Türkiye, TFX konusunda İngiltere ile işbirliğini hızlandıracak

0

Türkiye’nin, İngiltere ile yerli ve milli savaş uçağı projesini hızlandırmayı planladığı bildirildi. The Guardian’da yer alan haberde İngiltere’nin Türkiye’nin en sağlam ortaklarından biri olduğu ve AB’den resmen çıkmasından sonra Ankara ile ticaret ve savunma anlaşmaları yapacağı belirtildi.

Guardian’ın haberinde Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin yeni nesil savaş uçağı motorlarının inşası için İngiltere’yle işbirliğini hızlandırmayı planladığı açıklamalarına yer verildi.

2017 yılında İngiltere Başbakanı Theresa May döneminde Kale Grubu ile Rolls-Royce arasında Türkiye Milil Muharip Uçağı’nın (MMU) motoru için 100 milyon Euro’luk anlaşma imzalanmış ancak bu anlaşma geçtiğimiz Mart ayında askıya alınmıştı. Türkiye ile İngiltere arasında TFX uçağının motoru için yapılan anlaşmanın, fikri mülkiyet hakları konusundaki anlaşmazlıklar ve Rusya dahil alternatif tedarikçilerden gelen teklifler nedeniyle engellendiği belirtiliyor.

İşte haberde öne çıkan diğer başlıklar;

Türkiye, ABD ve Avrupa’nın savunma sistemlerini tedarik etmeyi reddetmesinin ardından Rus S-400 sistemini satın almaktan başka seçeneği olmadığını iddia ediyor.

Ankara, F-35 ve S-400 sisteminin eşzamanlı olarak kullanmasının NATO üyeliği ile nasıl uyumlu olabileceğini incelemek üzere ortak bir teknik çalışma grubu önerdi.

RUSI savunma düşüncesinin analisti Justin Bronk, “S-400 sahipliği, Nato üyeliğiyle temelde uyuşmuyor, ancak F-35 mülkiyeti ile kesinlikle uyuşmuyor. Türkiye’ye hem F-35 hem de S-400 izni verilirse S-400 radarlarını F-35’e karşı çeşitli koşullar altında test edilecektir. Bu da F-35 ile ilgili son derece değerli bilgilerin Rusya’ya verilmesi anlamına gelir. F-35 ve S-400 konusunda orta yol bulunması imkansız.

Bütün bunlar Erdoğan’ı İngiltere için giderek daha yüksek riskli bir savunma ortağı yapabilir.”

http://www.kokpit.aero/  12.12.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here