Kadir Has’ın iki ödülü bilim kadınlarımıza

0

Merhum Kadir Has’ın vefatının 12. Yıldönümünde15. Kadir Has Ödülleri’nin takdim edildiği Anma ve Ödül Töreni’nde bu sene, “Karmaşık Sistemler:  Çok yönlü etkileşmelerden özgün ve önemli oluşumlar doğuran sistemler” alanında “Üstün Başarı Ödülü” ve “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü” verildi.

“ÜSTÜN BAŞARI ÖDÜLÜ”

Prof. İvet Bahar, “biyolojik  sistemlerin fonksiyonel dinamiklerini moleküler ölçekte açıklayabilmek için geliştirdiği kuramsal ve hesaplamalı modeller, nöronlar arasında sinyal iletimi ve regülasyonu, proteinlerin dizilimi, yapıları ve fonksiyonları üzerine yaptığı çalışmalar,  rol aldığı bilgisayar destekli ilaç keşifleri ve yürüttüğü özgün araştırma projelerinde düzinelerce doktora sonrası araştırmacı, doktora  ve lisans öğrencisi ile birebir ilgilenerek, çalıştığı bu önemli alanda bilim insanı yetiştirilmesine verdiği katkılardan dolayı “Üstün Başarı Ödülü”ne layık görüldü.

“CANAN DAĞDEVİREN’E TÜRKİYE’DEN İLK ÖDÜL”

Dr. Öğr. Üyesi Canan Dağdeviren“Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü” ile Türkiye’de ilk ödülünü Kadir Has Üniversitesi’nden almış oldu. Dağdeviren, bu ödüle, “insan organları üzerine giydirilebilecek kadar esnek, bükülebilen, katlanabilen, çekip uzatılabilen ve organların ritmik hareketlerini elektrik enerjisine çevirebilen piezoelektrik aygıtlar yapması, doğası gereği rijit olan elektronik  ile yumuşak ve kıvrımlı olan biyoloji arasında köprü kurması, genç kariyerinin başından beri onlarca doktora ve lisans öğrencisinin özgün araştırma projelerini yöneterek, bu alanda bilim insanı yetiştirilmesine verdiği katkılardan dolayı” layık görüldü.

Prof. Dr. İvet Bahar ve Prof. Dr. Canan Dağdeviren’e ödüllerini Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz takdim etti.

“BİYOLOJİDE BİLİMİN İLERLEMESİNE KATKIDA BULUNUYOR”

Prof. Dr. İvet Bahar, 2004 yılından bu yana Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar ve Sistem Biyoloji bölümünde Kurucu Başkanı ve Seçkin Profesör olarak çalışmalarına devam etmektedir. Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO), Bilimler Akademisi (BA) ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Fiziksel ve Mühendislik Bilimleri inceleme kurulu üyesi olan Dr. Bahar, 250’den fazla makalesi ve 20.000’den fazla atıf ile hesaplamalı biyolojide bilimin ilerlenmesine katkıda bulunuyor.

Çalışmaları ile moleküler biyolojide yeni ufuklar açan, proteinlerin, yapısal etkileşimlere ve mutasyonlara adapte olmak dinamiklerini kullanma yeteneği olduğunu ortaya koyan İvet Bahar, son yıllarda yaptığı çalışmaları ile nörodejeneratif hastalık ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelede yeni perspektifler sağlamıştır.

“TARİHTE TÜRKİYE’DEN HARVARD GENÇ AKADEMİ ÜYESİ SEÇİLEN İLK KİŞİ”

2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nden mezun olan Canan Dağdeviren ise, Prof. John A. Rogers danışmanlığında fizik, elektronik, kimya, malzeme, mekanik ve tıp alanlarının kapsamına giren esnek ve katlanabilir, vücut içine ve deri üstüne giydirilebilir elektronik aletler üzerinde çalışmalar yaptı. 2014 yılında Harvard Üniversitesi’nin “Genç Akademi Üyesi” seçilen Dağdeviren, tarihte bu ödülü Türkiye’den kazanan ilk kişi oldu. Canan Dağdeviren, 30 makale, 7 patent ve 40’ın üzerinde ulusal ve uluslararası ödüle sahiptir.  2017’de American Academy of Achievement’in, Türkiye’den seçilen ilk inovasyon ve teknoloji delegesi olmuş ve “MIT Media Lab”de kendi araştırma grubunu kurarak akademisyen olarak araştırmalarına devam etmektedir.

“KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ 15 YILDIR BİLİM ÖDÜLLERİ VERİYOR”

Üniversitenin kurucusu merhum Kadir Has için saygı duruşuyla başlayan törenin ilk konuşmasını yapan Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, “Kurucumuz Merhum Kadir Has beyi anmak ve 15. Kadir Has Ödüllerini almaya hak kazanan bilim insanlarımıza ödüllerini vermek için düzenlediğimiz bu törende sizlerle olmaktan çok mutluyum. Kadir Has Üniversitesi, işi sadece eğitim olan Kadir Has Vakfı’nın desteklediği bir bilim yuvasıdır. Sadece öğrencileri daha iyi şartlarda yetiştirip meslek sahibi yapmak için değil, aynı zamanda akademik kadronun gelişimi, Türk bilim dünyasının büyümesi için de çalışıyoruz.

Çok genç yaşlarda atıldığı ekonomi finans ve sanayi alanlarında büyük başarılar elde eden, çok çalışan ve büyük servet kazanan, bunu doğduğu topraklara geri vermeyi kendine ilke edinen, Türkiye’nin en büyük hayırseverinin kurduğu bu üniversitenin hızla büyüdüğünü görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Destek veren herkesi Kadir Has’ın aramızdan ayrılışının 12. yılında özenle andığımız bu çok özel günde yürekten kutluyorum. Merhum Kadir Has, en büyük eserim dediği üniversitemizin Atatürkçü çizgisinden ayrılmadan onun ilke ve inkılaplarına bağlı çağdaş ve araştırma üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediğini görse, şüphesiz çok mutlu olurdu” dedi.

15 yıldır birçok sanatçı, bilim insanı, gelecek vaad eden genç araştırmacıların, danışma kurulunun kararıyla Kadir Has Ödülü sahibi olduğunu söyleyen Has, “15 yıldır bu ödülle çalışmalarında daha da ileriye gitmeleri için yüreklendirmeyi, ihtiyaç duydukları destekle yanlarında durduğumuzu göstermeyi istedik. Amacımız daha çok sayıda nitelikli araştırma ve bilimsel yayın için gerekli ortamı oluşturmak. Sadece var olan öğrenci ve öğreten kurum değil yeni bilgileri bulan ve öğreten AR-GE temelli bir üniversiteye dönüşmeyi arzuluyor, Türkiye’nin araştırma üniversitelerinin arasında en üstte yer almak için koşar adımlarla ilerliyoruz” dedi.  Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has konuşmasını bu yıl ödüle layık görülen Prof. Dr. İvet Bahar ve Prof. Dr. Canan Dağdeviren’i tebrik ederek tamamladı.

Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has ise, “Bu ödül töreninin ardında, Türkiye’nin en büyük bağışçısının, Türkiye’nin en seçkin kurumlarından birinin adı ve felsefesi yer alıyor. Bir de aynı isimle, aynı anlayışla kurulmuş bir Vakfın, Kadir Has Vakfı’nın gücü var. Kuruluşundan bu yana üniversitemizin yanında olan Kadir Has Vakfı, Kurucumuz Kadir Has’ın en önemli eserim dediği Kadir Has Üniversitesi’nin gelişmesine yardımcı oldu.

Günümüzde değişmeden ilerlemeyi iddia etmek büyük yanılgı olacaktır. Kadir Has Üniversitesi de yeni çağdaş ve modern eğitim sistemine uyarak yoluna devam etmektedir. Başta Sayın Rektörümüz olmak üzere tüm Mütevelli Heyeti Üyeleri, Dekanlar ve ilgili kurumlar bu yönde uzun mesailer harcayarak geleceği planlamaktadırlar.

Amacımız öğrenci odaklı,  insan odaklı ve araştırma odaklı bir üniversite olarak yolumuza devam etmektir. 15. Kadir Has Ödülleri bu yıl Karmaşık Sistemler alanında verildi. Son derece karmaşık ve zor bir alanda bilimsel çalışma yapmanın güçlüğünü göze almış ve önemli keşiflere imza atmış iki bilim kadını, danışma kurulunca seçildi. Kendilerini tebrik ediyor, bundan sonraki çalışma hayatında başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, ”Tam bir yıl önce bugün Kadir Has Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü olarak göreve başladım. Benim rektörlüğümün ilk yılında yine bugün hem bilim insanı hem de genç bilim insanı ödülünü muhteşem ve başarılarıyla gurur duyduğumuz iki kadınımıza veriyoruz. Ne mutlu bize ki Canan Dağdeviren hocamız Türkiye’deki ilk ödülünü Kadir Has Üniversitesi’nden almış oldu. Ayrıca Kadir Bey bugünü görebilmiş olsaydı çok mutlu olurdu. Ümit ediyorum diğer kurumlarda bizi takip ederek, kadınlarımızı her alanda öne çıkarır. Kadir Has Üstün Başarı ve Gelecek Vaad Eden Bilim İnsanı Ödülünü almış sevgili hocalarımı yürekten kutluyorum” dedi.

15. Kadir Has Ödülleri’nin Değerlendirme Kurulu: *

Prof.Dr. Adnan Akay – Bilkent Üniversitesi

Prof.Dr. İrşadi Aksun – Koç Üniversitesi

Prof.Dr. Nihat Berker – Kadir Has Üniversitesi

Prof.Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz‎ – Kadir Has Üniversitesi

Prof.Dr. Gökhan Hotamışlıgil – Harvard Üniversitesi

Prof.Dr. Mehran Kardar – MIT (Massachusetts Institute of Technology)

http://www.khas.edu.tr

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here