Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yavaş ilerlemesinden dolayı şikâyet ettiği ‘Türkiye’nin otomobili’ projesine ilişkin detaylar belli olmaya başladı. Projenin lideri Gürcan Karakaş’ın TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile birlikte Erdoğan’la kısa süre içinde görüşüp fikrini olumlu yönde değiştireceği söyleniyor. Asıl kritik bilgi ise 2022’nin ikinci yarısında satışa sunulacak yerli otomobilin üretim planının o yıl 7 bin, 2023’te ise 22 bin adet olması.
GEÇTİĞİMİZ hafta otomotiv sektöründe gündeme Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli otomobile ilişkin sözleri damga vurdu. Hatırlatmak gerekirse Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobilde sürecin yavaş ilerlemesinden şikayet ederek, “Her türlü desteği, teşviki vermemize rağmen işi hafiften alıyorlar. Bizi oyalamasınlar. Yoksa başka arayışlar içine girme zorunda kalacağız. Gerekirse yurtdışından yatırımcılar bulacağız, Türkiye’den de ortak yatırımcılar vereceğiz. Biraz gevşeme var. Seçimlerin ardından bunları masaya yatıracağız. 5 önemli firma imzaları attı. İmzayı attınız, başlayacaksınız. Ya başlayacaksınız ya başlayacaksınız. Başlamazsanız hesaplaşacağız” yorumunu yaptı.
3-4 AYDIR ÇALIŞILIYOR
Yaklaşık 8 yılı aşkın süredir gündemimizde olan yerli otomobil daha doğrusu yeni adıyla ‘Türkiye’nin otomobili’ projesine ilişkin en başından beri tüm gelişmeleri öğrendikçe aktarmaya çalışıyoruz.
Gürcan Karakaş liderliğinde ciddi bir ekibin kurulduğu ve çalışmalara tüm hızıyla devam edildiğini duyuyoruz. Ama sessiz kaldıklarını, sorduğumuz sorulara net cevaplar alamadığımızı hem Karakaş’a hem de ekibine her fırsatta aktarıyorum. Külliye’de atılan imzaların üstünden tam 1.5 yıl geçti. Ön hazırlıklar, şirketin kurulması ve 1 Eylül’de Gürcan Karakaş’ın CEO olarak atanması derken zaten 1 yıl doldu.
Karakaş, işin başına geçip ekibi kurması da 2018 yılı sonunu buldu. Yani aslında ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesine ilişkin çalışılan toplam süre sadece 3 bilemediniz 4 ay.
Bu 4 aylık süredeki gelişmeler çok elle tutulur daha doğrusu göstermeye deyecek düzeyde olmadığı için de doğal olarak kimseyle paylaşılmadı. Sadece ilk otomobilin elektrikli SUV olacağı, prototipin 2019 sonuna yetişeceği, üretimin ise 2021 değil de 2022 ortası başlayacağı aktarıldı. Yani tarihler revize edildi ki bu da bu süreçte çok doğal. Bu süreçte Gürcan Karakaş ve ekibi tüm görüşme taleplerimizi daha ileri bir tarihe atarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bile henüz sunum yapılmadığı, geçtiğimiz haftaki açıklamalarından anlaşıldı.
GİZLİLİK SÖZLEŞMELERİ
Şimdi herkes, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri sonrası ne olacak, babayiğitlerden bazıları değişecek mi?” sorularını soruyor. Öncelikli olarak bu proje uzun soluklu. Yani en tepeden de olsa eleştirileri göze almak durumundasınız. Kısa süre içinde ‘Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş’ın Cumhurbaşkanlığına giderek Erdoğan’a gelinen noktayı aktaracağı belirtiliyor. Zaten Erdoğan da açıklamasında seçim sonrası görüşeceklerini aktardı. Projeye yakın kaynaklardan edinilen bilgi, yapılan görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fikrinin olumlu şekilde değişeceği yönünde. Karakaş’ın ilk görüşmede olduğu gibi görüşmeye TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile gideceği söyleniyor.
Ama projeyle ilgili asıl önemli bilgi şu anda TOGG’un yerli tedarikçilere gizlilik sözleşmesi göndererek toplantılara başladığı. Yani projeyle ilgili hangi tedarikçilerden ne alınacağı yavaş yavaş belli oluyor. Sıkı durun, 2022 ortasında yollara çıkacak aracın ilk üretim planları da belli olmaya başladı. Her an adetler değişebilir ama şu an için 2022 yılında 7 bin adet, sonraki takip eden yıllarda ise 22 bin adet civarında üretimin hedeflendiği belirtiliyor. Karakaş ilk otomobilin elektrikli SUV olacağını söylemişti. Hemen akabinde 4 yeni modelin daha geleceği belirtiliyor. 5 modelle birlikte toplam üretim rakamları artacaktır. Ama ilk etapta 22 bin adet bence bu noktada önemli.
HÜRRİYET 01.04.2019