Boeing’in insansız tanker drone’u MQ-25 Stingray ilk uçuşunu tamamladı

0

Dünyanın en büyük askeri, sivil uçak ve helikopter üreticilerinden ABD’li Boeing, Ağustos 2018’de Amerika Birleşik Devletleri Donanması ile “insansız tanker drone’” için anlaşma imzalamıştı. Donanmanın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği, havada yakıt ikmali sağlayacak MQ-25 Stingray İHA, ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Boeing firması tarafından yapılan açıklamada, havada yakıt ikmali için geliştirilen insansız araç MQ-25 Stingray’ın bir Boeing test pilotu tarafından uzaktan kontrol sistemi ile iki saatlik ilk uçuşunu gerçekleştirdiği belirtildi. MQ-25’in temel uçuş işlevlerini test edildiği uçuşta, aracın otonom kalkış yaptığı ve ardından temel uçuş fonksiyonları ve yerden kontrol sistemlerinin sağlıklı çalışıp çalışmadığı kontrol edildi.

MQ-25 Program Direktörü Dave Bujold, ”MQ-25’i gökyüzünde görmek, MQ-25’e ulaşılmasına yardımcı olan teknoloji, sistemler ve süreçleri yürüten Boeing ve Donanma ekibimizin başarısının bir kanıtıdır” dedi. 805 milyon dolarlık MQ-25 sözleşmesi, dört adet aracın geliştirilmesi, üretilmesi, test edilmesi ve teslimat sürecini kapsıyor.

Boeing’in maliyetleri düşürmek için F/A-18 tarafından kullanılan parçaları kullanması bekleniyor. Ayrıca firma, hava kuvvetlerine tanker inşa ettiği için yakıt ikmali konusunda tecrübeye sahip. Radara yakalanmayacak şekilde dizayn edildiği ileri sürülen MQ-25 uçak gemilerinden de havalanabileceği ifade ediliyor. Yani ekstra donanıma ihtiyaç duymayacak. Aynı zamanda daha az yer kaplaması için katlanır kanatlara sahip olacağı belirtiliyor.

Testi gerçekleştirilen araç, diğer MQ-25’ler için bir öncü olarak geliştirildi. Donanmaya hizmet verecek MQ-25’in havada yakıt ikmali desteğiyle, savaş uçaklarının savaş alanını genişleyecek.

https://www.defenceturk.net  23.09.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here