TUSAŞ’ın Gazi, ODTÜ ve Ankara Üniversitesi ortaklığıyla kurduğu NÖROM Merkezi milli yapay zeka için çalışmalarına başlıyor. Merkezde özellikle pilot ve kullandığı hava araçları arasındaki etkileşimi sağlayan projeler geliştirilecek.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) havacılıkta yeni bir dönemi başlattı. Bir taraftan savunma sanayisini hızla geliştiren Türkiye, diğer taraftan da bu alandaki önemli eksikliklerini gidermeye çalışıyor. Bu kapsamda TUSAŞ, geçtiğimiz günlerde Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi işbirliği protokolü imzalayarak “Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Merkezi”ni (NÖROM) kurdu. Merkezde önümüzdeki günlerde yapay zeka başta olmak üzere birçok alanda araştırmalar yapılacak.
80 BİLİM İNSANI GÖREVLENDİRİLDİ
Yenişafak’ın haberine göre, Ankara’daki üç araştırma üniversitesinin ortaklığında kurulan NÖROM’da katma değeri yüksek araştırma sonuçlarının ortaya konulması amaçlanıyor. Bu üniversitelerin tıp ve mühendislik fakültelerinden yaklaşık 80 bilim insanı yapay zeka, insan-makine etkileşimi, nadir hastalıklar gibi alanlarda ortak AR-GE çalışmaları yürütecek.
TÜRKİYE SAYILI ÜLKELER ARASINA GİRECEK
NÖROM Mükemmeliyet Merkezi, özellikle havacılık sanayinin milli helikopter ve uçak projelerinde pilot ile pilotun kullandığı hava araçları arasındaki etkileşimi sağlayan destek projelerini geliştirecek. Buna bağlı olarak NÖROM, pilotun uçuş esnasında temel sağlık belirteçleri ve bilişsel durumunun ölçülmesi, yapay zeka, insan makine arayüzü ve etkileşimi ve bu alanda ihtiyaç duyulan ürün ve ergonominin geliştirilmesinde ortak çalışmalar yapacak. Bu projeler hayata geçirildiği takdirde Türkiye, bu alanda gelişme sağlayan sayılı ülkeler arasında yerini alacak.
http://www.kokpit.aero 12.09.2018