. Abu Dabi’de Şeyh Muhammed Bin Zeyid El Nahyan’ın uçağını ve helikopterini, Şeyh Halife Bin Zayed El Nahyan’ın uçağının dönüşümünü gerçekleştirdi. VIP hava araçları konusunda artık aranan insan olmuştu.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı’nın sekiz helikopterinin iç tasarımını, üretimini ve sertifikasyonunu yaptı. Bununla da kalmadı. Tıbbi kurtarma helikopterlerini (EMS), arama ve kurtarma helikopterlerini (SAR) sağlık ve savunma bakanlıkları için özel olarak hazırladı. Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı için VIP helikopterini (Sikorsky S76) eskorta dönüştürdü. Skorsky helikopterlerle, ordunun Airbus 145 helikopterlerinin bakımını Türkmenistan’da yaptı.

Türk iş insanının dünya havacılık devleri tarafından kabul edilen bu başarısı havacılık sanayinde, tasarımda ve üretimde Türklerin yapabileceklerini de kanıtlamış oldu. Geçtiğimiz yıl dünyanın yedinci büyük ordusuna sahip Pakistan hükümeti, yaptığı anlaşma ile ordusunun helikopter ve uçaklarının dönüşümünü başarılı iş insanımıza verdi. Yüzde 51 hissesinin Pakistan ordusuna ve yüzde 49’unun da Zeydan Öncü’ye ait olan Global Aviation Services Pakistan şirketi (GASI- PAG LTD) kuruldu. Pakistan’da kurulan bakım servisi, Orta Asya’da da büyümek isteyen şirketin hedefleri arasında yer alıyor.

Bu konularda gerek hacim gerekse ciro olarak çok büyük şirketler var. Rakiplerin karşısındaki en büyük avantajı hantal olmayan yapısıyla Öncü’nün şirketinin hızlı ve çevik olabilmesidir. Güçlü olanların değil fit olanların kazandığı dijital dönemde, bir işte uzman olup sadece o konuda en iyi olmak başarıyı beraberinde getiriyor. Kalite ve fiyatta rakiplerinizin önüne geçmek istiyorsanız, akıl gücünüzü tasarımla buluşturup, hızla inovatif çözümler üretmek zorundasınız.

40 yıllık başarı hikayesi

Almanya’da uçak sanayi alanında faaliyet gösteren Global Aviation Services Interior firmasının genel müdürü Zeydan Öncü’ye, Essen kentinin sembol yapılarından Philharmonie’de yılın en başarılı vizyon ve inovasyon, teknolojiyi en iyi kullanan firma ve destek şeref ödülü, Alman hükümeti eski sözcüsü Friedhelm Ost tarafından verildi. Bugün Pakistan ile yapılan anlaşmanın bir benzerini Mısır hükümeti ile de yapan Zeydan Öncü, iş insanımızın dünyada neler yapabileceğinin de en güzel örneklerinden biri. Havacılık sektöründeki dev şirketlerin ortaklık teklif ettiği Öncü, hızını ve çevikliğini azaltacak hiçbir ortaklığa da imza atmıyor. Almanya’da 40 yıl önce başlayan bu başarı hikayesi, bugün Londra başta olmak üzere dünyanın önemli merkezlerindeki üretimiyle devam ediyor.

DÜNYA  03.02.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here