Akıncı’nın motoru AI-450T Türkiye’de imalatı 2021’de başlıyor

0

Baykar ile Ukrspecexport AI-450 ailesi üzerinden yeni nesil türbin motor AI-450T’yi geliştirecek. AI-450 ‘nin teknolojisi transfer edilerek yerlileştirilecek. Motor Akıncı TİHA’da kullanılacak.

Baykar Savunma tarafından geliştirilen ve ilk uçuşun geçtiğimiz günlerde yapan Akıncı’da kullanılan Ukraynalı Ivchenko Progress  firmasının AI-450 motoru için Türkiye’de imalat hattı kuruldu. Seri imalatı 2021’de başlayacak motorlar için fikri mülkiyet hakları da alınıyor.

FADEC sisteminin yazılımı Baykar Savunma tarafından hazırlanan motor Akıncı’da kullanılmak üzere modifikasyon ve mühendislik işleri de Türkiye’de gerçekleştirildi. Bu amaçla motora AI-450T adı verildi.

Akıncı’nın testlerinin ardından başlayacak seri imalatta Türkiye’e üretilen motorlar kullanılacak. Baykar, ayrıca yaptığı anlaşma ile motorların fikri mülkiyet haklarını alacak. Böylelikle ihracatı konusuna da engel kalkmış olacak.

ORTAK GİRİŞİM

Baykar ile Ukraynalı Ivchenko Progress geçen yıl Black Sea Shield adı verilen yeni oluşuma imza atmıştı. Baykar’ın%51, Ivchenko-Progress ise %49 hisseye sahip olduğu girişim üzerinden motor imalatı gerçekleştirilecek.

UKRAYNA’NIN GÖZÜ JET İHA’DA

Akıncı’nın ardından Ukraynalı şirketin gözü, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen jet motorlu İHA’da. Geçtiğimiz günlerde projeler hakkında bilgi veren TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, jet motor için Ukraynalı şirket AI-25 tipi motoru öneriyor. İtiş gücü 1500 kgf olan jet motorun ağırlığı 312 kilogram.

http://www.kokpit.aero/  07.01.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here