Ukrayna Basını: Ukrayna ve Türkiye An-178 için anlaştı

0

Ukrayna basınından Korrespondent gazetesinin yaptığı habere göre Ukrayna ve Türkiye arasında imzalanan askeri-mali işbirliği An-178 tedarikini de sağlıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna ve Türkiye askeri-mali işbirliği konusunda bir anlaşma imzaladılar. Anlaşma, Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Zagorodniuk ve Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından imzalandı.

Zelensky anlaşmaya göre Ukrayna Ordusunun Türkiye’den yardım alacağını ve An-178 konusunda işbirliği yapılacağını kaydetti.

Zelensky’nin açıklaması şu şekilde:

“Bugün, Ukrayna ordusunun Türk ortaklardan mali yardım alacağı askeri-mali işbirliği konusunda önemli bir anlaşma imzalandı. Diğer şeylerin yanı sıra özellikle havacılık sektöründeki işbirliğine ivme kazandırmayı kabul ettik. An-178 uçağının inşası ve tedariki, Karadeniz bölgesinde güvenliğin güçlendirilmesine özel önem verdik” dedi.

Zelensky ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirilen görüşmede enerji, altyapı ve savunma sanayii dahil birçok konu öne çıktı.

Türkiye’nin nakliye uçağı ihtiyacı

Türkiye’nin C-160 filosu başta olmak üzere yaşlanan bazı nakliye uçağı filolarını yenilemek için yeni bir uçağa ihtiyacı olduğu biliniyor. C-160 filosu dışında çok uzak olmayan bir gelecekte CN 235 filosunun yenilenmesi de gerekecek. Ayrıca Türkiye’nin Somali ve Katar’da askeri üsler kurması, Libya’daki meşru hükumete yönelik bulunduğu desteklerde göz önüne alındığında Türkiye’nin hem taktik hem de stratejik sınıfta nakliye uçağı ihtiyacı artıyor.

Türkiye bu ihtiyacı azami yerli katkı ile gerçekleştirmek istiyor. Bu kapsamda Ukranya ile geçmişte farklı modeller üzerinden de ortak projeler yürütülmesi gündeme gelmişti. Mevcut konjöktürde Türkiye ve Ukrayna arasında olası An-178 alımı sürpriz oluşturmayacaktır.

An-178

An-178, Ukrayna Antonov şirketi tarafından tasarlanan ve Antonov AN-158 (AN-148-200) bölgesel jetini temel alan kısa menzilli bir orta sınıf askeri nakliye uçağıdır.

An-178’in yük ağırlığına göre menzili

An-178 askeri nakliye görevleri dışında yangın söndürme, arama ve kurtarma görevlerinde de kullanılabilir. Uçak; 99 asker, 80 paraşütçü taşıyabilir veya 70 hasta ve yaralı kişiyi tahliye edebilir. An-178 askerlerin lojistik desteği, platformlarda kargoların paraşütle atılması veya küçük birliklerin bölünmesi, yaralı personelin taşınması ve hafif araçların taşınması dahil olmak üzere çeşitli görevlerde kullanılabilir.

Teknik Özellikler

Uzunluk32,23 m
Toplam Yükseklik9,65 m
Kanat Açıklığı30,57 m
Maks. seyir yüksekliği12.200 m
Maks. seyir hızı825 (km/sa)
10 ton yük ile uçuş menzili3680 km
Standart Azami Kalkış Ağırlığı (MTOW)51 ton
Aşırı Yük Azami Kalkış Ağırlığı52,4 ton
MotorD-436-148FM Turbofan
İtki~17.370 lbf
Maksimum Acil Durum İtkisi19.400

Kaynak: DefenceTurk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here