Geleceklerini tasarladılar

0

Hayal eden, fikirleri olan ve icat etmeyi öğrenmek isteyen çocukların günümüzdeki en önemli uğraşı bilim kitleri. Young Guru Academy’nin (YGA) hayata geçirdiği bilim kiti Twin, kısa sürede 25 bin çocuğa ulaştı. Düzenlenen yarışmayla çocukların geliştirdiği hayatı kolaylaştıran ve problemlere çözüm olan projeler sergilendi.

HAYAL etmenin sınırı olmaz. Hayal edilenleri hayata geçirmenin sınırları olur. Bu sınırlar da her geçen gün genişliyor. Başka bir deyişle bir probleme çözüm olacak, hayatı kolaylaştıracak bir fikri hayata geçirmek günümüzde daha kolay. Kodlama ve elektronik gibi yeni dünyanın en önemli dinamikleri olan alanları öğrenmek bir fikrin kolaylıkla hayata geçirebilmesini sağlıyor. Özellikle çocukluktan itibaren deneme, keşfetme ve icat etme gibi alışkanlıkların aşılanması için artık hayatımızda önemli bir kolaylık var. O da bilim setleri. Çocukların kolaylıkla öğrenmesine yönelik tasarlanarak kodlama ve elektronik gibi alanlardaki içeriklerin yer aldığı bilim kitleriyle ortaya çıkan sonuçlar da oldukça dikkat çekiyor. Bunlardan biri de Young Guru Academy’nin (YGA) Arçelik, D&R, N11.com ve hepsiburada’nın stratejik ortaklığıyla hayata geçirdiği ‘Twin Bilim Seti’.

25 BİN ÇOCUĞA ULAŞTI
Geçen yıl çocuklarla buluşmaya başlayan Twin Bilim Seti, kısa sürede 25 bin çocuğa ulaştı. Bilim setleri sayesinde deneyerek öğrenen ve kendi projelerini geliştirmeyi başaran çocukların katılabildiği yarışma kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden toplam 14 ekip YGA Kampı’na katılmaya hak kazandı. 28-29 Haziran tarihleri arasında Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy kampüsünde görücüye çıkan projeler arasında kültürümüze sahip çıkan da var, hayatı kolaylaştıran da.

YGA Kampı’nda, su tüketimini azaltmak için akıllı lavabo, engelliler için güneş enerjisi ile çalışan yaya geçidi ve akıllı sulama sistemi gibi geleceğin bilim insanları tarafından geliştirilen duyarlı projeler sergilendi. Ankara, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Giresun, İstanbul ve Zonguldak gibi illerden gelen ve bu yıl Oxford, Berkeley, Columbia gibi dünyanın en iyi üniversitelerine kabul edilen Türkiye’nin en parlak gençleri, YGA Kampı’nda Anadolu’nun her köşesinden gelen görme engelli ve devlet koruması altındaki çocuklar ile Suriyeli mülteci çocuklarla çalıştı.

AMBULANSIN GELDİĞİNİ ÖNCEDEN HABER VERİYOR
Projeler arasında en dikkat çekenlerinden biri ise Denizli Babadağ Mollaahmetler İlköğretim Okulu’ndan Fen Bilimleri öğretmeni Dilek Arslan ve öğrencilerine ait. Setler sayesinde çocukların bilime adapte olma sürelerinin kısaldığını ve günlük hayatta karşılaşılan teknolojik detayların ne kadar basit ve uygulanabilir olduğunu farkettiklerini belirten Arslan’ın öğrencilerinden 13 yaşındaki Asiye Harmanlı projelerini anlattı: “Sürücüler ambulansları yeterince önemsemiyor. Biz de bir proje geliştirerek kavşaklara ambulansın geldiğini haber veren, ambülans şeridine yeşil, diğer şeritlere ise kırmızı ışık yakan bir sistem kurduk.”

 

AKILLI LAVABO
YGA Kampı’na katılan Denizli Çameli Kalınkoz Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Sefa Çoban, proje denildiği zaman çocukların refleks olarak sıkılmaya başladığına vurgu yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Çocuklar bilim denince çok karmaşık şeyler hayal ediyor. TWIN Bilim Setleri geldikten sonra önyargılarını yıktılar. Projeleri severek yapmaya başladılar ve ürettikleri fikirler çeşitlenmeye başladı. Setler sayesinde çocuklar bilimi sevdi.” Çoban, ‘Akıllı Lavabo’ ve ‘Sulamatik’ olmak üzere iki projeleri olduğunu belirtti: “Altyapı çalışmaları nedeniyle yaklaşık bir senedir su problemi yaşıyoruz. Öğrencilerimiz bu soruna el attı. Akıllı Lavabo projemiz sayesinde deterjanlı pis sular ile temiz su ayrıştırılıyor. Böylece kimyasal karışmamış suyu sulamada kullanabiliyoruz. Sulamatik projesinde de otonom bir sistem geliştirdik. Su haznesine sahip bir araç, ağaç gördüğü anda durarak insansız olarak sulama yapıyor.”

 

ÇAYDA ÇIRA OYNAYAN ROBOT
TWIN Bilim Setleri sayesinde bilime oyun mantığıyla yaklaşan çocukların daha üretken hale geldiğini belirten Denizli Esentepe Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Ahmet Faruk Özyılmaz’ın öğrencileri ise bilimi kültür ile birleştirdikleri projeleri ile öne çıktı. Projenin fikir sahibi Efecan Yatkın, “Bizim kuşağımız hep yabancı müzik dinleyip yabancı dans figürleri kullanıyoruz. Oysa kültürümüz çok zengin. Çayda Çıra yıllardır bilinen ama unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek. Teknolojinin bu amaçla da kullanılabileceğini göstermek istedik” dedi.

MANGAL KEYFİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR
Esentepe Ortaokulu’ndan kampa katılan 12 yaşındaki Mehmet Can Arslan ve Salih Genç ‘Mangalmatik’ isimli projelerini görücüye çıkardı. Mangal yakmanın yorucu bir iş olduğunu ve buradan yola çıktıklarını belirten Salih Genç, “İnsanlar mangalı yakmaya çalışırken, etleri pişirirken hep zorlanıyor. Keyif için yapılan bir etkinlik eziyet oluyordu. Biz de yelleme yöntemi yerine hızı ayarlanan bir fan monte ettik. Etleri çevirmek zorunda kalmamak için de bir motor mekanizması kurduk. Otomatik olarak dönen etlerin her yeri eşit oranda pişiyor” dedi.

 

 

HÜRRİYET 01.07.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here