Boğaziçili öğrenci mobil para transferi için çözüm geliştirdi; 15 bin aday arasından birinci oldu

0

Türk Ekonomi Bankası’nın düzenlediği 12. TEB Akıl Fikir Buluşması kapsamında gerçekleştirilen yarışmada “Öğrenci ve Yeni Mezun” kategorisinde Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü 3. sınıf öğrencisi Umut İsmetoğlu birinci oldu. Bu yıl 15 binin üzerinde başvuru alan ve projelerin yüzde 75’inin üniversite öğrencilerinden geldiği yarışmada projesiyle fark yaratan Umut İsmetoğlu ile kendisine birincilik getiren projesi ve teknoloji alanındaki girişimleri üzerine konuştuk.

Yarışmada kazandığınız proje hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yarışmada katılımcılarından TEB adına bankacılıkla alakalı inovatif bir çözüm önerisi bulmamız bekleniyordu. Yarışmaya bankacılık endüstrisindeki para transfer işleminin sorunlarından yola çıkarak geliştirdiğim bir fikirle katıldım ve TEB’in mevcut mobil uygulamasının daha verimli para alışverişini sağlaması için “Easy Payment Request” isimli bir ödeme sistemi eklentisi tasarladım.

Para transferlerinde işlem için motivasyonu yüksek olan taraf para alacak taraf olmasına rağmen, işlemin tüm yükünün ve gerekliliklerinin para yollayacak taraf üzerinde olduğunu görüyoruz. Yani motivasyonu düşük olan taraftan aksiyon bekleniyor ve bu durum da verimsiz işlemlere yol açıyor.

Ben bu iş yükünü tersine çevirmeyi hedefledim. Projemde parayı alacak taraf tüm gerekli işlemleri mobil uygulama üzerinden bizzat halledip para gönderecek tarafın doğrulayabileceği bir istek gönderebilecek. Bu istek gönderme sisteminin teknik yatırımla ileri taşıyarak fatura merkezlerine ve üçüncü parti kurum ve kuruluşlarına da uygulanabileceğini düşünüyorum. Böylece kurumlar ihtiyaç kapsamında karşı tarafa ödeme hatırlatmaları gönderebilecekler.

Özetle projem para alışverişinde para alacak olan tarafın veya kurumun para gönderecek olan tarafa “istek” yollamasına imkan vererek, işlemi daha kolay ve verimli kılmayı hedeflediğimiz bir model.

Peki, kendi hikâyenizden de bahseder misiniz? İş hayatına oldukça erken girdiniz sanırız…

Aslında inovasyonla ilgili alanlarda çalışmak çocukluktan beri ilgimi çekiyordu. 2015’te girdiğim Boğaziçi Üniversitesi’nde ilk projeme hazırlık sırasında bogazicisozluk.net sitesini kurarak başladım. 2016’nın yazında Antalya’da BONAMER isimli mermer fabrikasında staj yaptım. Stajım sırasında fabrikada ve şirketlerde satın alma işlemlerinin veriminin artırılabileceğini fark ettim. Eğer aranılan bir ürün niş ise ve tedarikçileri kurumsal firmalar değilse, satın alma süreci çok uzayabiliyor ve bu da şirketler için çok zorlu bir sürece dönüşebiliyordu.

Bu gözlemden yola çıkarak ITÜ Çekirdek’te faaliyet göstermiş Keytey isimli tedarikçi ağı platformunun kurucu ortağı oldum. Keytey’in özelliği satın alma yapacak firmaya sağladığı kolaylıktı. Bu platformda küçük şirketler satın alacağı endüstriyel ürünün aramasını gerçekleştirip beş farklı firmadan üç gün içerisinde fiyat teklif raporu alabiliyordu. Bilgili bir kişi raporu da bu teklifle beraber gönderiliyordu. Ancak bir süre sonra işletim maliyetini karşılamamaya başladık çünkü firmalar birbirlerini tanıdıktan sonra bu platforma ihtiyaç duymamaya başlamıştı. Bu sebeple projeyi sonlandırdık.

Sonrasında yine Boğaziçi Üniversitesinden 2 arkadaşımla stonifo.com isimli bir crowdfunding gayrimenkul yatırım platformu kurdum. Bu projede amacımız Amerika’nın Houston bölgesindeki gayrimenkulleri küçük parçalara bölerek Türkiye’deki yatırımcılarla buluşturmaktı. Böylece düşük miktarda paraya sahip olanlar bile karlı gayrimenkul yatırımları yapabilecekti. Daha sonraları kurumsal tecrübe edinmek istedim ve SAP’de staj yaptım. Ayrıca, farklı yerlerden edindiğim bu tecrübeleri online kurslar hazırlayarak insanlarla paylaşabileceğimi düşündüm ve dünyanın en büyük online kurs platformu Udemy’de kurs hazırlamaya başladım. Bu zamana kadar girişimcilik, dijital pazarlama, borsa yatırımı ve çeşitli konularda 12’den fazla kurs yayınladım. Şu anda 8.000’den fazla öğrenciye ulaştığım için Türkiye’de en popüler eğitmenler arasında yer almaktayım.

Kurslarım aracılığıyla farklı ülkelerden de pek çok proje teklifi aldım. Örneğin, bazı Arap girişimciler Türk tedarikçilerin ürünlerini kullanarak e-ticaret yapmak üzere bizden web sitesi oluşturma konusunda istekte bulundular. Bu tekliflerden yola çıkarak up4solutions.com isimli yazılım ve dijital pazarlama çözümleri konusunda dünya çapında projeler gerçekleştirilen bir dijital çözüm merkezi kurdum. Türkiye’den başka ilgili ajanslarla da iş birliği gerçekleştirdim. 11 kişilik freelance bir ekipten oluşan bir merkez haline geldik. Amerika ve Kanada dâhil olmak üzere dünyanın pek çok yerinden birçok projeye imza atmış bulunuyoruz. Son 5 aydır ise Google’da staj yapmaktayım.

Peki, gelecek planlarınız neler?

Kurumsal yaşamda edindiğim tecrübeleri kullanarak kendi projelerimi hayata geçirmek istiyorum. Hayata geçireceğim projelerin katma değer sağlaması ve gerçekten temel bir problemi çözmesi benim için çok önemli. Yıkıcı teknolojiler, Uber gibi geleneksel bir modele alternatif sunan teknolojiler özellikle ilgimi çekiyor.

http://www.boun.edu.tr/  25.04.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here