Vela Partners, San Francisco merkezli bir teknoloji yatırım kuruluşu. İlk fonu ile, kurumsal iş uygulamaları yazılımları sektöründe yatırımlar yapmış. Şu anda ise, yapay zeka odaklı ikinci fonu ile yatırımlarına başlamış durumda. Mevcut portföyünde en dikkat çeken yatırımlardan biri Kuika. Vela Partners’ın portföyündeki iş uygulamaları arasında Kuika, bu uygulamaları ‘olabildiğince az kod yazarak yaratma’ amacıyla kurulmuş olması ile hemen dikkati çekiyor. ‘Düşük kodlu yazılım’ (İngilizce ‘low-code’) olarak da adlandırılan bu sektör, dünyada yükselen eğilimler arasında.
Kuika’nın dikkat çeken bir başka yönü de, kurucu ortakları. Süreyya Ciliv, Kuika’nın yönetim kurulu başkanı. Yıllarca Microsoft’un Seattle’daki merkezinde küresel pozisyonlarda üst düzey yöneticilik yapmış. Daha sonra da on yıla yakın bir süre Turkcell’i yönetmiş ve büyütmüş.
Logo Yazılım ile birleşerek Türkiye’de bir kurumsal kaynak planlama yazılımı devi yaratan Netsis Yazılım’ın kurucusu Murat Ihlamur da, Kuika’nın yönetim kurulu başkan yardımcısı. San Francisco merkezli Vela Partners’ın da kurucuları arasında.
Bilişim sektörünün bu iki duayenine ek olarak bir başka kurucu ortak da Sadun Anık. Silikon Vadisi’nde yıllarca derleyici (İngilizce adıyla ‘compiler’) konusunda arge yapmış. Bilgisayar mühendisliği alanında Illinois Üniversitesi’nden doktoralı.
Yazılım sektöründe oldukça iyi bilinen bu insanların düşük kodlu yazılım segmentine yönelmelerinin nedeni nedir? Neden düşük kodlu yazılım? Kuika ne yapıyor?
Yazılım uygulamaları geliştirilmesinde ve bunların firmalara uygulanmasındaki başarısızlık ve israf, yıllardır tartışma konusu. Yazılım geliştirmedeki verimsizlikler, tekrarlanan çabalar, müşterilerde kullanılmayan yazılımlar ve fonksiyonlar… Liste uzun.
Düşük kodlu yazılım platformları, rutin ve standart uygulamaları kod yazmadan ya da az kod yazarak hızlı bir biçimde geliştirmeye yarıyor. Bu işlerin yazılımcı olmayanlar tarafından da yapılmasını amaçlıyor. Böylece yazılımcılar da daha katma değerli konulara odaklanarak çok daha motive bir biçimde çalışıyorlar.
Yazılım geliştirmeyi kolaylaştıran platformları üreten çok sayıda firma var. Bunların arasında Google ve Microsoft gibi devlerin ürünleri, daha fazla son kullanıcıya yönelik ve basit işleri pek kod yazmadan halleden araçlar. Sık rastlanan bir durum da, küresel firmaların başka ürünleri içinde bir paketin parçası olarak bu araçlarını da kullanıcıların hizmetine sunmaları. Hatta bu nedenle, ‘bağımlılık yaratma’ eleştirileriyle karşı karşıya kaldıkları da oluyor.
İngilizcede ‘pure play’ olarak adlandırılan, sadece düşük kodlu yazılım konusuna odaklanan üreticiler ise, kurumların yazılım yükünün daha büyük bir kısmını almayı amaçlıyor. Tabii bunu yaparken hiç kod yazmamak şimdilik olası değil. Bu araçları kullanan yazılımcılar bir miktar kod yazıyor, ama birçok işi bu platformlarla hallediyor. Outsystems, Mendix ve Appian, uzun süredir bu işin içinde olan bazı üreticiler.
Siemens’in Mendix’i geçen yıl 730 milyon dolara satın alması, Appian’ın milyar dolar değerini aşarak ‘tek boynuzlu at’ (İngilizce ‘unicorn’) kategorisine girmesi, sektörün önemini vurgulayan bazı göstergeler. Bu platformlar, özellikle gelişmiş pazarlarda kurumların, sistem entegretörlerinin ve danışmanlık firmalarının neredeyse günlük hayatlarının bir parçası haline gelmiş durumda. Türkiye’de de giderek daha fazla gündemdeler.
Kurumların daha hızlı, daha kaliteli ve daha az maliyetle yazılım üretmelerini ve kullanmalarını amaçlayan Kuika’nın kurucuları da, Türkiye dahil tüm dünyada gördükleri yazılım israfının ve sorunlarının önüne geçmek için bu işe girmişler. Yazılım alanında yapılan bir devrimin öncülerinden olacaklarına inanıyorlar. Bunun için de dünya standartlarında bir ekip kurmuşlar.
Türklerin San Francisco’da kurduğu ve argesi tamamen Türkiye’de Türk mühendisler tarafından yapılan Kuika’nın müşterileri arasında Arkas, Enerjisa, Fibabanka, Kale, Mercedes, Migros gibi bilinen markalar var. Kuika bir yandan da küresel bir firma olmanın önemli evrelerinden birine geçmiş bile: Tasarımcıların tasarımlarını doğrudan koda çeviren ürünü, beta sürümüyle tüm dünyaya açılma aşamasında.
Öte yandan sadece büyük kurumsal firmalar değil KOBİ’ler de Kuika’nın aynı derecede önem verdiği bir segment. Kuika, KOBİ’lerle büyümenin ekonominin tamamına kazandıracak bir erdemli döngü yaratacağının bilinciyle hareket ediyor. Bunu da tek başına değil, başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere, farklı şehirlerdeki çözüm ortaklarıyla yapıyor.
Düşük kodlu yazılım sektöründe küresel rakiplerinden daha yeni bir firma olması nedeniyle teknolojik borcu olmayan Kuika, en son eğilimleri hızla uygulayabiliyor. Müşteri gereksinimlerinin ve teknolojilerin çok sık değiştiği bir ortamda, çeviklik kritik bir özellik. Bu esneklik ve yenilikçiliğini sadece yazılım konusunda değil, işin ve yönetimin tüm alanlarına ve ekosisteminin tamamına yaymaya çabalıyor.
Kuika’nın bir amacı da, müşterilerinde yapılan projelerden çıkacak, kullanıcıların ve iş ortaklarının geliştireceği uygulamaları Kuika pazar yeri aracılığıyla tüm dünyada müşterilere ve kullanıcılara sunmak. Böylece tüm ekosistem için bir erdemli döngü amaçlanıyor. Kurumların istedikleri uygulamaları buradan seçip ihtiyacı olduğu kadar kullandığı bir ortam…
Müşteri geri bildirimi ve yineleme… Sürekli iyileştirme… Ev-ofis çalışması… Uzaktan yapılan toplantılar… Çalışanların aynı zamanda firmaya ortak olması… Düşük hiyerarşik düzen… Bunlar, israfı önleyen, hataları azaltan ve insana değer veren yalın düşüncenin Kuika tarafından benimsenmesine birkaç örnek. Müşteriye değer katmayan faaliyetlerden uzak duruluyor. Kuika, yazılım ve diğer tüm konularda yalın, esnek ve yenilikçi yaklaşımları benimseme gayretinde. Böylece müşterilerine daha kaliteli ürün ve hizmetleri hızlı bir biçimde ve daha uygun fiyatlarla sunmaya çabalıyor.
Kuika, hem mobil hem de ‘web’ için uygulamalarda anahtar teslimi projeler yanında yazılım geliştirme platformunu da kullanıcılara hizmet olarak aylık ve yıllık ödeme opsiyonlarıyla sunuyor. Müşterilerinin verilerini bulutta güvenli bir biçimde saklarken platformunda yapılan uygulamanın kodunu da teslim ediyor.
Kuika, kurucularının küresel ve yerel deneyimlerinin bir ürünü. Müşteri odağı… Hız… Kalite… Makul fiyatlar… Sadelik… Özgürlük… Her adımında, her evresinde, tüm faaliyetlerinde ve süreçlerinde, bu ilkeleri benimseme gayretinde. Kuika’nın küresel yolculuğunda başarılı olması ve Kuika gibi firmaların Türkiye’de ve dünyada çoğalması, bilişim sektörünün ekonomiye katkısını çok artıracak.
https://fuatalican.com/ 15.01.2019