Amerikalı şirketin projesiyle süpersonik uçuşlar artık daha ucuz ve daha yaygın olacak. ABD’li imalatçı Boom Supersonic, 2 bin uçaklık pazar görüyor. Uçak, 55 yolcu kapasiteli olacak. Şirket, uçağın maliyetini düşük tutup, fiyatları da aşağı çekmeyi amaçlıyor. Bilet fiyatları tabii ki ekonomi ile aynı olmayacak ama mevcut business class bilet fiyatları ile uçulacağı düşünülüyor.
NORMAL bir yolcu uçağı saatte 850, en fazla 900 kilometre hızla giderken bir zamanlar Concorde’lar vardı. 2003’te emekli oluncaya kadar saatte 2 bin 200 kilometre hızla uçardı. Geçmişte Concorde ile uçmak bir statü göstergesiydi.
Artan yakıt fiyatları, yükselen maliyetler, aşırı ses kirliliği derken bir daha hiçbir imalatçı yeni bir süpersonik uçak projesine girmedi. Yatırımlar, daha az yakıt harcayan motorlara, hafif gövdelere, yüksek performanslı kanatlara yapıldı.
CONCORDE’DAN HIZLI
Yıllar sonra ABD’li imalatçı Boom Supersonic, şirketi sesten hızlı uçan bir uçak geliştirdiğini duyurdu. Uçak, 55 yolcu kapasiteli olacak. Saatte 2 bin 335 kilometre hızla uçabilecek. Bu hız, ses süratinin 2.2 katı. Yani Concorde’dan 203 kilometre daha hızlı gidebilecek bir uçak tasarımı. Şirketin hedefi, 2025’e ilk prototipi yani test uçağını hazır hale getirebilmek.
UCUZ UÇUŞ NASIL OLACAK
Şirket, uçağın maliyetini düşük tutup, fiyatları da aşağı çekmeyi amaçlıyor. Böylece daha fazla sayıda yolcu süpersonik jetlerle hızlı seyahat imkânı bulacak. Böylece, kıtalararası uçuşlar için uygun fiyatlı bir alternatif de sunulacak.
Bilet fiyatları tabii ki ekonomi ile aynı olmayacak. Ama hızlı uçuş için maliyet hesaplamaları Boom’da bir koltuğun mevcut business class bilet fiyatları ile uçulacağını ortaya koyuyor. Yani bilet fiyatları 4-5 bin dolar arasında tutulabilecek.
2 BİN UÇAKLIK PAZAR
Boom şirketi gelecek 20 yıl içinde bu maliyetlerle bir uçak çıkması durumunda 2 bin süpersonik uçaklık pazara ulaşılabileceğine dikkat çekiyor. Düşük gürültü oranlarıyla uçak birçok havalimanına iniş-kalkış yapabilecek.
Şimdiden Japan Airlines ve Virgin Atlantic Hava Yolları ve adı açıklanmayan iki şirket projeyle ilgilendiklerini belirtti. Japonlar projede Ar-Ge çalışmalarına da yatırım yapıyor.
SESTEN DAHA HIZLI NASIL UÇULUR?
SES dalgaları 1225 km/saat hızla ilerliyor. Bu hız aşıldığında, ses dalgaları geride kalıyor. Kabin sessizleşirken arkada ise sonik patlamalar (sonic boom) meydana geliyor.
İlk olarak X-1 tipi test uçağının gerçekleştirdiği ses üstü uçuşa bugüne kadar iki sivil uçak ulaşabildi. Bu uçaklar İngiliz-Fransız ortak tasarımı Concorde ile Sovyetlerin Tupolev Tu-144’üydü.
SESSİZ VE ÇEVRECİ OLACAK
BOOM en son teknolojilerle donatılacak ve Concorde’un aksine gürültü problemi olmayacak. Ses üretiminin diğer uçaklarla benzer seviyede tutulması planlanıyor.
Concorde’ların yüksek gürültü oranına sahip motorları, birçok ülkede yasaklanmasına neden olmuştu. Boom’da bu
özelliğin ortadan kaldırılması en önemli hedef. Ses üstü uçuş sırasında uçağın arkasında ‘sonic boom’ olarak adlandırılan patlamalar oluşuyor. Uçakta yeni nesil tasarım kullanılarak bu patlamalar ortadan kaldırılacak. Ayrıca uçağın yeşil teknoloji ile üretileceği ve yakıt tüketiminin yolcu bazında yakıt tüketiminin bugünkü business class seviyelerinden farklı olmayacağı belirtildi.
HÜRRİYET 22.08.2018