Dünyaca ünlü Türk bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, Sabancı Üniversitesi’nin 2017-2018 eğitim yılı kapanış konferansında öğrencilere seslendi. Başarılı araştırmacı, dünyanın her yerinde çeşitli engellerin olduğunu söyleyerek, “Bahanelerden çok hayalleriniz olsun. Bu nedenle hayallerinizi takip edin” dedi.
Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi ve MIT Media Lab araştırmacısı Dr. Canan Dağdeviren, Sabancı Üniversitesi 2017-2018 eğitim yılının kapanış konferansında öğrenci ve aileleriyle bir araya geldi. Özellikle medikal teknoloji alanında geliştirdiği projelerle birçok uluslararası ödülün sahibi olan genç bilim insanı, akademik kariyerini ve hayat hikayesini anlattı. Başarıyı paylaşmanın bulaşıcı olduğunu söyleyen Dağdeviren, bir projeyi hayata geçirmeye karar verdiğinde, alternatif yollar aramayı bırakmadığını belirtti. Başarılı akademisyen öğrencilerle bilimde kariyer için şu önerileri paylaştı:
BAŞARIYI PAYLAŞMAK BULAŞICI
İnsanın olduğu her yerde engeller var. Bu ABD için de geçerli. Bahanelerden çok hayalleriniz olsun. Bu nedenle hayallerinizi takip edin. Başarıyı paylaşmak bulaşıcı. Çevrenizle başarılarınızı paylaşmaya çalışın. Bir şeyi yapmaya karar verdiysem, alternatif yollar aramaya çalışırım. Bu başarı için sizin de izlemeniz gereken bir yöntem. Soru sormak küçülen dünyamızı genişletiyor. Başarıda yeni fırsatlar yakalamak için bunu yapmalıyız. Ben bunun birçok kez bana yeni imkanlar sunduğunu gördüm.
DEDEMDEN YOLA ÇIKTIM
Dedemi kalp yetmezliğinden 28 yaşında kaybetmişiz. Ben de bu yaşa gelene kadar bu alanda hayatlarımızı değiştirecek bir buluş yapmaya kendime söz verdim. Bunu da başardım. Kalp ritmi düzenlemesini sağlayan esnek ve hafif bir cihaz geliştirdim. Genelde bilim çalışmaları doğadan esinlenir ama biz çevremizdeki, ailemizdeki rahatsızlıklardan etkileniyoruz. Bilimin birleştirici gücünü görmek bana çok büyük bir huzur veriyor.
OKUL DEĞİL, ÇALIŞMAK İSTEDİĞİNİZ HOCALARA BAKIN
Doktora için Fulbright Bursu aldığımda ABD Illinois Urbana Champaign Üniversitesi’ni tercih ettim. Bana neden Harvard veya MIT’i seçmediğimi sordular. Çünkü ilgilendiğim alanda dünyanın en iyi bilim insanlarından biri oradaydı. Bu nedenle okulların isimleri yerine çalışmak istediğiniz hocalara göre hareket etmelisiniz.
KENDİNİZİ HANGİ NESNEYLE TANIMLARSINIZ
MIT Media Lab’ta kendi araştırma grubum var. Burada görev almak isteyen genç araştırmacılara, “Kendinizi hangi nesneyle tanımlarsınız?” diye soruyorum. Bu kendinizi tanımak için farklı bir soru. Kendisini çifte kavrulmuş leblebiye benzetenler olmuştu.
İKİ YENİ PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUM
ALS hastaları için bir maske geliştiriyoruz. Mentorüm Stephen Hawking’e bilgisayarın sizin adınıza konuşabileceği bir alet geliştireceğimizi söylemiştim. Şimdi bunun üzerine çalışıyoruz. Yengemi meme kanserinden kaybettik. Bu nedenle meme kanseri için derinin iç kısımlarına kadar tarayabilecek bir sistem de geliştiriyoruz. Bu aynı zamanda kişinin sağlık durumu hakkında veri toplayacak. Bu yeni sistem büyük veri teknolojisinde de kullanılacak.
HER ÜLKEDE BİR ÖĞRENCİM VAR
Pazar günleri iki saat az uyuyorum ve dünya üzerindeki öğrencilere mentorluk yapıyorum. Dünyanın her ülkesinde en az bir öğrencim var. Onlarla aramda çok güçlü bir bağ bulunuyor.
HÜRRİYET 22.06.2018