Dünya otomotiv sektöründe son 50 yılın en büyük değişiminin yaşandığı gözlemleniyor. Konvansiyonel otomobil üreticileri, elektrikli otomobil ve sürücüsüz araç üreticilerinin sektörde yarattıkları büyük çıkış karşısında zor günler geçiriyorlar.
Tüketicinin otomobil alırken “Yapay Zeka ve elektrikli motor seçenekleri” tercihinin her geçen gün artıyor olması, Tesla gibi otomobil üreticilerini Uber, Google gibi Silikon Vadisi devlerini yüzyıllık otomotiv sektörünü “trend setter / Oyun Kurucu” haline getirdi.
Bu sebeple sektördeki büyük oyuncular, yaşanan büyük değişim sonrası ayakta kalabilmek için önümüzdeki 5 yıl içinde 400 milyar $’ın üzerinde AR -GE‘ye kaynak aktarmak zorunda kalacak.
VW ve Ford güç birliği yapmak zorunda kaldı
Alman Volkswagen otomobil şirketiyle Amerikan Ford Motor şirketi eksik olan taraflarını birbirlerinden tamamlamak prensibiyle, sürücüsüz araç ve elektrikli şanzıman ortak üretimi için ön anlaşma imzaladılar.
Dünyanın en fazla otomobil satan firması olan VW bir süredir elektrikli motor, şanzıman üzerine çalışıyordu. 2020 yılında düşük fiyatla, erişilebilir VW markasıyla elektrikli oto pazarına giriş yapmayı planlıyordu. Ancak VW’nin yapay zeka ile donatılmış sürücüsüz otomobil konseptinde ciddi bir hazırlığı ya da deneyimi yok.
Ford Motor ise bilindiği üzere 2017 yılında radikal bir karar almış ve Pittsburgh‘da sürücüsüz otomobil teknolojisi üzerine çalışan ARGO AI şirketine 1 milyar $ yatırım yaparak ortak olmuştu. 2023 yılına kadar da bu yatırımımı 4 milyar $’a çıkaracağını ilan etti.
ARGO AI yazılım firması da 2017’den beri ABD’de farklı şehirlerde Ford markaları üzerinde sürücüsüz model denemeleri yapıyor. Ancak Ford Motors’un handikabı da elektrikli motor şanzımanında.
Konvansiyonel otomotiv sektörünün bu iki devi, içinden geçilen bu tarihi süreçte ayakta kalabilmek için güç birliği yaptıklarını açıkladılar. Anlaşmaya göre; Ford Motors VW’ın ABD’deki elektrikli motor üretim bandını kullanacak, karşılığında da VW eksik olan sürücüsüz araç teknolojisini Ford Motor’un teknoloji partneri ARGO AI’dan alacak.
VW ve Ford’un işbirliğinden bize ne?
Yazınım ilk paragrafında bahsettiğim üzere toplam ihracatımızın %18’ini oluşturan otomotiv sektörümüz teklemeye başladı.
Bu patinajın bir sebebi “AB ekonomilerindeki sert soğuma”. Diğer sebebi, “AB pazarının yeni oyunculara açılıyor olması”. Bu iki sebep için elimizden pek bir şey gelmez.
Ancak Türkiye çıkışlı otomobil ihracatının tamamın konvansiyonel motor seçeneğiyle üretildiğini düşünülürse asıl sıkıntının bundan sonra bizi beklediğini görebiliriz.
VW ve Ford gibi markalar, pazarı taleplerine cevap verebilmek ve sektördeki büyük kırılmayı atlatabilmek için güçbirliği yapmak zorunda kalırken, Türkiye çıkışlı otomobil üretiminde en ufak bir teknoloji yeniliğinin olmaması yakın gelecekte başımıza ciddi sıkıntılar açacak.
Sonuçta ülkemizde otomobil üreten yabancı şirketler belli. Bu şirketlerle ve ülkeleriyle hiç zaman kaybedilmeden müzakere masasına oturmamız ve Türkiye’deki üretimlerini gelişen teknolojik trendlere göre yenilemeleri için ikna etmemiz lazım.
Bu arada, yerli elektrikli otomobil üretme projesinin de hızlandırılması ve kamu alımlarında şartların yerli üretim, elektrikli ya da hibrid motor tercihli bir standarda çekilmesi ülkemizde üretim yapan yabancı ortaklı otomobil şirketlerini motive edecektir.
HABER TÜRK 06.07.2019