5 tonluk İHA Akıncı’ya TEI motoru

0

Baykar Makina tarafından tasarlanan ve ilk uçuşunu gelecek yıl yapacak Akıncı İnsansız Hava Aracı (İHA) için Eskişehir merkezli TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) 550 beygir gücünde bir motor geliştiriyor.

Çift motorlu İHA için TEI önümüzdeki 100 gün içinde ilk iki prototip yani test motoru teslim edecek. Bu motor, 5 palli olarak tasarlandı. Motorların her biri 550 bg gücünde olacak.

Gelişmeleri sosyal medya hesabından paylaşan TEI, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük eylem planında ayrıca “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı’nın parçası olarak, T625 özgün helikopter motorunun geliştirilmesinde ilk ateşlemeyi başarıyla gerçekleştirdik, tasarım çalışmaları devam ediyor” bilgisini de paylaştı.

AYNI SINIF MOTOR

Hürkuş için PT6 serisi, T129 ATAK taarruz helikopteri ile T625 Genel Maksat helikopteri içinde LHTEC T800 serisi motor kullanılıyor. TEI tarafından geliştirilen motor ile ortak bir aile oluşturulması ve bu konuda yurtdışına bağımlılığın ortadan kaldırılması öngörülüyor.

AKINCI İMALAT BANDINDA

Çift motorlu olarak tasarlanan ve havada 24 saat kalabilecek Akıncı Taarruz İnsansız Hava Aracı imalat bantına girdi. Servis irtifası 40 bin feet olarak planlanan Akıncı, toplam 5 ton ağırlığa sahip olacak. 1,5 ton faydalı yük kapasitesi ile Akıncı 24 saat havada kalabilecek. İlk uçuşunu önümüzdeki yıl gerçekleştirecek Akıncı aynı zamanda 900 kilogram mühimmat taşıyabilecek.

Kanat açıklığı 20 metreye kadar çıkacak Akıncı’da uydu haberleşmesi için SAT-COM sistemi yer alacak. Böylelikle aracın menzili çok daha uzatılabilecek.

Gövdenin altında ise Aselsan tarafından geliştirilen CATS sistemi, hedefin takip edilmesi ve görüntü alınması amaçlı kullanılacak. Maksimum kalkış ağırlığı 5 ton olacak Akıncı, 2 adet Roketsan MAM-L, 2 adet 500’er librelik Mk82 (Roketsan TEBER) veya 2 adet Mk82 (TÜBİTAK SAGE KGK kitli) bomba taşıyabilecek. Akıncı gövde içinde 450 kilogramlık faydı yük ile uçabilecek.

 

www.kokpit.aero 08.08.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here