Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), 22 Mayıs’ta, Ankara’da düzenlediği bir etkinlik ile bu yılki ROBOİK yarışmalarının lansmanını gerçekleştirdi. İlki, geçtiğimiz yıl, insansız ve otonom kara araçlarının tasarımı konulu gerçekleştirilen yarışmanın konsepti, bu yıl, tasarımın ötesine geçerek prototipleri de içerecek şekilde genişletildi.
İlk kez geçtiğimiz yıl, insansız ve otonom kara araçlarının tasarımı üzerine gerçekleştirilen yarışmanın konsepti, bu yıl tasarımın ötesinde prototipleri de içerecek şekilde genişletildi ve yarışmaya deniz araçlarına yönelik kategoriler eklendi. Yarışma konsepti ayrıca, öğrenci ve firmaların, belli kategorilerde ayrı ayrı yarışabileceği şekilde değiştirildi. Bu yılki yarışmanın bir diğer yeniliği ise yarışmaya katılacak firma ve öğrencilere, yarışma öncesinde çeşitli destekler verilecek olması.
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi, tamamında ödüller verilecek olan, yarışmanın ana kategorileri ise şunlar olacak:
- İnsansız ve Otonom Deniz Sistemleri Endüstriyel Tasarım Yarışması,
- İnsansız ve Otonom Kara Araçları (İKA) Geliştirme Yarışması ve
- İnsansız Su Altı Araçları Prototip Yarışması.
Bu kategorilerden ilkinde tasarım yapılacak, diğer ikisinde ise prototip araçlar üretilecek. Son iki kategoride üretilen prototip araçlar, farklı senaryolar dahilindeki görevleri tamamlamaya çalışacaklar. Bu senaryolar şu şekilde sıralanıyor:
- İKA Geliştirme Yarışması:
- Öğrenciler/Bağımsız Katılımcılar Kategorisi:
- Meskûn Mahal Görevi
- Kurtarma Görevi
- İmha Görevi
- Küçük Ölçekli İşletmeler Kategorisi:
- Haritalama Görevi
- İGK Görevi / Throwbot
- Off-Road Görevi
- İnsansız Su Altı Araçları Prototip Yarışması:
- Enkaz Çıkarma Görevi
- Montaj
- Mayın Arama/İmha
- Otonom Görev
İKA Geliştirme Yarışması’nda ayrıca, aracını sunum yapabilecek seviyeye getirmiş olan herkesin katılabileceği bir Serbest Kategori de olacak.
Lansman toplantısı, SSM İnsansız ve Akıllı Sistemler Daire Başkanı Gökhan Uçar ve SSM Deniz Araçları Daire Başkanı Alper Köse’nin, yarışmalar ile ilgili yaptıkları sunumlarla başladı. Daha sonra Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Demir, şunları söyledi: “ROBOİK, yerli imkânları geniş bir kitlenin katılımı ile tabana yayarak, sektöre yetişmiş insan kaynağı, teknik kabiliyet ve en değerlisi yeni ve özgün fikirlerin ortaya çıkarılması amacıyla planlandı. ROBOİK, gelişen ve güçlenen Türkiye’nin daha etkin şekilde varlık göstermesine büyük katkı sağlayacak pek çok unsurun ortaya çıkarılmasında öncü rol oynayacak aktörlerden biri olacaktır. Geçen yıl ilk kez gerçekleştirdiğimiz bu organizasyon, bize ülke insanımızın milli hassasiyete katkı sağlamak için nasıl çaba gösterdiğinin büyük bir ispatı oldu. ROBOİK, ülkemizin şartları ve geleceğe ilişkin vizyonumuzun kapsamlı bir analizi neticesinde ülke hedefleri ve öncelikleri dikkate alınarak oluşturulan uzun vadeli bir projeksiyon doğrultusunda her yıl gelişerek devam edecek.”
Yarışmalar hakkında detaylı bilgi için: https://roboik.ssm.gov.tr/
http://www.milscint.com 21.06.2018