Dünyada sadece ABD’de yapılan roket yarışması Türkiye’de gerçekleştirilerek cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atıldı. Türkiye’yi uzay teknolojisine bir adım daha yakınlaştıran yarışmayı sosyal medya hesabından duyuran Baykar Teknik Müdürü Bayraktar, yaptığı açıklamada, “ülkemizi uzaya çıkaracak genç kardeşlerimiz, kendi tasarımları roketleri başarıyla fırlattı! Bugün yarışan 5 takımdan 4’ü başarıyla fırlattı” dedi.
TEKNOFEST kapsamında Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir roket yarışması gerçekleştirildi. Dünyada sadece Türkiye ve ABD’de gerçekleştirilen yarışmaya 157 Türk takımı başvuru yaptı.
Yarışmacılardan 5’i dün kendi tasarladıkları roketleri fırlattı. 5 takımın fırlattığı roketler başarıyla ateşlenirken 2800 m irtifaya ulaşmayı başardı.
Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından bu başarılı organizasyon hakkında paylaşımlarda bulundu. Bayraktar attığı twitte, “bugün Tuz Gölü’nde tarih yazılıyor! Türkiye’miz roket yarışması düzenlenen iki ülkeden birisi oldu. Ülkemizi uzaya çıkaracak genç kardeşlerimiz, kendi tasarımları roketleri başarıyla fırlattı! Bugün yarışan 5 takımdan 4’ü başarıyla fırlattı. 2800 m irtifa hedefine ulaşıldı” ifadelerini kullandı.
Roket atışları Tuz Gölü’nde
Roketsan’ın desteğiyle düzenlenen Roket Yarışmasının roket atışları 11-14 Eylül tarihlerinde Tuz Gölü’nde yapılıyor. Bu yarışmaya lise, lisans ve lisansüstü öğrencileri katılıyor. Öğrencilerin uzay teknolojileri alanına ilgilerini arttırarak kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla yapılan bu yarışma alçak ve yüksek irtifa olmak üzere 2 farklı kategoride düzenleniyor. Bunların yanı sıra THY ana sponsorluğunda düzenlenen seyahat hackatonu’nda ise yarışmacılar 48 saat boyunca kendilerine verilen görev doğrultusunda, çözümler geliştirmeye çalışacak. 22 Eylül Cumartesi günü de gün boyunca ünlü teknoloji girişimcileri, global teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve bir kozmonotun sahne
750 Takım 2 binin üzerinde yarışmacı katıldı
Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları yine Türkiye’nin millî teknoloji hamlesi hedefinde önemli rol oynayan kuruluşlardan Aselsan, Baykar, BMC, İGA, İSBAK, Roketsan, TAİ, Tübitak ve Türksat’ın paydaşlığında gerçekleştiriliyor. Aselsan, İHA Destekli İnsansız Kara Aracı, İnsansız Sualtı Sistemleri ve Robotik Fetih 1453 Yarışmalarının, Baykar Savaşan İHA, Sürü İHA, Baykar ve TAİ Yapay Zeka yarışmalarının, İGA Model Uçak,İSBAK Robotaksi ve İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışmasının, Roketsan Roket, TÜBİTAK İHA ve Türksat Model Uydu yarışmasının paydaşlığını yapıyor. 12 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmaları ile gençlerin kendi teknoloji projelerini geliştirmesi ve üretmeleri destekleniyor. Teknoloji yarışmalarına toplamda 750 takım 2 binin üzerinde yarışmacı katılıyor.
YENİ ŞAFAK 13.09.2018