Elektrik Savaşları başlıyor: Tesla vs Edison

0

Nicola Tesla ve Thomas Edison‘un arasındaki elektrik rekabetini anlatan  ‘The Current War‘ Türkiye’de 13 Eylül Cuma günü vizyona giriyor. The Current War  yıllardır kitaplara filmlere ve dizilere konu olan Nicola Tesla ve Thomas Edison‘un elektrik savaşına değiniyor.

Bu film ilk olarak 9 Eylül 2017’de Toronto Uluslararası Film Festivali’nde izleyici karşısına çıkmıştı. 2017’de katıldığı festivallerden sonra film, 2019 yılında temmuz ve ağustos aylarında birçok ülkede farklı zamanlarda vizyona girdi.

Tarihin gördüğü en köklü ve taraftar bulan rekabetleri arasında yer alan Tesla ve Edison savaşı vizyona girerek, köklü hikayeyi canlandırmaya hazırlanıyor.

Tesla ve Edison savaşı başlıyor

Film Tesla ve Edison savaşı konusuna değindiği için ayrıca dikkatleri üzerine çekiyor. Thomas Edison rolünde birçok yapımda yer alan ve en son Dr.Strange ve Sherlock Holmes ile büyük bir hayran kitlesine seslenen İngiliz oyuncu Benedict Cumberbatch yer alıyor.  Onun karşısında Nicola Tesla rolünde Nicholas Hoult’u göreceğiz.

Michael Shannon ise Edison’un ezeli rakibi olan George Westinghouse rolüyle karşımızda. Spider-Man rolüyle adından söz ettiren Tom Holland ise Samuel Insull’ı canlandıracak.

Filmin yönetmen koltuğunda ise daha önce “American Horror Story” ve “Glee” gibi ünlü yapımların yönetmenliğini yapmış, Alfonso Gomez-Rejon oturuyor. Filmin senaristliğini ise “Vinyl” ve “The Giver” da yer alan Michael Mitnick üstleniyor. Filmin yapımcıları arasında da efsane yönetmen Martin Scorses’i görüyoruz. Böyle bir kadro ve iyi bir tarihi rekabeti işleyen filmin kötü olma ihtimali pek beklenmiyor.

Hürriyet Gazetesinden Uğur Vardan’ın film eleştirisi :

Işık, daha çok ışık…


Tarih kitapları ‘Aydınlanma Çağı’nın adresi olarak 18. yüzyıl sonlarını ve ‘Fransız Devrimi’nin ardından gelen modernleşme çabalarını gösterse de insanlık için gerçek ‘aydınlanma’ elbette elektriğin yaygın kullanımıyla sağlanmıştır! Geceyi neredeyse gündüzle eşitleyen, hayatı daha da yaşanır ve de dinamik kılan bu çabanın ardındaki kişiyi de Thomas Alva Edison olarak tarif eder aynı tarih kitapları…

Haftanın yenilerinden ‘Elektrik Savaşları’ (‘The Current War’), bütün bu aydınlanma sürecinin Edison gibi bilinen bir karakterinin yanı sıra meselenin diğer ayaklarında ve ‘ezeli rekabet’inde dolaşıyor. Alfonso Gomez-Rejon imzalı yapım, 1880’de büyük mucidin elektrik ışığının nasıl bir gelecek vaat ettiğini bir tür özel sunumla seçkin bir gruba göstermesiyle açılıyor. Daha sonra devreye Pittsburg’lu sanayici ve mucit George Westinghouse giriyor. Ayrı işkolunda rekabetten ziyade paylaşımcı bir yaklaşımı benimseyen bu iş insanı, karşısında kibirli ve yoluna tek başına devam etmek isteyen yüksek egolu bir rakip buluyor. Lakin Westinghouse cephesinin alternatif akım tercihi, o dönemin sanayi ortamı için daha ucuz ve kapsayıcı olunca Edison’un doğru akımı, elde ettiği kaleleri kaybetmeye başlıyor. Ve zamanla ikili arasındaki mücadelenin vitesi giderek yükselirken elektrik hatlarının gerilimi ve yüksek voltajı, adeta rekabet alanına taşınıyor.


Daha aydınlık bir dünya için…


Senaryosunu Michael Mitnick’in kaleme aldığı ‘Elektrik Savaşları’, insanlığın kaderini değiştiren bir buluşun gündelik hayatın içine yavaş yavaş girme sürecini zorlu bir rekabetin eşliğinde anlatırken, bilim tarihindeki yerinin hakkı daha sonra verilen Nikola Tesla’nın ‘Edison-Westinghouse’ denklemindeki konumuna da vurgu yapıyor… Ama genel haliyle film icatçıların hayat hikâyelerinden ziyade sanki iki büyük sanayicinin, iş insanının hatta borsacının sektör (ya da ekonomi dünyası mesela) içindeki mücadelelerini anlatıyor tarzda ilerliyor. Bu durum karakterlerin derinlikli çizilmesini engellerken süreçleri de popüler bir tarih kitabı tadında sunuyor. Ama yine de metin özellikle Edison’un kibrini, ihtirasları için ilkelerinden feragat eden (keşfinin idam için kullanılma meselesinde, yani ‘elektrikli sandalye’ cephesinde olduğu gibi) kişiliğini yansıtmada başarılı.
Oyunculuklara gelince; daha önce Alan Turing karakteriyle bilimin sularında yüzen Benedict Cumberbatch, Thomas Alva Edison’da da etkileyici. Westinghouse’da Michael Shannon benzer şekilde başarılı bir kompozisyon çiziyor ve de bıyıklarıyla fiziken Ömer Şerif’i andırıyor! Nicolas Hoult da Tesla’yı heyecanlı, fikirlerinde ısrarlı ve tutkulu bir profile dönüştürmüş.
Öte yandan senaryonun ne tür metinlerden yararlandığına dair bir bilgiye rastlamadım ama bizde Doğan Kitap’tan çıkan Graham Moore (ki kendisi ‘Enigma’ / ‘The Imitation Game’in senaristiydi) imzalı ‘Karanlığın Son Günleri’ (‘The Last Days of Night’) de aynı meselelerde ve ana karakterlerde geziniyordu, meraklısına öneririm.


Sonuçta daha aydınlık bir dünyanın evrimini anlatan ‘Elektrik Savaşları’, insanlık tarihinin dönüşüm süreçlerini merak edenlere ilişkin ‘kıssadan hisse’ tadında bir yapım; naçizane tavsiye ederim…

Elektrik Savaşları ( 5 üzerinden 3 yıldız)


Yönetmen: Alfonso Gomez-Rejon


Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Michael Shannon, Nicholas Hoult, Katherine Waterston, Tuppence Middleton, Tom Holland, Matthew Macfayden, Simon Kunz


ABD yapımı

Filmin fragmanını izlemek isteyenler için:

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here