Sivrihisar 2019 Airshow bugün başladı

0

Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği tarafından, her yıl Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi Necati Artan Tesisleri’nde uluslararası boyutta düzenlenen, “Sivrihisar Hava Gösterileri” / “SHG Airshow bugün başladı.  14-15 Eylül (Cumartesi / Pazar ) Uluslararası boyutta muhteşem bir Hava Gösterisi düzenleniyor. Sabah saatlerinde başlayacak Sivrihisar Hava Gösterileri (S.H.G.) iki gün boyunca devam edecek. Gösterilere giriş ücretsiz.

İŞTE BUGÜNÜN PROGRAMI;

Eskişehir’de Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi’nce bu yıl 4’üncü düzenlenen ve 9 ülkeden akrobasi pilotlarının katıldığı Hava Gösterileri nefesleri kesti. Türkiye’nin ilk akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk ve kızı ilk kadın akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener’in de yer aldığı gösterilerde pilotlar yaptığı dumanlı manevra hareketleriyle dikkatle izlendi . Pilot olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de havacılık gösterilerinde uçuş yaptı.

Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi, bu yıl 4’üncü kez hava gösterileri düzenledi. Açılış programına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Ak Parti Eskişehir milletvekili Harun Karacan katılırken, aralarında Romanya, İngiltere ve Almanya’nın bulunduğu 9 ülkeden çok sayıda akrobasi pilotu gösterilerde yer aldı.

Pilot lisansı bulunan Bakan Pakdemirli, farkındalık oluşturmak ve havacılığı sevdirmek amacıyla katıldığı programda özel uçakla 15 dakika boyunca havada kaldı. Alanda kurulan stantları da gezen Pakdemirli, eski bakanlardan Kürşad Tüzmen ile karşılaştı. Bir süre sohbet eden ikili daha sonra ‘Turkish Delight’ isimli 1940 model DC-3 uçağı da ziyaret etti.

Sivrihisar Hava Gösterileri’nin açılışında konuşan Bakan Pakdemirli, pilot ihtiyacının ilerleyen yıllarda artacağını ifade ederek, “Ben de sivil havacılığa çok erken yaşta başlamış, önce model uçak uçurma ile başlayan sonra paraşütçülük ve pilotluk yapan bir kardeşinizim. Sivil havacılık Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk söylediği gibi ‘İstikbal göklerdedir’ bugün gelişmeye baktığınız zaman gelişmelerin havada ve uzayda olduğunu görüyoruz. Biz ne kadar çok sivili bu işin içerisinde katarsak o kadar çok bu işten fayda sağlayacağız. Yani şunu düşünelim. Önümüzdeki 20-25 yıl içinde dünyadaki pilot ihtiyacı 4 misli artacak. Ama şu an pilot okullarımızda yeterli derecede pilot mezun olmuyor. Pilotluk da dünyadaki en güzel mesleklerden bir tanesi. Benim 4 tane erkek evladım var. Eğer arzu ederlerse ben 4’ünü de pilot yapacağım. Mesleği yapıp yapmamaları kendilerinin bileceği iş ama altın bir bileziktir. Kolunuza takacağınız altın bir bileziktir. İşte pilotluğa giden yolda buradaki heyecanlardan geçiyor. İşte bu tarz air showlara gelmekle, bu tarz gösterilere gelmekle, uçakları görmekle, model uçak yapmakla, onları uçurmakla başlıyor. Bu sebeple her zaman sivil havacılığın gelişmesini, daha iyi yerlere gelmesini desteklememiz lazım” diye konuştu.

Bu konulara daha çok destek verilmesi gerektiğini kaydeden Bakan Pakdemirli, şunları söyledi:

“Aslında bu hobi pahalı bir hobi gibi gözükmekle beraber bir araba fiyatından ucuza bugün uçak almak temin etmek uçurmak da mümkündür. Sadece bu işleri ülkemizde biraz daha kolaylaştırmamız lazım. Sadece bu işlere biraz daha imkân vermemiz lazım. Yani Türkiye’de ben aşağı yukarı 35 yıldır sivil havacılığın içerisindeyim. Uçak sayısına bakıyorum, Amerika’nın kabaca 20’de 1’i bile değiliz. Yani Türkiye’de Amerika’yla eşit havacılık olsaydı şu an 5-6 bin tane sivil uçağın uçuyor olması lazımdı. Tahmin ediyorum hava yolları ve askeri uçaklar haricinde 5-6 yüz tane ancak uçan uçağımız var diye düşünüyorum. Bu uçan uçakların sayısını artırmamız lazım. Geleceğe daha güvenle bakmak için bu havacılık ekosistemini hep birlikte geliştiriyor olmamız lazım. Bugün uçağını yapan, insansız hava aracını yapan, silahlı insansız hava aracını yapan bir ülkeysek bunun ana sebebi işte burada görmüş olduğunuz model uçakla başlayan bir yolculuktur. 1991 yılında model uçak kulübünde uçan ve yere görüntü veren model uçak yaptık. Aslında bu da o günkü insansız hava araçlarının bir temelidir. Yani her şey amatör evresiyle başlıyor. Bundan sonra bir ekosisteme, bir teknolojiye, bir bilgi birikimine çevirmek mümkün. Ülkemizde de bu tarz inisiyatifleri sürekli desteklememiz lazım.”

HELİKOPTERLE NEFES KESTİ

Açılış konuşmalarının ardından 9 ülkeden gelen akrobasi pilotları sırasıyla gösterilerini yaptı. İngiliz pilot Martin Lovell’ın helikopterle yaptığı gösteri ise büyük beğeni topladı. Pilot Lovell helikopterle zor dönüşler ve manevralarla müthiş bir gösteriye imza attı.

TÜRKİYE’NİN İLK AKROBASİ PİLOTLARI

Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi’nin Necati Artan tesislerindeki gösterilerde Türkiye’nin ilk akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk ile kızı ilk kadın akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener de yer alarak gösteri yaptı. Baba, kızın gösterisi büyük ilgi görürken, Semin Öztürk Şener’in gösterisini sahneden babası anlattı.

GELİN-DAMAT GÖSTERİLERE KATILDI

‘Sivrihisar Hava Gösterileri 2019’a Kocaeli’nden gelen gelin ve damat Kadir Gürkan ile Esra Peköz çifti akrobasi uçaklarının arasında mutluluk pozu verdi. Ekim ayında düğün yapacaklarını ifade eden Türk Hava Yolları personeli Kadir Gürkan, fotoğraf albümleri için akrobasi uçaklarını tercih ettiklerini belirterek, “İleride eşimle birlikte tekrar buraya geldiğimizde bize bir anı kalsın istedik. Hem farklı olsun istedik hem de heyecan katmak istedik. Sevdiğim bir etkinlik, sevdiğim kadın bugün bir arada. Çok mutluyum” dedi.

Gelin adayı Esra Peköz de çok heyecanlı olduğunu kaydederek, “Gelinlikle fotoğraflarımın böyle bir ortamda çekileceğini hiç hayal etmemiştim. Mükemmel bir ortam oldu, şu an çok mutluyum” ifadelerini kullandı. Çift açıklamalarının ardından akrobasi uçakları önünde bol bol fotoğraf çektirirken, çevredekiler de alkışlarıyla destek oldu. Çift fotoğraf çekiminin ardından akrobasi pilotlarının uçuş gösterilerini izledi.

İLK GÜN GÖSTERİLERİ 30 BİN KİŞİ İZLEDİ

Hava Gösterileri’ni ilk gün yaklaşık 30 bin kişi izledi. Organizasyonun komite başkanı ve Türkiye’nin ilk akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk, akrobasiye Türkiye’de büyük bir ilgi olduğunu ifade ederek, “Çok üzerinde çalışılarak bir noktaya gelinmiş, bir gündü bizim için. Bugünün arkasında yaklaşık 8 aylık bir çalışma var. Bir yıl öncesinden başlıyor aslında ve her yıl tekrar ediliyor. Fakat bu sene çok yoğun bir talep oldu. Şu an tam rakamlar ulaşmış değil ama zannediyorum ilk gün 30 bin kadar kişiye eriştik. Gösteriler çok güzeldi. Kazasız belasız, emniyet içinde ve havacılıkta emniyet çok önemli biliyorsunuz. Büyük bir emniyetle günün sonuna geldik. İnşallah yarın da tekrarı olur. Türk Yıldızlarımız Sivrihisar’da ilk defa uçtular. Yalnız burada değil, Sivrihisar’da da ilk kez gösteri yaptılar. Buna da vesile olmak bizleri de çok mutlu ettik. Hem askeri, hem de sivil kesimden çok yoğun katılım vardı. Seyircilerin huzurunda bunu en güzel şekilde icra etmek istedik, çok güzel bir gündü” dedi.

‘İSTİKBAL GÖKLERDEDİR DİYORUZ, UÇMAMIZ LAZIM’

Türkiye’nin akrobasi anlamında henüz istenilen yerde olmadığını kaydeden Öztürk, 20 yıldır her gün uçuş yaptığını söyledi. Türk halkının havacılığa karşı büyük bir ilgisi olduğunu belirten Öztürk, “Benim bu sene uçuşta 35’nci senem. Bunun son 20 senesi her gün akrobasi uçarak geçti. Çok çalışmayı gerektiren bir motor sporu bu akrobasi. Fakat Türkiyemiz dünya havacılığı ile mukayese edildiğinde arzu ettiğimiz yerde olduğumuzu söylememiz şu an için mümkün değil ama pozitif bir ivme söz konusu. Bugün de burada zaten görüyorsunuz, Türk halkımızın, Türkiye insanının havacılığa karşı duymuş olduğu büyük alakayı. Bugün burada hep beraber yaşadık. On binlerce insan buradaydı, bunu çok iyi değerlendirmek lazım. Hem İstikbalin göklerde olduğunu söylüyoruz, hem de o istikbalden uzak duruyoruz, bu olmaz. Onun için uçmamız lazım” diye konuştu.

‘YÜREKLERİNİN SESİNİ DİNLESİNLER’

Türkiye’nin ilk kadın akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener ise gençlere yüreklerinin seslerini dinlemelerini tavsiye ederek şunları söyledi:

“Sivrihisar hava gösterilerinin bu sene 4’ncüsü düzenleniyor. Bende bu organizasyonun bir parçası olmaktan büyük gurur duyuyorum. Her sene bende bu organizasyonda yer alıyorum. Çok büyük bir kalabalık bizi bekliyordu aşağıda. O kalabalıkla buluşmak da gerçekten çok motive edici. Yarın daha da kalabalık olacağını düşünüyoruz ve sabırsızlıkla bekliyoruz. Gençlerin çoğunlukta olması aslında beni motive ediyor. Onlara da yüreklerinin sesini dinlemelerini tavsiye ediyorum. Aynı şekilde asuman aşkı ile yüreklerinin sesini dinlerler.”

FİNALİ TÜRK YILDIZLARI YAPTI

Sivrihisar’da bugün başlayan ‘Sivrihisar Hava Gösterileri 2019’ ilk gün finalini Türk Hava Kuvvetleri’nin göz bebeği olan Türk Yıldızları akrobasi timi yaptı.

Dünyanın 8 süpersonik uçakla akrobasi gösterisi yapan tek timi olan Türk Yıldızları’nın Eskişehir semalarındaki müthiş gösterisi büyük beğeni topladı. Gösteriler yarın da devam edecek.

http://www.kokpit.aero  15.09.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here