TÜBİTAK’tan, Yurt Dışından Türkiye’ye Gelecek Araştırmacılara Aylık 5050 Avro Maaş

0

TÜBİTAK, ‘Uluslararası Deneyimli Araştırmacılar Destek Programı’ çağrısında yurt dışından Türkiye’ye gelecek araştırmacılara aylık 5050 avro maaş verecek

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yurt dışındaki nitelikli bilim insanlarının, ülkemizdeki akademi ve sanayi kuruluşlarında araştırma yapmalarını teşvik etmek amacıyla TÜBİTAK’ın ‘Uluslararası Deneyimli Araştırmacılar Destek Programı’ çağrısına yönelik açıklamada bulundu. Profesör Mandal ‘alanında tecrübeli araştırmacıların araştırma projelerini, Türkiye’nin önde gelen akademi veya sanayi kurum ve kuruluşlarında yürütmelerini desteklemek, ülkemizi tecrübeli araştırmacılar için cazibe merkezi haline getirmek, yurda dönüş yapmak isteyen nitelikli araştırmacılara destek sağlamak ve Ar-Ge insan kaynağı gelişimine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan programımız 2 Ağustos 2018 itibari ile başvuruya açılmıştır’ dedi.

Yeni çağrı bütçesinin yaklaşık yarısı Avrupa Komisyonu tarafından karşılanıyor

TÜBİTAK’ın Avrupa Birliği Komisyonuna sunduğu 81 proje arasından 2. sırada desteklenmeye hak kazanan ‘2236-Uluslararası Deneyimli Araştırmacılar Destek Programı’nın toplam bütçesi yaklaşık 14 milyon Avro olup proje bütçesinin yaklaşık yarısı Avrupa Komisyonu’ndan, geri kalan kısmı ise TÜBİTAK tarafından karşılanmaktadır. Proje kapsamında desteklenecek araştırmacıların her birisine aylık brüt 5050 Avro maaşa ilaveten, araştırma ve eğitim giderleri için aylık 800 Avro verilecektir. Yeni açılan çağrıya, dolaşım desteğini eklediklerini belirten Mandal, proje kapsamında desteklenen araştırıcıların ihtiyaç duymaları halinde 6 ay süreyle yurt içinde ya da yurt dışındaki başka kurumlara gidebileceğini ifade etti. 5 yıl boyunca 4 defa açılacak her çağrıda 25 olmak üzere toplam 100 araştırmacı yurtdışından Türkiye’nin önde gelen akademi ve sanayi kuruluşlarında araştırma yapmak üzere desteklenecektir.

Program yurt dışındaki araştırıcıların Türkiye’deki sanayi kuruluşlarında çalışmalarını da teşvik ediyor

Program kapsamında, doktora derecesine sahip veya lisans eğitiminden sonra en az 4 yıl araştırma tecrübesi olan araştırıcılar başvurabilecek. Çalışmalarını üniversitede yürütmek üzere başvuran araştırıcıların son 3 yıl içinde 12 aydan fazla Türkiye’de kalmamış olması, sanayi kurumlarında araştırma yapmak üzere başvuranların ise son 5 yıl içinde 36 aydan fazla Türkiye’de ikamet etmemiş olması şartı aranmaktadır. Alanında tecrübeli araştırmacıların projelerini Türkiye’nin önde gelen sanayi kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirmesi için programın koşullarının daha esnek olduğunu ifade eden Prof. Mandal, proje kapsamında desteklenen araştırmacıların araştırma konularında herhangi bir sınırlama bulunmadığını ifade etti.

http://www.tubitak.gov.tr 05.08.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here