Türkiye’nin ilk Milli Uçan Arabası CEZERİ Teknofest’e hazırlanıyor

0

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin ilk milli uçan arabası olacak “CEZERİ”nin prototipini hazırlamak üzere çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Baykar Teknik Müdürü (CTO) ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından Türkiye’nin ilk milli uçan araba projesi “CEZERİ”ye ilişkin paylaşımda bulundu.

Selçuk Bayraktar’ın Twitter hesabından Türkiye’nin ilk milli uçan araba projesi “CEZERİ”ye ilişkin paylaşımı:

Yıllarca sürecek bir tasarım ve ARGE sürecinin başlangıcı. Yoğun geçen prototip geliştirme faaliyetinin ilk 8 ayı. Hedef 9.ayda doğum, yetişirse #TEKNOFEST‘te uçuş.

İlk iş isterlerin çıkartılması ve kavramsal tasarımların oluşturulması İlk eskizler.

Kavramsal tasarım detaylandırma. Ön tasarım faaliyetleri..

Tasarım detaylandırma ve prototip imalatı başlangıcı.

Bir taraftan donanım, yazılım geliştirme ve motor itki sistemi test faaliyetleri devam ederken prototip imalatına aralıksız devam..

Sona yaklaşırken biraz süsleme zamanı da geldi.

4 farklı alternatifden sizce hangisi olsun? Takip eden sıralı twitlerde beğendiğiniz tasarımı fav’layın. (ilgili tweete ulaşmak için tıklayınız)

Not: İniş takımlarının tasarımı değişti. Türkiye’nin ilk Milli Uçan Araba prototipi.

CEZERİ İSMİ NEREDEN GELİYOR

Dünyadaki ilk robotları tasarlayan Türk-İslam bilim insanı El-Cezeri aynı zamanda sibernetik alanın da kurucusu kabul ediliyor. Batı literatüründe M.Ö. 300 senelerinde Yunan matematikçi Archytas tarafından buharla çalışan bir güvercin üretilmiş olduğu belirtilse de, robotikle ilgili bilinen en eski yazılı kayıt, Cezeri’ye aittir.

Dünya bilim tarihi açısından bugünkü sibernetik ve robot biliminde çalışmalar yapan ilk bilim adamı olan Cezeri’nin yaptığı otomatik makineler günümüz mekanik ve sibernetik bilimlerinin temel taşlarını oluşturmaktadır. “Mekanik Hareketlerden Mühendislikte Faydalanmayı İçeren Kitap” (El Câmi-u’l Beyn’el İlmî ve El-Amelî’en Nâfi fî Sınâ’ati’l Hiyel, isimli eserinde ortaya koydu. 50’den fazla cihazın kullanım esaslarını, yararlanma olanaklarını çizimlerle gösterdiği bu kitapta Cezeri, tatbikata çevrilmeyen her teknik ilmin, doğru ile yanlış arasında kalacağını ifade eder. Bu kitabın özgün kopyası günümüze kadar ulaşamadıysa da, bilinen 15 kopyasından 10’u Avrupa’nın farklı müzelerinde, 5 tanesi Topkapı ve Süleymaniye kütüphanelerinde yer almaktadır.

https://www.defenceturk.net/   06.08.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here