İlk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A mühendislik modeli çalışmaları kapsamında, görev yükü panel testleri tamamlandı. ASELSAN sorumluluğunda geliştirilen uydu görev yükünün testleri, Uydu Görev Yükleri Montaj Entegrasyon ve Test Merkezinde, müşteri kurumların katılımıyla gerçekleştirildi. Paneller daha sonra uydu mühendislik modelinin montajının ve testinin yapılacağı TAI-Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezine (USET) transfer edildi. Böylece görev yükü ve test altyapısı ilk kez işlevsel olarak doğrulanmış oldu.
TÜRKSAT-6A, Türkiye’nin daha önceki haberleşme uydularından farklı olarak, bütünüyle milli imkânlarla üretilecek olan ilk haberleşme uydusu olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Kuzey Afrika olmak üzere batı kapsama alanı ve Orta Doğu ve Orta Asya olmak üzere doğu kapsama alanlarına Ku frekans bandında TV yayını hizmet sağlayacak uydu, toplam yirmi kanallı olacak şekilde tasarlandı. TUMSIS projesi kapsamında askeri haberleşme amaçlı ASELSAN tarafından geliştirilen X-Bant görev yükü de yine TÜRKSAT-6A uydusu üzerinde yer alacak.
Tasarım sürecinde üç farklı modele sahip olacak TÜRKSAT-6A’nın, ısıl yapısal yeterlilik modeli Aralık 2018’de tamamlandı. Mühendislik modeli çalışmaları başarıyla sürdürülen uydunun son fazı olan uçuş modelinin hazırlıkları da eş zamanlı olarak devam ediyor
TÜRKSAT-6A Uydusu
TURKSAT 6A, Türkiye’nin yerli olarak geliştirilecek ve bu alandaki yeteneklerini daha da ileri götürmeyi amaçlayan ilk haberleşme uydusu projesidir. 1994 yılında göreve başlayan TURKSAT 1B ve takip TURKSAT 1C, 2A, 3A ve 4A uydularından beri Türkiye bu alanda hizmet sağlamaktadır. Ancak bu uydular yabancı firmalardan temin edilmiştir. TURKSAT 6A projesinde ise TÜBİTAK UZAY, RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerinde kazanılan uzay alanındaki tecrübelerinden de faydalanarak, proje ortakları TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları ile birlikte milli haberleşme uydu platformunu geliştirmektedir.
TURKSAT 6A Projesi 15 Aralık 2014 tarihinde başlamıştır. Projede yörüngede görev yapacak olan uçuş modelinin yanı sıra yer testlerinde kullanılmak üzere sistem seviyesinde ilave modeller de geliştirilmektedir.
TURKSAT 6A Projesine, TÜBİTAK ve “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” tarafından fon sağlanmaktadır. TÜRKSAT A.Ş., yörüngede devreye alma işlemlerin başarı ile tamamlanmasından sonra uydunun işleticisi ve sahibi olacaktır.
http://www.kokpit.aero/ 03.12.2019