Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “Pakistan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan 4 korvetin ihalesi sonuçlandı ve bu ihaleyi Türkiye olarak biz aldık” dedi.
Türkiye’nin yüzde yüz yerli tasarım ilk milli savaş gemi projesi MİLGEM’den ilk ihracat hamlesi de geldi.
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Pakistan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan 4 korvetin ihalesinin sonuçlandığını ve bu ihaleyi Türkiye’nin aldığını ifade etti. Canikli, “Bugüne kadar Türk savunma sanayisinde bir seferde en yüksek rakamlı ihracattır bu” değerlendirmesinde bulundu.
Geçen yıl Mayıs ayında Türkiye ile Pakistanlı savunma sanayi şirketleri arasında Pakistan Deniz Kuvvetleri için dört adet Ada sınıfı MİLGEM’in Karaçi Tersanesi’nde üretilmesi için iyi niyet anlaşması imzalanmış, nihai anlaşmanın geçen yıl Haziran’da imzalanacağı duyurulmuştu.
Pakistan’a 4 anahtar teslim MİLGEM korveti bugüne kadar Türkiye’nin tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük savunma ürün ihracatı olacak. Fiyatı, Türkiye’nin toplam tarım ürünleri ihracatının neredeyse yüzde 25’ine tekabül ediyor. MİLGEM satışından elde edilecek gelir yaklaşık 5 milyar dolarlık bir rakama karşılık geliyor.
Anlaşmayı Türkiye adına Yunus Emre Karaosmanoğlu, Pakistan adanı da Milli Savunma Bakanlığı Mühimmat Üretimi Genel Müdürü Tümgeneral Arşad Mahmut ve Karaçi Tersanesi Komutanı Tuğamiral Ather Selim imzaladı.
Pakistan tarafından satın alınacak 4 Milgem korvetinden 2’sinin İstanbul Tersanesi’nde diğer 2’sinin Karaçi’de inşa edilmesine karar verildi. İlk etapta İstanbul ve Karaçi’de inşa edilecek birer korvet 2023’te Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterine katılacak. Diğer 2 gemi ise 2024’te envantere girecek.
Üretim süreci ilk gemide 54 ay, ikinci gemide 60 ay, üçüncü gemide 66 ay, son gemide ise 72 ay sürecek. Pakistan’a verilecek olan korvet 99,56 metre uzunluğunda ve 14,42 metre genişliğinde. Gemilerin maksimum hızı 26 knot olacak. Gemiler 15 gün aralıksız suda kalabilecek.
Savaşlarda aktif rol alabilme, istihbarat toplama, izleme ve arama-kurtarma gibi kabiliyetleri bulunan Milgem tipi korvetlerin mühendislik bilgilerinin paylaşımı ile mühendis eğitimi de anlaşmaya dahil edildi.
MİLGEM PROJESİ
Milgem ismi ‘milli’ ve ‘gemi’ kısaltmalarından oluşmuştur. Milgem Projesi’nin amacı, savunma teknolojilerinde bilgi birikimi sağlayacak ve yerli savunma sanayi katkı payının yüksek tutulduğu, esnek bir yüzer savaş platformunu üretmekte. MİLGEM sınıfı korvetler gemilerin tasarımında son teknolojilerden yararlanıldı.
İlk yerli gemi üretim fikri 1996 yılında ortaya atıldı ve gerekli çalışmalar sonucu MİLGEM 2000 yılında kuruldu. Milgem Projesi Savunma Sanayii Müsteşarlığına bağlı. Milgem ile ilk etapta Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan 12 adet korvet tipi gemi inşası projesi başlanıldı.
TSK Mühendisleri tasarladı : MİLGEM korvetlerin ön tasarımı 2004 yılında ordudaki mühendislerin çalışmalarıyla ortaya çıktı. 27 Eylül 2008’de Preveze zaferinin 470’inci yıldönümünde projenin ilk gemisi TCG-HEYBELİADA törenle denize indirildi. Hemen ardından TCG-BÜYÜKADA Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine girerken onu 2016’da teslim edilen TCG-BURGAZADA ile 2017’de bitirilen ve dördüncü gemi olan TCG-KINALIADA izledi.
Pakistan’a 5 milyar dolarlık satış : Kendi ihtiyacını MİLGEM ile karşılayan Türkiye artık ürettiği korvetleri satmaya başladı. İlk alıcı da Pakistan oldu. Bir çok ülkenin girdiği ihaleyi Türkiye kazandı. 4 anahtar teslim MİLGEM korveti bugüne kadar Türkiye’nin tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük savunma ürün ihracatı olacak. Fiyatı, Türkiye’nin toplam tarım ürünleri ihracatının neredeyse yüzde 25’ine tekabül ediyor. MİLGEM satışından elde edilecek gelir yaklaşık 5 milyar dolarlık bir rakama karşılık geliyor. Pakistan daha önce de Türkiye’den 30 adet ATAK helikopter almak için sözleşme imzalamıştı.