Teknoloji alanındaki yetenek açığını kapatmak, yazılım alanında gençlerin geleceklerine değer katmak için 3 yıl önce yolculuğumuza başladık. Yüzlerce gencin katılımıyla büyürken, onların ürettiklerinden ilham aldık. #KodluyoruzLab ile Kodluyoruz Akademi Mezunlar Kulübü’nden gençler yolculuğumuz boyunca ürettiklerini daha fazla gence ilham olmak için paylaşıyor. Şimdi onları dinleme zamanı…
2019 İstanbul Kotlin-Android bootcamp mezunumuz Cansu Yeksan Aktaş’ ın yazısı sizlerle. Keyifli okumalar.
Biraz kendinden bahseder misin?
2014 yılında Kimya-Biyoloji Mühendisliği’nden mezun oldum. Vestel Beyaz Eşya’da Ar-Ge Uzmanı olarak çalıştığım sıralarda mobil geliştirmeyle ilgilenmeye başladım, eğitimler aldım. Zamanla Android geliştirme benim için bir hobiden tutkuya dönüştü. Kodluyoruz’la tanışmam da bu sıralara denk geldi. Kodluyoruz’un alan değiştirmemde oldukça önemli bir payı oldu. Kimya Mühendisi olarak toplam 4 yıl kadar çalıştıktan sonra Android Developer olarak Konuşarak Öğren şirketinde çalışmaya başladım. 5 ay kadar Konuşarak Öğren’de çalıştıktan sonra yakın zamanda Eskişehir’e yerleştim. Şu an Eskişehir’de Android Developer pozisyonları için görüşmelerimi sürdürüyorum ve kendi freelance Android projem üzerinde çalışıyorum.
Kodluyoruz’la nasıl tanıştın?
Kodluyoruz’la tanışmam arkadaş tavsiyesi üzerine oldu. Başka bir disiplinden gelip yazılım alanına geçiş yapmak Türkiye’de maalesef kolay değil. Bu alanda tam zamanlı bir işe geçmek için bir çeşit katalizöre ihtiyacım vardı. Tam da bu sıralarda, arkadaş tavsiyesi üzerine Kodluyoruz’un Android-Kotlin bootcamp’i için başvuru yaptım. Bu esnada Tekirdağ’da ikamet ediyordum, bootcamp ise İstanbul’daydı. 4 ay boyunca her hafta sonu İstanbul’a gidip gelmem gerekiyordu. Bootcamp’in ilk dersine katıldığımda, kesinlikle buna değeceğini fark ettim. Çünkü Kodluyoruz bootcamp’i tam da aradığım gibi, sadece teknik bir eğitim değil, size yazılım dünyası hakkında fikirler veren, yol gösteren bir mentorun olduğu, aynı zamanda farklı serüvenler yaşamış insanlarla tanışabileceğiniz bir ortamdı.
Bootcamp senin için nasıl bir deneyimdi?
Kodluyoruz’un Android-Kotlin bootcamp’ine katıldım. Öncelikle, Android alanında çok çeşitli platformlardan eğitim almış biri olarak, Kodluyoruz Android-Kotlin bootcamp’inin benim için aldığım en özel eğitim olduğunu söyleyebilirim. Bunda eğitmenimiz Gökhan Öztürk’ün payı çok büyük. Kotlin dilini hiç bilmeden katıldığım bootcamp’in sonunda, projelerimi Kotlin ile geliştirir hale geldim. Mesleki hayatımda bu bilgiler çok işime yaradı. Bu, işin sadece teknik tarafı. Bunun yanı sıra, mülakatlarda karşınıza çıkabilecek teknik soruların konuşulduğu, yazılım dünyasındaki en önemli yöntemlerin tartışıldığı, proje fikirlerinin üretildiği, bootcamp’teki arkadaşlarımızın deneyimlerinden dersler çıkardığımız bir yolculuk oldu Kodluyoruz bootcamp’i. En önemlisi de, kafamızdaki soruları sormaktan hiç çekinmedik. Eğitmenimiz Gökhan Öztürk’ün prensibi, herkes konuyu anlayana kadar anlatmak üzerineydi. Bootcamp’teki herkesin birbirine ve birbirinin bilgi seviyesine saygı duymasının da önemi büyük burada. Kodluyoruz size sadece teknik bir eğitim sunmuyor, bir çeşit vizyon kazanıyorsunuz. Kodluyoruz’un eğitimde fırsat eşitliği konusunda vizyonunu gösteren güzel bir örnek: Bir gün eğitmenimiz derste bize bir hediye getirdi. Her öğrenci adına Darüşşafaka’ya, annesi babası hayatta olmayan çocuklar için fırsat eşitliği yaratmak üzere Kodluyoruz Derneği tarafından bağışta bulunulmuş. Aldığım en güzel hediyelerden biriydi.
Bootcamp’ten sonra hayatında hiç değişim oldu mu?
Kesinlikle evet. Kodluyoruz’un bana en önemli katkısı, hem teknik hem de kişisel olarak büyük bir özgüven kazandırması oldu. Dediğim gibi, başka bir alandan gelip yazılım alanında bir şeyler yapmak o kadar kolay değil, çok fazla fedakarlık gerektiriyor. Bu anlamda, ne zaman ümitsizliğe kapılsam, eğitmenimiz Gökhan Öztürk’ün desteğini buldum. Bize gerekli istikrar ve çalışmayı sergilersek neler başarabileceğimizi örneklerle gösterdi. Teknik anlamda bir seviyeden alıp başka bir seviyeye taşıdı. Kodluyoruz ile tanışmasam, belki yolumdan dönebilirdim. Ama artık, neler yapabileceğimi biliyorum.
Kodluyoruz senin için ne ifade ediyor diye sorsak bir cümlede ne dersin?
Hiçbir dini, siyasi, ideolojik öge barındırmadan, kar amacı gütmeden, tamamen gençleri yazılım dünyasına hazırlamak için kurulmuş, alt yapısı çok sağlam bir organizasyon olarak nitelendirebilirim.
Yazılım alanında bundan sonra neler yapmak istersin? Hayallerin neler?
Bundan sonraki ilk hedefim mobil geliştirme alanında kendimi ileriye taşımak. Daha çok tecrübe kazanmaya ihtiyacım var. Uzun vadede, dünya çapında aranan bir yazılımcı olmak istiyorum. Bu hedefimin ilk ayağı, mobilde çok sayıda kullanıcıya ulaşabilecek freelance projeler geliştirmek. Diğer ayağı da Full Stack Developer olmak. Projelerimi hem frontend hem de backend tarafını kendim geliştirmek istiyorum. Ayrıca şu an geliştirmelerimi native olarak yapıyorum; ancak hybrid platformlar öğrenerek hem Android hem iOS geliştirmek gibi planlarım da var.
Mesleki olarak kendini yazılım alanında nasıl geliştiriyorsun?
Uzaktan eğitimler alarak ve freelance projeler üzerinde çalışarak kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Bununla beraber, eğitmenimiz Gökhan Öztürk’ün tavsiyesi üzerine, Medium’da blog yazarak bildiklerimi aktarmaya çalışıyorum; çünkü öğrendiklerini başkalarına aktarmak da öğrendiklerini pekiştirmenin çok verimli bir yolu. Bu sıralar Android Architectural Component’ler üzerine yoğunlaşmış durumdayım. Android’de yeni çıkan feature’lar üzerinde durarak, kendimi güncel tutmaya çalışıyorum.
Siz de Cansu gibi yazılım alanına ilk adımınızı atmak isterseniz Kodluyoruz bootcamp’lerine buradan başvurabilirsiniz.