İngiltere’den 6.Nesil Savaş Uçağı atağı

0

Türkiye’nin geliştirdiği TF-X Milli Muharip Uçak projesinde en önemli ortak olarak dikkat çeken İngiltere, fuarda “Tempest” adını verdiği 6. nesil savaş uçağı konseptini tanıttı. Dünya savunma sanayi için sürpriz olan bu gelişmeyi Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Genel Müdürü Temel Kotil’e sorduğumda, Türkiye-İngiltere arasındaki ortaklık ilişkisini etkilemeyeceğini belirterek, İngilizlerden bu projeye katılım yönünde de bir teklif almadıklarını ifade etti. Ayrıca İngilizlerin 6. Nesil olarak duyurdukları Tempest projesinin 5. Nesil savaş uçağı olacağını belirten Kotil, henüz 6. Nesil için erken olduğu değerlendirmesinde bulundu. Dolayısıyla işin tartışmalı boyutu ise nesil tarafında. Veya İngilizlerin 6. Nesil olarak tanımladıkları yeniliklerin ne olabileceğini de sorgulamak yerinde olacaktır.

Öte yandan İngiltere böyle bir projesi olduğu biliniyordu, ancak maliyeti yüksek bu adım için hükümetten karar çıkmayacağı veya projeye ortak ülkeler aranabileceği sanılıyordu. Dolayısıyla İngiltere’nin bu kararı sürpriz oldu. Özellikle Almanya-Fransa ortaklığında geliştirileceği açıklanan yeni nesil savaş uçağı projesinden sonra İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmış olması (Brexit) sebebiyle ne yapacağı merak ediliyordu. ABD-İngiltere ilişkilerinin de eskisi gibi olmaması sebebiyle İngilizlerin tek başlarına böyle bir karar almak durumunda kaldıklarını söylemek mümkün.

İngilizlerin, savaş uçakları Typhoon modelinin yerini doldurmak için projelendirdikleri yeni nesil savaş uçakları Tempest projesini Savunma Bakanı Gavin Williamson, Farnborough Airshow’da duyurdu. Ve ciddi anlamda etkili oldu, konuşuldu, tartışıldı.

İngiltere, Tempest projesini, BAE Systems, Rolls Royce, MBDA ve Leonardo ortaklığında geliştirmeyi hedefliyor. Hizmete girmesi için planlanan tarih ise 2035. Başlangıçta bu proje için ayrılan bütçe 2.6 milyar Sterlin. İnsansız modeli de olacağı için 6. Nesil ismi verildiği gibi iddialara da dikkat çekmekte fayda var.

Peki İngiltere bu projede kimlerle, hangi ülkelerle çalışabilir? Türkiye olabilir mi? İngiltere’nin ve Japonya ile ortaklık kurmak isteyeceği belirtiliyor. Türkiye ise şimdilik anılmıyor.

HABER TÜRK 17.08.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here