Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK2 düğmeye basıldı, ilk uçuş 2024’te

0

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) arasında Ağır Sınıf Taarruz Helikopter Projesi Sözleşmesi imzalandı.

SB’de düzenlenen imza törenine, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), TUSAŞ ve savunma sanayisi sektör temsilcileri katıldı.

Sözleşmeye İsmail Demir, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Borat tarafından imza atıldı.

Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi, TSK’nın bu alandaki ihtiyacına yönelik olarak başlatıldı.

Projeyle yüksek miktarda faydalı yük taşıyabilen, zorlayıcı çevresel etmenlere dayanıklı, ileri teknoloji hedef takip ve görüntüleme, elektronik harp, seyrüsefer, haberleşme ve silah sistemleriyle donatılmış, yüksek manevra kabiliyetine ve performansına sahip, etkin ve caydırıcı bir taarruz helikopterinin tasarlanarak üretilmesi planlanıyor.

Projeyle ayrıca yerli sistem kullanımının azami seviyeye çıkarılması, tedarik güvenliği ve ihracat serbestliğinin sağlanması hedefleniyor.

Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi’nin yurt dışı bağımlılığın azaltılmasında, mevcut yurt içi projelerde edinilen bilgi birikimi ile yerli, milli ve yenilikçi çözümlerin hayata geçirilmesinde ve TSK’nın etkinliğinin artırılmasında önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor.

Geliştirilecek helikopter, mevcut Atak helikopterinin yaklaşık 2 katı kalkış ağırlığına sahip olacak ve bu alanda dünyada sadece iki örneği bulunan en üst sınıf taarruz helikopterleri arasında yerini alacak. Helikopterin ilk test uçuşunun 5 yıl sonra yapılması planlanıyor.

Helikopterin teknik özellikleri şöyle:

– 10 ton sınıfında yerini alacak

– 2 adet Turboşaft motora sahip olacak

– Bin 200 kilogramdan fazla faydalı yüke sahip bulunacak

– Tandem kokpitli olacak

– Yüksek irtifa ve yüksek sıcaklık şartlarında görev yapabilecek

– Çevresel etmenlere dayanıklı olacak

– Yüksek ileri hız limitine sahip olacak

– Gelişmiş elektronik harp ve karşı tedbir sistemleri bulunacak

– – Yüksek kalibreli top, yeni nesil 2,75 inç roket, uzun menzilli ve farklı güdüm sistemlerine sahip tanksavar füzeleri ile havadan havaya füze sistemleri olacak.

HAKAN KILIÇ: “NEDEN GÖVDE BÜYÜDÜ”

Kokpit.aero yazarı Hakan Kılıç ATAK2 projesiyle ilgili olarak neden gövdenin büyüdüğü, kalkış ağırlığının niye arttırıldığını şöyle yazmıştı:

“Sovyet döneminde Avrupa’ya taarruz edecek Rus tanklarının vurulması için büyük kapasiteli, tanksavar görevleri için tasarlanmış AH-64 gibi taarruz helikopterleri geliştirildi. Ancak bu tasarımlar, Güneydoğu’da zorlandı. Afganistan’daki operasyonlarda ciddi zorluk yaşadı. Yüksek irtifa, çeviklik gibi konularda zayıf olduğu için bu tasarımlar, AH-1W sonrasında T-129 ATAK gibi modeller daha başarılı oldu. Türkiye’nin önceliği Terörle Mücadele Operasyonları olduğu için tercih bu yönde yapıldı. 

Değişen konjonktür ve tehdit algısı ile Türkiye özellikle güney sınırlarında ciddi tehdit algılamakta. Gerek gelişen teknoloji gerek ticari olarak şirketin yani TUSAŞ’ın bir üst ürüne geçme isteği veya potansiyeli, gerekse TSK’nın yakın hava desteği ve tanksavar ihtiyacı ve bölgede Rus ve ABD güçlerinin savaş helikopterleri ile de varlık göstermesi ATAK2 gibi bir ihtiyacı doğurdu.

Ayrıca Yunanistan’ın AH-64 kullanıcısı, Irak’ın Mi-28 ve Suriye’de Rus KA-52’lerinin olduğunu belirtmek lazım (ABD’nin bölgedeki helikopter varlığını net bilemiyorum) Ancak mesele sadece düşman helikopterini helikopterle vurmak değil. Zeytin Dalı gibi harekatlarda veya genel savaşta tank sayımızın sınırlı olması sebebi ile ATAK-2’nin en etkili tanksavar olacağı kesin. Unutulmamalıdır ki, Soğuk Savaş’ta Avrupa’da kendisinden kat kat fazla olan binlerce tanka sahip SSCB tank taburlarını NATO A-10 Thunderbolt uçakları ve AH-64 gibi helikopterlerle durdurmayı, en azında hayal etmişti”

T129 ve ATAK-2’nin farkları neler?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here