Kotil: “MMU bittiğinde Lockheed Martin neyse biz de O’yuz”

0

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr.Temel Kotil Türkiye 2023 Paneli’nde yaptığı konuşmada savunma sanayiinde dünyada ilk 10’a girmek istediklerini söyledi.

Kotil konuşmasında, “Savunma Sanayii’ne katkı sağlamak için çalışıyoruz. Milli ve yerli olarak 2 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Bu rakamlar bugün için önemli olsa bile gelecekte katlanabilecek rakamlar. TUSAŞ ihracat yapan, sistem geliştiren bir şirket ama bütün fokusumuz ürünlerimizi ortaya çıkarmak. ATAK Helikopteri yapıyoruz. Genel Maksat Helikopteri’ni  bitirmek üzereyiz. GÖKBEY’i yaptık. HÜRKUŞ, HÜRJET ve MMU geliştiriyoruz. ANKA, AKSUNGUR ve uydularımız var. Ürünlerimizin prototipi için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

Kotil, “Niye ben bunlardan bahsediyorum? Yoğunluğumuzun çoğu bu ürünlerin prototipini yaparak geçiyor ve bir kısım bitti. Mesela Gökbey’imiz bitti. Seri üretimde ve şu anda satışa hazırlanıyor. İlk teslimatı 2021’de olacak.
TUSAŞ olarak bunları tamamladığımızda ne olacak? Mesela helikopterde dünyada dördüncü büyük Leonardo’dur. Birinci de Sikorsky’dir. Bunların ellerindeki ürünler 5-6’dan ibaret. Biz şu anda 6 tane değişik ürün ortaya çıkarıyoruz. Leonardo yılda 180 helikopter yapıyor. Biz beş yıl içinde yılda 120 helikopter üretmeyi planlıyoruz. Bu yalnız helikopter kısmı için geçerli”, şeklinde konuşmasına devam etti.

Milli Muharip Uçak (MMU)’ın 2025 yılında uçacağına değinen Temel Kotil, “MMU 2029’da teslim edilecek ve ondan da ayda 2,  yılda 24 tane üreteceğiz. İşte bunun muadili olan F-35’de yılda 2 katı kadar olabiliyor. Aslında Türkiye savunma sektöründe çok yoğun bir enerji harcıyor. Enerjinin çoğu prototiplerin ortaya çıkması için harcanıyor. Bu projeler bitip seri üretime geçildiğinde Allah’ın izniyle Önümüzdeki yıldan sonraki 10 yıl içinde 2.2 milyar dolarlık ihracat rakamını 11 milyar dolara çıkaracağız. Türkiye, dar yolu geçti. Okyanusta ilerliyor. Tabii ki okyanusta yüzmek zordur ama Allah’ın izniyle okyanusu da geçeceğiz ve önümüzdeki yıllarda havacılıkta dünyanın ilk 10 ülkesinden biri olacağız.” dedi.

“MMU bittiğinde Lockheed Martin neyse biz de O’yuz”

“F-35 mesela Amerikalılar’a çok uzun süreye mal oldu. Biz de aynı özelliklerde Milli Muharip Uçak tasarlıyoruz. Uçak 5’inci nesil ve görünmez olacak. Silahları kendi içinde saklı. Onları açıp kendi füzelerini fırlatabiliyor. Bu uçağı bitirdiğimiz zaman Lockheed Martin neyse biz de O’yuz aslında. Tabii ki onlar bizden büyük şirketler ama ürünü yapmak bir zorluk. Seriye dökünce de para kazanmak ve ülkeyi korumak ikinci kolaylık. Türkiye’nin 10 yıla ihtiyacı var. Zaten bazı ürünlerimizi yaptık ama bütün ürünleri bitirmek için 5 yıla ihtiyacımız var. 10 sene sonra Allah’ın izniyle savunmada havacılıkla ilgili alanda Lockheed Martin ve Airbus Military ile karşılaştırılan bir şirket olacağız.”

TUSAŞ’ın bir vakıf şirketi olduğuna dikkat çeken Kotil, TUSAŞ olarak birçok şirket kurduklarını, dünyaya yayılmaya çalıştıklarını belirtti.


Kotil, “TUSAŞ helikopter, uçak, uydu yapıyor.  Bunların alt sistemlerini de alt şirketlere yaptırıyoruz. Bu şirketlere ortak oluyoruz. Bu şirketlerde yatırımcı formunda bulunuyoruz. Çeşitli üniversitelerde bulunuyoruz. Öğrencileri öğrenciyken yetiştirmek istiyoruz. Haftada 1-2 gün bizde çalışıyorlar. Hem de okuldaki teknolojiye ulaşmak için üniversitelerde yerleşmiş durumdayız. Dünyanın farklı bölgelerinde de varız. Buralarda olma sebebimiz dünyada bu konudaki uzman kişilere ulaşma isteğimizden kaynaklanıyor. Buralardan öğrenci getirip kendi içimizde de yetiştirdik. Bu yılı yüzde 43 büyümeyle kapatacağız. Bu yıl 3,3 milyar dolar ile kapatırız. En önemli projemiz insan kaynağı. En önemli amacımız uçak yapacak mühendis, teknisyen yetiştirmek. Hedefimiz dünyada ilk 10 şirket arasına girmek.” dedi.

www.defenceandtechnology.com 01.12.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here