Finlandiya, Dünya Çapında Ücretsiz Yapay Zeka Eğitimi Verecek

0

Son yılların en ilgi çekici alanlarından biri olan ve kimi kitleler tarafından korkulan yapay zeka, Finlandiya’nın cömert girişimi ile tüm dünyaya açılıyor. İlk olarak Fince çıkarılmış olan yapay zeka kursu Elements of AI, tüm dünyanın erişimine açılmak üzere Avrupa dillerine çevrilecek.

Yapay zeka, özellikle son birkaç yıldır dünyada en çok tartışılan bilimsel konulardan biri. Bazıları gelişen yapay zeka teknolojisinin insanlığa büyük kolaylıklar sağlayacağını düşünürken, diğerleri ise yapay zekanın insan gücünü azaltacağını; böylelikle dünyada birtakım dengesizlikler ortaya çıkacağını savunuyor. Ancak görünüşe göre en azından şimdilik böyle bir şey söz konusu değil.

Bu önemli alanda gelişme kaydetmek üzere önemli bir adım atan Finlandiyageçen sene vatandaşlarına çevrimiçi bir hızlandırılmış yapay zeka kursu sundu. İlgili Finlilere ücretsiz olarak yapay zeka alanında temel bilgiler sunan Finlandiya, kursu bu sene tüm dünyaya açmaya hazırlanıyor.

Kurs Avrupa dillerine çevrilecek

Bir Noel hediyesi olarak bilgiyi dünya vatandaşlarına sunacak soğuk Kuzey ülkesi, aslında bu bilgileri sadece AB üyesi ülkelerin dillerine çevirecek. Sene sonunda AB başkanlığını devredecek olan ülke böylece AB vatandaşlarına yararlı bir hediye bırakmış olacak. Ancak başka ülkelerin dillerine çevrilmiş olmasa da kurs, dünyanın her yerinden ulaşılabilir durumda olacak.

Hızlandırılmış yapay zeka kursu, 5,5 milyon nüfusa sahip ülkesinde on binlerce kişi tarafından ilgiyle kullanılarak kendini kanıtladı. Elements of AI isimli kurs şu an Estonca, İngilizce, Almanca, İsveççe ve tabii ki Fince dillerinde mevcut.

Kursun içeriği gayet zengin ve anlaşılabilir  

İnternet üzerinde yapay zekaya dair temel bilgiler elde etmenizi sağlayan başka siteler de yok değil, ancak Elements of AI kapsamlı ve zengin içeriği ile daha çok ilgiyi hak etmiş gibi görünüyor. Şık tasarımı ve her bölüm sonrası sunduğu kısa testleri ile yapay zeka hakkında birçok farklı konuya el atan kurs, kullanıcılara felsefi uygulamalardan ‘bayesci olasılık’ gibi teknik konulara kadar birçok alanda bilgi vadediyor. Her bölümü ila 10 saat kadar süren kursun tümünü bitirmek için gereken tahmini süre ise 6 hafta.

İlk başta kursu sadece kendi vatandaşlarına yapay zeka alanında avantaj sağlamak için kullanıma sunan Finlandiya’nın bu kararı gerçekten takdir edilesi ve umut verici. Kursun hazırlanmasında görev alan Megan Schaible, konuyla ilgili yaptığı açıklamada projenin amacının yapay zekayı sadece birkaç seçkin kod yazarına bırakmamak olduğu bilgisini verdi.

WEB TEKNO 18.12.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here