Rolls-Royce liderliğindeki bir ekip, 2020’de 300 mil (480 km/s) hız hedefleyen ACCEL olarak bilinen bir elektrikli uçak geliştiriyor.
“Uçağın Elektrifikasyonunu Hızlandırmak” anlamına gelen ACCEL, tarihteki en hızlı elektrikli uçak olmayı hedefliyor ve bunu başarmak için Formula E dünyasındaki uzmanlığı kullanıyor. ACCEL, kısmen Birleşik Krallık hükümeti tarafından finanse edilmekte ve elektrikli motor ve kontrol üreticisi YASA ile havacılık şirketi Electroflight dahil bir dizi ortaktan oluşmaktadır. Bu proje tamamlandığında uçak, Güney Batı İngiltere’deki Gloucestershire havaalanındaki bir hangardan yola çıkacak.
Rolls-Royce’un proje yöneticiliğini yapan Matheu Parr, “Bu uçak, modern bir elektrik sistemi ve uçuş için şimdiye kadar üretilmiş en güçlü batarya ile desteklenecek.” dedi ve ekledi “Önümüzdeki yıl, 2020’de, Welsh kıyı şeridindeki bir iniş pistinde zorlu test ortamlarındaki yeteneklerini göstereceğiz.”
ACCEL, bir uçak için şimdiye kadar monte edilmiş en fazla enerji harcayan akü grubuna sahiptir ve tek bir şarjla 200 mil (Londra’dan Paris’e) uçmak için yeterli gücü sağlar. 6.000 hücre, maksimum hafiflik ve termal koruma için paketlenmiş durumda.
Tamamıyla elektrikli bir güç aktarma sistemi, 750 voltta çalışacak ve sıfır emisyon ile %90 enerji verimliliği sağlayacak. Pervaneler, İngiltere’de YASA tarafından tasarlanan ve üretilen üç yüksek güç yoğunluklu elektrik motoruyla tahrik edilecektir. Geleneksel bir düzlemle karşılaştırıldığında, pervane kanatları, çok daha istikrarlı ve daha sessiz bir sürüş sağlamak için çok düşük bir RPM’de dönerler. Bunun sonucunda kombine bir şekilde, sürekli olarak 500’den fazla beygir gücü sunacaklar.
Güvenlik ve performans optimizasyonu amacıyla sensörler, akü voltajı, sıcaklık ve genel performans ölçütlerini ölçerek, güç aktarımındaki 20.000’den fazla nokta boyunca her saniye uçuş sırasında bilgi toplayacaktır. Matheu Parr bu sistemi şu şekilde ifade etti: “Saniyede 20.000’den fazla veri noktasını izliyoruz, akü voltajını, sıcaklığını ve güç aktarma organlarının genel sağlığını ölçüyoruz; bu, pervanelere güç sağlamak ve itiş gücü oluşturmaktan sorumludur.”
İnovasyon açısından zengin bir mirasa ve ilklere sahip olan Rolls-Royce bu tür çalışmalara daha önce de liderlik etti. Şirket, İngiltere’ye 1931’de prestijli Schneider Trophy’i kazanmasında yardımcı oldu. Rekoru kıran İngiliz yarış deniz uçağı, Supermarine S.6B olarak biliniyor. Bir Rolls-Royce “R” motoruyla çalışan uçak o gün 343 mil hıza ulaştı. Buna karşılık, tamamen elektrikli bir uçak için mevcut rekor 2017 yılında Siemens’e ait olan 210 mil (338km/s).
ELEKTRİK PORT 04.01.2019