2018 yılında dünyada 1.45 Milyon elektrikli otomobil satıldı. 2019’da bu rakamın 2 milyon adete yükseldiği tahmin ediliyor.
Yılda 80 milyon otomobilin satıldığı global elektrikli otomobil pazarı için oldukça küçük rakamlar bunlar.
Peki ya 2024’te, yani sadece 5 yıl sonra 37 milyon elektrikli otomobilin satılacağını söylesem yorumunuz ne olurdu?
“Allah akıl sağlık versin mi” mesela?
Oysa çok beğendiğim ve şimdiye kadar tavsiyelerine uyduğum için epeyce para kazandığım ABD’li yatırım firması Ark Invest’in yeni araştırması bana hiç de olmayacak hayaller kurmadığımı gösteriyor.
Buyrun anlatıyorum.
Son yıllarda başta Tesla olmak üzere pek çok marka, elektrikli otomobillerin fosil yakıtlı araçlardan daha üstün olduklarını defalarca kez ispatladılar.
İvmelenme, bakım kolaylığı, masraf düşüklüğü, sessizlik gibi konularda yeni nesil elektrikli araçlar çok üstünler.
Öte yandan yandaki grafikte gördüğünüz şarj istasyonlarının sayısındaki hızlı artış ve elektrikli araçlardaki menzil yükseliş de tüketicilerin kafasındaki en büyük soru işareti olan “yolda kalır mıyım?” meselesini özellikle Batı ülkelerinde tamamen çözüyor.
Kısacası artık elektrikli araçların teknolojisini tartışmıyoruz, o oyunu çoktan kazandılar.
Esas sorun fiyatlarında.
Elektrikli araçlar hem yeterli ölçek ekonomisine ulaşamadıklarından, hem de özellikle pil teknolojisinde öğrenme eğrisinin hala başlarında olduklarından, fosil yakıtlı akranlarına göre daha pahallılar.
Elektrikli araçların yakıt/bakım masraflarının düşüklüğü ve bazı ülkelerde uygulanan vergi indirimleri fiyat farkının bir kısmını telafi etse de, hala yüksek menzilli bir elektrikli araca sahip olmak epeyce para gerektiriyor.
Ama bu durum da hızla değişiyor.
Üretim ölçekleri arttıkça ve pil teknolojisinde inovasyonlar yapıldıkça elektrikli araçların maliyetleri hızla aşağıya iniyorlar.
Yukarıdaki grafikte görebileceğiniz, gibi elektrikli araçların en büyük maliyet unsuru olan piller, 10 yıl kadar önce Kw/Saat maliyeti 10.000$’dan başlayan yolculuklarında hızla 100$’ın altına iniyorlar.
Şu anda Tesla’larda bu maliyetin 130$-150$ aralığında olduğu tahmin ediliyor. 2021’de 100$’ın altına inilmesi ile birlikte Tesla’lar akranları fosil yakıtlılardan daha ucuza satılacaklar.
Yani fosil yakıtlılardan daha üstün bir teknolojiye sahip ve ömür boyu kullanım giderleri çok daha düşük olan elektrikli araçların, fiyatları da fosil yakıtlı araçlardan daha düşük hale gelecek.
Aşağıdaki grafikte görebileceğiniz gibi Ark Invest 2022’de elektriklilerin fosil yakıtlılardan daha ucuz bile olacaklarını öngörüyor. 2024’de ise fiyat farkı daha da açılıyor.
Otomobil gibi üretim endüstrilerinde ölçeklenme ile birlikte düşen maliyetleri Wright Yasası ile öngörebiliyoruz.
Wright Yasası kümülatif üretim kendisini her ikiye katladığında, birim maliyetlerde %18’lik bir düşmenin olacağını öngörüyor.
Aşağıda Wright Yasasının Ford araçlarındaki etkisini, yasanın geçerliliğine dair bir kanıt olarak sunuyorum.
Tabii bu oyunda Tesla tek başına olmayacak.
Pek çok otomobil markası elektrikli araçlara geçiş stratejilerini ve pil yatırımların açıkladılar, açıklıyorlar. 37 Milyon elektrikli otomobilin satılması ancak bazı büyük markaların da oyuna katılımı ile mümkün.
Yerli otomobilimizin pil teknolojisi hakkında fazla bir bilgimiz yok bu arada. Ama benchmarklardan çok da farklı olmayacağını tahmin ediyorum.
Gelecek, hem de yakın gelecek elektrikli olacak.
Herkes kendisini bu gerçeğe göre hazırlasa çok iyi olur.
https://boraozkent.com/ 20.01.2020